Dag Eigil: Langku

Vi maa bare konstatere at det finnes mange saerdeles kunstnerisk velbegavede folk der ute.  Folk som med sine bare hender, og kanskje litt maling og noen pensler, eller kanskje en blyant eller fem, kan frambringe de utroligste kunstverk.  For oss som er utstyrt med bare tommeltotter, for ikke aa snakke om taer, er det bare til aa boeye seg baklengs i stoevet. 

Vaar hustru – velsigne henne – tenkte i sin tid at det maatte gaa an aa laere seg opp til litt tegneferdigheter i, det minste.  Optimistisk gikk hun til innkjoep av en dyr, grunnleggende tegne-laerebok og velegnet skisseblokk. Blyant fant hun i skuffen.  I starten var det greit. Ball med skygge, firkantkloss i perspektiv og slikt, det gikk lekende lett. Tegning av hender kom ikke f’oer paa side 50, men vaar hustru – velsigne henne –  er en systematisk person som starter pent paa foerste side og jobber seg framover. Dog ikke saa taalmodig, og med saa mange repetisjoner,  som det kanskje behoeves for virkelig aa oeve opp tegneferdighetene. 

Snart kom hun til litt mer avanserte figurer, som tulipaner og hoener. Hennes verk lignet litt paa det som stod i boken. Da hun kom til ku med jur og 4 ben og stolt nakke, begynte det aa gaa traatt. “Du ser hva dette skal vaere, ikke sant?” sa hun tvilende til sin husbond. “Klart, det er en ku” svarte vi hyggelig.

Hun gikk lettet videre til neste utfordring. I laereboken var denne i form av en elegant sjiraff, men det visste ikke vi. Hun viste oss en ubehjelpelig figur, et meget pussig dyr som vi sant aa si ikke kunne huske fra biologitimene.  Vesenet hadde lengre hals enn dyret i forrige tegning, men lignet ikke akkurat en hest, heller. “Det maa vaere en langku det da”, forsoekte vi.

Der og da, paa side 20 i den dyre tegneboken, avsluttet fruen tegnekurset. Boken har staatt uroert i hyllen etter dette. Men hun proevde i hvertfall. Det gjorde ikke vi. Vi tommeltottbelastede mennesker kjenner vaar begrensning.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

18 comments


 1. Hehehe 😆
  Så der og da tok du fra henne all inspirasjon til å fullføre kurset 😕

  Men langku, hadde du om det på skolen altså? Tror jeg må ha vært borte den dagen jeg 😉

  Nyt ferien 😀

  Det var jo selvsagt ment som en oppmuntring, må vite! :-)

  Ellers lærte man jo så mye rart i skolen før i tiden!

  Ellers har vi akkurat kommet tilbake fra varmen! Puh!

 2. Basic advise: Prøv å se “flatt” og legg vel så mye merke til det som _avgrenser_ formen som formen selv.

  Apropos høner. Jeg har et trumatisk minne fra folkeskolen der jeg var en relativt oppegående tegner, i det minste hadde jeg ansvaret hver jul for å tegne “nissebilde” på tavlen. Jeg fikk være inne i store fri med en hel eske flunk nye fargekritt og var selvfølgelig gjenstand for stor misunnelse. I 6. klasse fikk vi ny lærer i tegning (eller hva det nå var vi kalte disse timene) og hun hadde egne og nye meninger om hvordan ting skulle renderes i 2D. Det hun ville ha oss til å lage var, etter min mening, helt sjukt men jeg fant meg i hennes innvendinger og instruksjoner, bare for å oppretttholde min “M” i dette faget.

  Men så en dag skulle vi tegne “bondegården” og Bjarne, som _ikke_ kunne tegne (han kunne ikke det!) presterte å tegne høns med fire bein. Han og fikk “M”. Traumatisk.

  Det var mye rart som gikk an på skolen før i tiden. Kanskje det var en tid som var preget av mer romslighet? For øvrig kunne det jo tenkes at høner med fire ben vil få et mer stabilt ganglag! :-)

 3. Det samme her ;))

  Våre kunstneriske evner innen billedkunsten er avgjort ikke det de aldri har vært! :-)

 4. Melder meg sporenstreks inn i klubben for *Oss som ikke kan tegne en rett strek engang*…..
  Jeg har alltid misunnt de som kan å tegne…men kan man ikke det enen så kan man helt sikkert det andre…Frune er nok meget god på både det ene og det andre;)
  Ha en fortsatt glad ferie:))

  Ja, for ikke å snakke om flere streker! Men vi ikke-tegnere har jo så avgjort andre gode kvaliteter. 😀

  Nyt ellers sommeren i fulle drag! :-)

 5. Når man er kreativ…så er man kreativ. Og da skal man ikke hindres av slike småting som at ingen har hørt om Langku før 😉

  Unger tror jo elefanter kan fly…og være rosa -før vi ansvarlige voksne fratar dem denne forestillingsevnen.
  Av og til lurer jeg på om vi gjør dem en tjenste, eller om vi begrenser dem hehe.

  Av og til, så er det godt når man som voksen ikke tar ibruk alt det tillærte, men tillater seg å gå utover det – gjerne med en Langku 😉
  Om Langkuen skyldes manglende ferdigheter eller ren kreativitet, ja se…det vet jeg ikke!

  Ha en finfin søndag

  Man skal ikke begrense verken fantasi eller kunstnerisk frihet. :-)
  Ellers har vår hustru – velsigne henne – mange andre og gode egenskaper… :-)

 6. Heia Dag Eigil :)

  Du verden hva er det man ser? Skriver De slik som meg naa..jeg undret meg om det skulle vaere hyener istedet for hoener? Eller har du simpelthen gaatt til anskaffelse av et slikt eminent tastatur som jeg har? HAHA!!

  Spoek til side, naa lo vi godt av innlegget ditt..jeg ser det hele for meg! En langku er ikke aa forakte heller..nytt slag av dyr i Norge kanskje..du skal se den kommer paa Roedlista som et meget truet og ikke minst sjeldent dyr her i Norge! 😀 😀

  Du skriver meget godt..stjernedryss til deg :)

  Ha en fortsatt flott sommer, baade du og din hustru, velsigne henne :)

  Hei, Leyla, hyggelig at du stikker innom! :-)

  Vi må vel tilstå at vi har hatt et toukers opphold på et særdeles varmt sted, navnlig Kypros. Opp i 44 grader i skyggen enkelte dager, skikkelig heftig. Så det ble lite blogging, kun et par innlegg, det ene skrevet på en internettkafe, uten mulighet for å bruke norske tegn. Interessant tur, men godt å komme hjem igjen. Ellers takk for hyggelig og oppmuntrende kommentar. Vår hustru – velsigne henne – deltok faktisk en del i produksjonen av dette innlegget.

  Ha en fortsatt herlig sommer, og nyt livet og tilværelsen.. 😀

 7. Hæhæhæh…langku! Nei, tegning er ikke for alle 😀

  Nei, det er i sannhet ikke lett. Både vi og vår hustru – velsigne henne – er så dårlig utrustet med slike evner, at vi kan få problemer med å tegne en enkel skisse på en skademelding. Heldigvis kjører vi forsiktig! 😆

 8. Stakkars fruen. Nå synes jeg du skal se gjennom hele den læreboken på nytt, slik at du vet hva hun skal tegne. deretter oppmuntrer du til å prøve igjen, og da vet du hva alt er :)

  Hun ble nok kanskje litt skuffet på egne vegne. Men det gikk fort over. Og hvem vet, kanskje tegnelysten har modnet litt i løpet av tiden som har gått? :-)

 9. Hehe, langku 😆
  Vel, det er nå enkelte fjøsbygninger som er høye i landet vårt. Mulig det er der de bor ?

  Man kan jo gjøre seg visse tanker…! 😆

 10. En langku har jeg sett tidligere,den var å finne på verdens miljøkart på skolen,-det er helt sikkert! :)

  Fruen gjorde en flott innsats og fortjener stjerner!

  Sender med en koseklapp til Red Fox :)

  Vi takker for stjerner og hyggelig kommentar. Vår hustru – velsigne henne – har mange gode kvaliteter, og har her bidratt med eget innspill i sin husbonds blogg. :-)

 11. Hva med “langgris” da ? Visstnok et kannibalbegrep…

  Ja, det burde egentlig vært innført flere menneskeretter, med tanke på kannibalene! 😀

 12. Så det er altså din skyld at verden har gått glipp av en stor tegner?

  Veeel, det blir jo alt etter øyet som ser. Kunst og kunst, liksom…hrrmmm… :-)

 13. Jeg er imponert over Deres Hustru -(den velsignede), hun har tæl!
  Og det “langku” -forslaget var søtt, da. :)
  K :)

 14. Jeg er sikker på at din frue (velsigne henne) har, som du sier, mange andre gode egenskaper hehe. Men flere langkuer blir det altså ikke?
  Tør man foreslå noen laaange slanger istedet? :)

  Vår hustru – velsigne henne – er selvsagt proppfull av allehånde gode kvaliteter og egenskaper, som i fullt monn kompenserer for hennes muligens noe mangelfulle evner udi tegnekunsten. Men en slange hadde hun nok kanskje fått til… 😀

 15. avatar Berit

  heisann.
  Langku…hm, er ikke det rasen Langbein tilhører? Han er da vitterlig en ku? Og lang? Eller rettere sagt okse?
  Fy meg, nå var jeg farlig nær å sette Langbein i bås som metroseksuell.
  Forøvrig en ganske morsom forklaring på ordet her:
  http://ikkepedia.org/wiki/Metroseksuell

  Men tilbake til de lange kuer…kan det være sjiraffer i kuforkledning?
  Eller er jeg aldeles for langt ute på landet nå?
  Nå er det godt mulig at det er altfor lenge siden jeg leste Donald!

  God sommer fra regntunge Trøndelagen :)

  Meget bra tolkning av hva som ligger i å være metroseksuell, eller i alle fall bedrive metrosex! 😀

  Ellers har vi hørt forlydender om at vær hustru – velsigne henne – i yngre år, lenge før hun traff oss, mente at Langbein levde og bodde i hennes barndoms nabolag, i form av en av naboene. Vi har aldri møtt denne herren, men vi antar at beina var virkelig lange! :-)

 16. Det ville vel uansett vært et tidsspørsmål før jeg hoppet av dette tegnekurset. Jeg mistet litt motet etterhvert som mine tegninger lignet stadig mindre på lærebokens. Jeg vil helst få til ting med én gang, ellers kan det bare være…

  Men så er det jo dette med utholdenheten og ståpåviljen, da. Man må som kjent ofre seg dersom man skal få noe til innen kunsten… 😀

 17. Langku – skal de kun melkes langfredag?

  Hehehe…, ja, men da gir den jo også fryktelig mye melk. Men så er det jo Landfreddan, da! 😀

 18. AHA! Og så må budeia være langfingra? Ja? 😀

  Tihihi… 😆

Leave a Reply