Dag Eigil: Rongaren

Det er bare å vedgå det: Enkelte titler, navn og overskrifter er rett og slett rimelig tåpelige.  Og noen er endog så teite at vi stiller spørsmålstegn ved de ansvarliges sosiale antenner.  Her forleden, en alminnelig dag på jobben, faller vårt uskyldsblå blikk på et glanset og forseggjort magasin i pauserommets avisstativ, “Rongaren”.  Forsidebilde av barske menn iført hjelm og arbeidsklær.  Et glanset internmagasin for det kjente entreprenørkonsernet Risa. 

Vi begynner i vårt stille sinn å lure så smått på hva en rongar er for noe.  Eller hva man egentlig gjør når man ronger. Kan det dreie seg om en Risa-spesifikt, revolusjonerende arbeidsredskap, egnet til å gi Risa-konsernet en skikkelig edge i dagens knivskarpe konkurranse med andre entreprenørselskaper?  “Kor e rongaren, Edvardt, eg treng han jo nå”?  Eller kan det tenkes at man i Risa-konsernet i effektivitetens navn har ansatt egne folk til å ta seg av det vrengte arbeidstøyet til arbeidsfolkene, slik at de kan “ronga” arbeidsklærne tilbake? 

Nå har vi siden funnet ut at det snåle navnet henspiller på helt uskyldige forhold, navnlig Risa-gründernes oppvekst på Rangen, eller “Rongjå”, på Nærbø.  Men alligavel, navnet gir unektelig visse assosiasjoner, av den typen man ikke burde få ved synet av dette formodentlig seriøse internmagasinet.  Smak på ordet:  Rongaren!  Og hvem vet, i disse antirøykertider, kanskje de ansatte i Risa-konsernet må passe seg, så de ikke blir utsatt for passiv ronging?  Eller det som verre er?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1

7 comments


 1. Hva med en… stavefeil? K er jo også en høyt oppskrytt bokstav i alfabetet, selv om den ikke ER i alfabetet, men det er jo ikke G heller. Bare se: A-L-F-A-B-E-T-E-T… nei. Ingen K eller G.

  Geinal observasjon, BB. Intet mindre enn genialt. 😀
  Ellers kan jo “Rongaren” dreie seg om en slags omskriving, for å pirre leserne litt, kanskje…? :-)

 2. Jeg ville gjettet på at det var reklame for kvaiar. Ren rogn, eller eventuelt fri for rogn…

  Hehehehe…ikke verst tanke! 😆

 3. avatar kungfuz

  Nemmen skrivelærd og dannet mann da..
  Man jo ikke skrive eksemplifisert `muse rett frem.
  Eller Stavanger med k i stedet for g.
  Man må jo ta visse hensyn til fastboende og deres
  mindreverdighetgompleks i forhold til Bergen.
  Har man angret så har man angret som skipperen sa da han mistet glørne på angeret.

  Ja, da har man jammen lagt det der store egget! 😆

 4. Når man befinner seg i den delen av landet hvor man finner de bløde konsonander skjønner jeg godt at dette magasinets tittel kan by på misforståelser…..:)

  Ja, der har du sannelig et poeng. Den bløde kyststribe omfatter så avgjort Oljebyen med tilliggende herligheter. Hmmm. 😆

 5. En Rongar er en som roper høyt i mørket, så det gjallar og Rongar i flellom. :)))
  (Riise-skriket) kanskje. he he.
  Tror jeg.
  Ha en Riktig så God helg. :)

  Hehehe..en bra og fantasifull tolking! 😀
  Nyt fortsatt helgen i fulle drag!

 6. Psst. Er ikke det en forkortelse av Rogalands avisa, da.?
  Rene gjetteleken dette jo. :))
  Fortsatt god helg. :)

  Huff, det er heldigvis ikke tale om ærverdige Rogalands avis. Nei, navnet kommer visstnok av at gründerne av Risa-konsernet vokste opp i et område som heter Rangen på Nærbø, på lokal dialekt kalt Rongjå. Derav Rongarane…akk ja.
  En kompis mener for øvrig at ordet betyr noe i retning av Rallar. Han hevder også at Kristoffer Uppdal har skrevet en roman ved navn Rongaren. Hmmm…må sjekke dette. Han sier så mye rart.. :-)

 7. Rongaren fra Stavanger? Skummelt. Virkelig. Trodde et øyeblikk at det var Dag Eigil som var avbildet på forsiden, men heldigvis passer søte frihetsgudinner på å ikke havne på forsiden av slike uanstendige titler! 😆

  Fri og bevare oss, hvilken formastelig tanke! En pen, forsiktig og godt voksen herre som overtegnede, på forsiden av “Rongaren”! Nei og nei.
  Da heller Frihetsgudinnen. Mer stil over det… :-)

Leave a Reply