Dag Eigil: Noen ord om bloggtreghet og sinnets munterhet

Det er mulig at vi i vår efterhånden modne alder begynner å bli litt treg av oss, i alle fall sånn til husbruk.  Men vi føler oss uansett rimelig overbevist om at selv vår 50 pluss-relaterte treghet blir for intet å regne i forhold til den tregheten VGB til tider kan oppvise.  Hvilket er en eufemisme for ofte.  Irriterende ofte.  Og selv bloggere i vår godt voksne alder lar seg irritere av dette.  Men treghet er ikke bare treghet, ei heller på VGB.  Begrepet VGB-treghet må nyanseres.  Tregheten finnes i to varianter.  Fellestrekket er selvsagt at begge varianter i liten grad er egnet til å bidra til sinnets munterhet.  Vi vil i det følgende forsøke å klargjøre dette, med tanke på at de ansvarlige i VGB i tidens fylde kanskje kan treffe de høyst nødvendige og forbedrende tiltak.

1.  Generell VGB-treghet.

Dette fenomenet har etterhvert blitt beskrevet av mange bloggere, senest av den dyktige og særdeles velfomulerte bloggeren Kong Jack.  Denne treghetstypen, som sannsynligvis oppleves daglig av samtlige her inne, er den vi vil benevne som generell treghet.  Dette innebærer at den ikke er bloggspesifikk, og kan følgelig oppleves i forbindelse med besøk og kommentering på samtlige blogger.  Dette innebærer at det tar irriterende lang tid før en bloggside lastes ned, og før en kommentar, eller for den del, et nytt innlegg, blir publisert.  Alt går i det hele tatt tregt, herunder besøk på VGB-forsiden og innlogging.  Det kan til tider gå så tregt at systemet i brukernes øyne når sitt uholdbarhetsnivå,  Hvilket innebærer at det går så tregt at man for den del kan ta en dusj, komplett med hårvask, føning og påkledning, før en kommentar blir publisert.  Man kan med andre ord like gjerne gjøre noe annet, og muligens også fornuftig, enn å blogge.  Når er jo mellommenneskelig kontakt i RL absolutt noe positivt.  Er det slike hensyn VGB tar?  Uansett har dette avstedkommet atskillig frustrasjon i VGB-bloggerkretser, en misnøye som har fått atskillige dyktige bloggere til å kaste inn VGB-håndkleet, og kanskje skaffe seg andre, og presumptivt sunne interesser.  Er dette en villet utvikling fra VGB’s side?  Eller?  Fra tid til annen kan man riktignok lese at “nå er treghetsproblemet fikset”.  Dette har imidlertid vist seg å være tomme løfter.  Eller, for å si det på godt nynorsk, bullshit.  Har dette noe med dårlig serverkapasitet å gjøre?  Sysler i så fall VGB med seriøse planer om å gjøre noe med problemet? 

2.  Bloggspesifikk VGB-treghet.

Denne treghetstypen er også særdeles irriterende, og kan i betraktelig grad bidra til å minske blogg-gleden.  Kanskje spesielt siden den nødvendigvis også opptrer i kombinasjon med generell treghet.  Men i motsetning til generell treghet, som altså i store deler av døgnet gjør seg gjeldende på hele VGB, taler vi her om en treghet som er kun gjør seg gjeldende på visse blogger.  Ironisk nok på en del av de interessante.  Vi vil framholde at det er viktig å sondre mellom disse to typene av VGB-treghet, da de i sin grunnleggende karakter er vesensforskjellige.  Vi føler det er grunn til å anta, i all fall som en hypotese, at det dreier seg om to ulike treghetsfenomener.  Den blogspesifikke tregheten gjør seg gjeldende ved at det er som om markør og bokstaver beveger seg i tyktflytende sirup.  For eksempel nå vi skal kommentere.  Dette er frustrerende, da det gjerne avstedkommer stadige feiltastinger og feilskrivinger, fordi bokstaver og ord unnlater å manifestere seg på skjermen når det forventes.  Denne typen treghet er altså uavhengig av hvilken tid på døgnet man blogger.  Bloggspesifikk treghet oppleves altså hele tiden på de aktuelle bloggsidene, selv når VGB generelt fungere tilnærmelsesvis normalt. Noen blogger er litt trege, mens andre igjen er trege inntil det irriterende og litt til.  Bloggspesifikk treghet kan for eksempel oppleves hos gode bloggere så som Breiflabben og LeylaM. 

Vi vil på bakgrunn av det ovennevnte konkludere med at treghetsproblemet finnes, i to varianter, og vil vil med dette anmode de VGB-anvarlige om følgende:

1.  Forklaring på, og eventuelle tiltak mot, generell VGB-treghet.

2. Forklaring på, og eventuelle tiltak mot, bloggspesifikk VGB-treghet.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , ,

12 comments


 1. Det kan jo hende, at smøreren av tannhjulene inne i serveren, tok feil av serversmøreolje og sirup?

  Og de der lusene på tjærekosten, de kryper jo egentlig ganske raskt? 😀

 2. Det du spør om her åpner døren inn til en helt egen vitenskap innen it. Web constipation kan oppstå overalt i nettet. Det er unnskyldningenes konge i denne sammenheng. Hvis det ikke er det så kommer jeg bare på en ting; skeive indekser i databasen, muligens forårsaket av dårlige lagringsstrategier. Slike strategier er ikke noe for ferske webhackere. Skeivheten oppstår når nye elementer kommer til og databasens indekser (de som skal speede opp fremhentingen av data) ikke harmoniseres. Enden på visa kan i verste fall bli at indeksert søking blir like treigt, eller treigere enn sekvensiell søking. De ekstra treige bloggene kan være de som (via tema ?) gjør unormalt mange og tungrodde oppslag både i databasen og på web før de dukker opp klar til show. jaja, jeg er vel for en gammel sirkushest å regne i denne sammenhengen, må bare si noe 😛

  Interessant og lærerikt…! 😀

 3. Hulk, jeg skjønner jeg er heldig og priviligert som ikke bare bor på landet med masse dyr og frisk luft rundt meg, men jeg merker ingen treghet her inne så da er jeg jo dobbelt heldig, da.

  Hmmmm…vi kom plutselig på at det kan være noen som kan oppleves som bloggspesifikt trege av enkelte, men ikke av alle…! Har ellers vært på kor-øvelse igjen i dag, tralala… :-)

 4. off topic: har man sjekket innboksen ? :)

  Berklager manglende tilbakemelding. Vi stiller…! :-)

 5. Hæpp !! 😀

  Oppdaget meldingen sent i går… :-)

 6. hmm, jeg har ikke merket så mye til den første (generelle blogg)tregheten i det siste, Dag Eigil, men den andre varianten (blogg-spesifikk treghet) er et stadig tilbakevendene fenomen ….

  (Mitt Afrika, for eksempel …)

  nuh vel – jeg er ikke så klok 😀

  HepP!

  Der også, Pisto. Der også! Akk ja. :-)

 7. Dette…
  er…
  tredje….
  …..gangen….
  jeg prøver å…

  Hva? Virkelig? Opplever du vår blogg som treg? Den er jo ellers kjapp som….uff, hvordan var nå dette igjen…! 😀

 8. Pussig for da serveren han seg ved 17-tiden så ringte jeg VGB med en klage på hastighet så vel som re-start av server.

  Da den omsider kom, var den i alle deler lynrask! Virkelig!

  Men det varte bare et par minutter. Hvilket får meg til å lure på om tregheten i systemet er kongruent med antall bloggere tilstede på portalen til en hver tid?

  Det kan nok tenkes at det har noe med trengsel og pågang og bloggmessig “rushtid” å gjøre, kanskje…! 😀

 9. Jeg beklager at jeg adstedkommer “bloggspesifikk vgbtreghet”.

  På mine turer rundt her så har det faktisk ikke vært så tregt som jeg har inntrykk av at noen erfarer.

  Men at jeg kan være treg til å blogge, ja se det kan det nok være en viss realitet i :-)

  Hmmm….må sjekke det der en gang til. Mairmog var også voldsomt treg i en periode, men nå har det blitt abrupt bedre! :-)

 10. Jeg opplever det samme som deg. Løser problemet med å ha bloggen på en PC, og sysle med andre ting på den andre maskinen. Eller en avis, eller tv. I alle fall noe å underholde seg med mens man venter.

  God ide. Selv har vi en tendens til å blogge fra flere maskiner, om ikke nødvendigvis på en gang! Men man kan jo se litt på tv inniblant, for å korte ned treghetsventetiden! :-)

 11. Det rareste med den bloggspesifikke tregheten er at den tydligvis ikke virker likt hos alle. Jeg opplever feks ikke noen bloggspesifikk treghet hos Flabben. Der går det bare “normalt” VGB-tregt fra min laptop :-)
  Men hos deg er den så definitivt tilstede. :-(

  Hva, er vi treg?? Vi er sjokkert! Virker helt normalt fra vår side, kjapt som bare det. Hmmm…tankevekkende! :-)

 12. Jeg kan heller ikke si at jeg vasser i sirup, selv om alt selvfølgelig gjerne kunne gått fortere. Enkelte innlegg med mange store bildefiler tar det dog tid å få på plass, men det er stort sett det hele. Kan det også avhenge noe av nettleseren man bruker? Har inntrykk av at Explorer er tregere enn Firefox uten å være sikker…

  Det later til at dette oppleves ulike fra blogger til blogger. En blogg kan framtre som spesifikt treg for noen som kommer på besøk, men ikke for andre. Av og til blir de bedre og kjappere av seg selv. Rart. :-)

Leave a Reply