Dag Eigil: Sild i år også.

Hva vi har gjort på en dag som denne?  Vel, vi er som kjent en forsiktig og pyntelig herremann, med beskjedne behov, født på 1950-tallet som vi er.  Jada, vi hører dere gisper i forferdelse der ute over denne skremmelige alderdommelighet, men slik er det.  Vi vokste opp med hjemmesydde bukser og klær som man man arvet, og vi spiste det som ble satt på bordet, herunder sild.  Men sild liker vi faktisk ganske godt, ikke minst når nevnte fiskeart blir tilberedt i form av de lekreste retter.  Dessuten liker vi å få no gratis.  Vi vil endog si at vi har stor sans for det der med “a free lunch”.  Det er de som hevder at det ikke fins noe slikt, men det gjør det faktisk. 

Så hva er vel mer naturlig i en slik situasjon, enn å innfinne seg i filmfestivalbyen Haugesund, den byen Sjalle for øvrig beskriver i de mest euforiske ordelag?  Haugesund har mer enn film å tilby.  Byen arrrangerer også “Verdens lengste sildabord”, med flust med silderetter i ulike varianter og farger, en lørdag i året.  Komplett med gladjazz attåt, og tale og kvad av diverse notabiliteter, herunder selveste Sildakongen.  Joda, vi var der, og bidrog således til å kaste glans over evenementet ved vårt nærvær.  Når vi dertil er glad i sild, og været er greit, skulle det meste ligge til rette for en fin dag.  Vi fikk til og med audiens hos Sildakongen, og fikk med signert bilde hjem til vår hustru – velsigne henne. Og silden var god, den. 

Ja, vi er som nevnt en beskjeden herre, med beskjedne behov.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

7 comments


 1. Sild er jo snacks , men husker godt fattigmanns silda vi fikk til middag som guttunge…..uff , men det var dog billig mat den gang 😉

  Ja, det var nok en del forskjell på den tidens fattigmannssild og de lekre silderettene som ble oss servert i dag. En ganske stor forskjell, faktisk. Ha en fortsatt herlig helg…

 2. Vi hadde lovet oss bort til Bømlo Hundeklubb i dag som skulle vise frem mangfoldet av hunderaser på vår lille vakre øy…

  Ellers ser vi nok ikke bort fra at verdens lengste sildebord hadde fått et besøk av familien.

  Eneste sørgelige er at Haugesund klarer å lage et lite helvete i jubileumsåret (25 år) ved først å nekte Sildekongen å fremføre sine lovprisninger av silden og så kjøre retrett når kaoset når de store høyder.

  Særdeles agurkaktig av Haugesunds avis, kokkelauget på den ene siden og en “rimelig spesiell” herremann på godt og vondt på den andre.

  Men nå løste det seg, han fikk fremføre kvadet sitt.

  Regner med du tok for deg av havets retter og hadde en fortreffelig dag!

  Ja, det hadde vært hyggelig å treffe deg ved Sildabordet, dersom det hadde vært mulig og aktuelt. Men prioriteringer er prioriteringer. Dessuten kan jo hunder være flotte dyr.

  Vi stilte opp i Haugesund, og var vel rimelig overrasket over å se at Sildakongen var i full gang med både tale og sildakvad, samt utdeling av singerte bilder av seg selv. Vi fikk et , dedikert til vår hustru – velsigne henne – , noe hun satte pris på. Sildakongen er nok en særegen person, med en hel del kanter, men kokkalaugets steile holdning var til liten heder for dem selv. Heldigvis ordnet det hele seg. Og silden var god og rikelig! Ha en fortsatt fin uke. 😀

 3. Rart å tenke på at jeg som nordmann, vokst opp i Holland – hvor vel silda verdsettes 23 ganger høyere enn i Norge – ikke kan fordra denne fiskevariant? Hverken i den ene eller alle de andre fasonger.

  Så også i år glimret jeg med mitt fravær … 😉

  Ja, det er i sannhet en merkverdighet. Ja, at du ikke er spesielt glad i sild, altså. :-)

  Men vi kan røpe at til og med vår hustru – velsigne henne – heller ikke greier å mønstre den helt store interessen for dette ellers utmerkede arrangementet. Selv om hun har aner fra selveste Sunnmøre. Du verden! :-)

 4. Mrgreen: Har du ikke prøvd Matjees sild (eller hvordan det nå skrives…). Åpne munnen og ned med hele saken i èn jafs?

  Det sendes båter ut i kraftig sjø her i Norge for å få tak i denne vidunderlige saken!

  MMmmmmm…matjessild er jo bare fantastisk godt! En virkelig delikatesse, og det på høyt nivå! Anbefales på det sterkeste. :-)

 5. avatar kungfuz

  Hadde en bestefar som levde under krigen.
  Han sang:
  O sild, o sild, o sild
  mitt liv du tage vil
  seks dager sild og den sjunde stunder til
  o sild, o sild, o sild.

  Og straks settes silden i et ganske annet, og langt mindre flatterende lys. :-)

  Ja, det var nok mye sild å spise for folk flest i de tider. Og det var kanskje så som så med hvordan den var tilberedt. Akk ja. :-(

 6. Det er bra at vi lever i et fritt land uten krig så vi slipper å spise den kalde sild 7 dager i uken. Og det er fint at man kan slippe å være til stede når de hungrige horder albuer seg fram til langbordet i kampen om gratisgodene. Det er ikke pent.

  Men veldig bra at det var suksess for dem som liker slikt! Ser fram til kortet.

  Selv om man i lokalpressen kan lese om trengsel og mye folk, så opplevde vi det ikke slik. Selv ikke i år, med sildabordets 25-årsjubileum og greier. Vi spiste oss god og mett, og hadde ellers en fin dag i Haugesund. :-)

 7. Mmmmm sild er godt 😉

  Absolutt! 😀

Leave a Reply