Dag Eigil: Ordtak reflekterer ikke alltid virkelighetens verden. Tror vi.

“Har du sterk nok tro og store nok sko, så kan du gå på vannet”, lyder et gammelt ordtak.  Men vi er likevel ikke helt overbevist om at dette medfører riktighet.  Eller sagt på en annen måte: Empirisk forskning har vist oss at det ikke er riktig.  Nå er våre herreføtter riktignok ikke blant de aller største sådanne.  Vi kan ikke akkurat skryte over å ha tresifret skonummer, men undersåttene våre er relativt brede, og med hør vrist.  Vi har således mer enn en gang lurt på om vi ikke like gjerne kan bruke skoeskene framfor de der elendig trange og lav-vristede skoene som vårt skonummer tilsier at vi skal ha, men, for å si det på ekta stavangersk, alligavel!  Gå på vannet kan vi simpelthen ikke, selv om vi har prøvd opptil flere ganger.  Dersom det ikke dreier seg om et islagt vann, da.  Skal se det var slik det hang sammen da Jesus gikk på Genesaretsjøen.  Og vi er en herre som er troendes til litt av hvert.  Vi har imidlertid en kompis som virkelig har store føtter.  Skoene hans fortoner seg nærmest som flytebrygger.  Det er nesten så vi forventer at det kommer småbåter pløyende gjennom fotsvetten og fortøyer i skolissene når han kommer på besøk, og setter skoene fra seg i gangen.  I det hele tatt en stor herre.  Han har også forsøkt å gå på vannet, opptil flerfoldige ganger, men med nedslående resultat.  Men vi har vel ikke sterk nok tro, noen av oss.    Nei, de ordtakene skal man ikke alltid stole på.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

16 comments


 1. ikke så store føtter her i huset heller, og troen er nok ikke sterk nok.. ikke til å flytte fjell heller..

  Nei, for da må troen være veeeldig sterk, må vite! Eller fjellet veldig lite, og løst sammenpakket.. :-)

 2. Jeg virkelig TRODDE jeg hadde stengt av for vannet på badet. Et par timer senere måtte jeg GÅ på vannet …

  Ordtak var ikke i mine tanker akkurat da, dèt må innrømmes … 😉

  Og hadde vannstanden vært høyere, så måtte du kankje gå i vannet, også? 😀

 3. Hva skal man nå gå på vannet for da?
  Men jeg er helt enig med deg i skepsisen til ordtakenes etterrettelighet. Selv er jeg feks en smule bestyrtet over ordtaket “Tale er sølv, men taushet er gull” Jeg kan ikke en gang huske å ha deltatt i konkurransen

  Huff, for et forferdelig ordtak! Nei og nei, dette kan da vel aldri være tilfelle. Men en gang erindrer vi at en av disiplene skrev følgende i en tekst om ordtak: “Først til mølla får først kjøtt på kølla!” 😀

 4. Min mellomste bukken bruse bror ble dødelig fornærmet av undertegnede (overtegnede????) en dag. Det var en vakker dag under sydens sol. Flappiser (sandaler) var påkrevd da føttene gjerne kan bli svette i slikt miljø. Vi foretrakk å holde oss ved bassengkanten på hotellet framfor å få sand klemt inn i diverse unevnelige deler på kroppen. Sand kan være ubehagelig, men det kan også varm sol så min snille bror spurte meg om jeg hadde lyst på en sånn oppblåsbar flytemadrass som ungene ute i bassengen padla rundt på i forsøk på å bli avkjølt. “Neida, jeg kan låne en av dine sandaler,” sa BB en smule ubetenksomt. Det hender vi fremdeles angrer denne uttalelsen. Men dog har vi hatt noe morro av den også, selv om det tok sin tid før den mellomste bukkens humør igjen var i godlage. Rart, hva sangria kan gjøre med humøret 😀

  Herlig historie. Vi synes nesten vi ser de der sandalene…! 😆

 5. Ler meg ihjel her:))) Si fra når du går over til skoeskene da, så skal du få noen gratis av meg:)

  Tihihi…vi skal nok si fra, ja. Og legge ut bilde av våre nusselige, små undersåtter iført alternativt fottøy…! 😀

 6. Han… han er størrelse 46 i gummistøvler…

  Ikke verst imponerende. Og BB har kanskje et noe lavere skonummer….? 😆

 7. BB har 39-40 må vite, og BB er hjertens glad for det. Mulighetene blir litt større da, når skonummeret er mindre, for ikke å snakke om at man slipper blødmer om at man må parkere skoene i garasjen.
  Må vite.
  😀

  Vel, kanskje ikke så veldig store sko for deg, da. Men så pleier kanskje ikke representantene for det smukke kjønn å ha så store føtter. Men noen unntak, selvfølgelig! 😀

 8. “Salige er de plattføtte, for de skal jevne jorden” kan det nok være noe i, og “salige er treskallene, for de kan ei drukne”:))

  Hmmmm…Bergprekenen kan så visst være til inspirasjon fortsatt! 😀

 9. HAHA, ‘båstingen – treskallene 😆 Den var ny. HAHAHAHAHA!

  Salige er de enfoldige, lyder det i Bergprekenen. Men hva da med de mangfoldige? Betenkelig, det der. 😀

 10. Men… Villbåstingen… hva med kjøtthuene, da? Salige er kjøtthuene, for … for… for de kan… eller kan ikke… 😯 HVA?

  …for de skal ikke sulte…? :-)

 11. #BB
  ….for de kan klø seg i hodet uten å få flis i fingrene selvfølgelig:)

  Betryggende. Det er verre når de må berøre trekukene..uff da. :-)

 12. Har du store nok sko, trenger du ikke å gå på vannet. Du skritter over det.

  Forøvrig har vi STOR sans for ordtak. Mye god visdom der. For exempel:

  Den som slenger dritt i glasshus, gir fort et kongerike for en stein.

  Da er det godt å ha store sko når man skal skritte over vannet når man skal over bekken etter vann! 😀

 13. Det ordtaket der tilsier nok at ingen har stor nok tro, ihvertfall ikke kombinert med store nok sko…. :)

  Kloke ord fra Tuttilutt der. Og de som har den rette kombinasjonen av sterk tro og store nok sko, er kanskje relativt fåtallige. Men noen idealer må man jo ha å strekke seg etter. ;.)

 14. En skal ikke stole altfor mye på ordtak..det kan ligge en overraskelse i dem! 😉

  Ja, og det er kanskje ikke alltid at de der overraskelsene er så hyggelige! :-)

 15. Det fins mange irriterende dumme ordtak også. “De gamle er eldst” for eksempel, eller “Blod er tykkere enn vann” uttalt av en krevende slekning en gang. “Jada, og graut er tjukkere enn blod,” sa jeg. Ble fornærmet han da.

  Hmmm…det var i alle fall veldig godt kommet på. Og ikke minst sagt….! 😀

 16. *Ler*
  Empirisk forskning…? Ja…jo, jeg er enig. Jeg foretrekker også den tilnærmingen. Og som veilederen min alltid sa, og som jeg forsøker å si til meg selv: Man vet aldri, man kan tro og mene mye, men man må likevel se på resultatene av den…ehem…piriske forskningen.

  Og i dette tilfellet så er hypotesen blitt…søkkvåt falsifisert…?

  Ja, det kan kanskje noen ganger være så som så med emipirien. “Søkkvåt falsifisert hypotese”…hæhæhæhæhæ..fantastisk! :-)

Leave a Reply