Dag Eigil: Om jødehat og sånt. Litt historikk.

Det er nok mange, herunder overtegnede herremann, som sånn en gang i blant har lurt på bakgrunnen for antisemittisme, også kalt jødehat.  Så derfor, altså, noen ord om dette.  Selve ordet antisemittisme er i og for seg interessant, i og med at det i bunn og grunn er misvisende, og betyr hat mot alle folkeslag fra Midtøsten, herunder araberne.  Men av en eller annen grunn har betydningen altså blitt begrenset til hat mot ett enkelt av de semittiske folkeslagene, jødene. 

 

Men det var altså dette med hatet.  Jødehatet er gammelt.  Allerede i oldtiden ble jødene ansett for å være opprørske og farlige.  Et stolt folk, med spesielle kulturelle og religiøse trekk, et folkeslag som vanskelig lot seg underkue.  Til og med romerne hadde problemer med dette, og måtte som kjent bruke store ressurser og hærstyrker på å knuse diverse opprør, og holde Guds utvalgte folk nede. 

 

Fra religiøst hold har det nok også framkommet en del bakgrunnsmateriale for jødehat, som opp igjennom tidene har blitt brukt for alt det er verdt.  Litt tradisjonelt og enkelt sagt, fordi de fra kirkelig hold ble sett på som ansvarlige for å ha tatt livet av Jesus. Som de altså fortsatt ikke anser for å være den sanne Messias, men kun en stor profet.  I seg selv ille nok i middelalderen og mange århundrer deretter, der kristendommen hadde et solid tak på folk.  Videre må det bemerkes at Jesus også er av en av Islams store profeter, Issa.  Og opprørske profet-drepere må man som kjent slå hard ned på, må vite!

 

Som en følge av dette. utvandret et stort antall jøder til et liv i utlendighet, i ”diasporaen”, som det heter, i flere verdensdeler, herunder Europa, løpet av et meget langt tidsrom.  Og fordi jøder fortsatt var “annerledes” og fremmedartet, både i klesdrakt og språk, og holdt på sin religion og sine tradisjoner, ble de uglesett.  De holdt sammen i store grupper, i egne landsbyer, i egne bydeler, og ønsket kanskje ikke nødvendigvis å menge seg for mye med de andre.  Ikke det at de andre, godtfolk flest, ønsket å ha så overvettes mye med dem å gjøre, heller.  Religionen deres ble også sett på som spesiell, likeledes klesdrakten, det jiddische språket, og væremåten.  De ble mistrodd, og tilskrevet rykter om barnedrap i forbindelse med religiøse seremonier, og hvis det forekom mange ulykker, eller det brøt ut sykdommer blant så vel mennesker som dyr, ble det gjerne til at jødene fikk skylden.   Blant annet mente man at de kunne forgifte brønnene til folk ved å kaste forhekset hestetagl i vannet, som de så forvandlet til giftslanger.  De ble også beskyldt for å drive med magi, gjerne svart, sådan, med henvisning til jødenes tradisjoner innen mystikken, den såkalte Kabbalaen.   De samme kreftene kjenner vi igjen i forbindelse med for eksempel heksejaktene i middelalderen og barokken.  Eller for den del, fra ”moderne” heksejakter i vår tid, jf. Bjugn-saken. Mange steder oppstod det store, lokale jødeforfølgelser, for eksempel de såkalte pogromene i Russland. 

 

Jødene ble gjerne også utsatt for negative sanksjoner i form av “yrkesforbud”, og ble for eksempel nektet ansettelse i det offentlige styre og stell.  De ble rett og slett nektet skikkelig integrering i storsamfunnet.  På mange måter kan man si at de ble kontinuerlig marginalisert.  Men noe måtte jo også jødene leve av, så de begynte med de faktisk fikk lov til.  Så som pengeutlån, også kjent som bankvirksomhet, og handel med gull og edelstener, og annen næringsvirksomhet.  Som de var flinke med.  Mange markerte seg også sterkt innen kunst, og senere, også vitenskapelig forskning.  Der var de også dyktige, og så var det også galt.  Misunnelsen er som kjent en særdeles sterk, menneskelig drift.  Det måtte jo være noe spesielt med disse jødene, som greide seg så godt, og markerte seg stå sterkt på det ene samfunnsområdet etter det andre!  Jødemafia, griske jøder, you name it.

 

Dette toppet seg selvsagt i 1930- og 40-årene, og nådde sitt beryktede toppunkt med Holocaust.  I Hitler-Tyskland ble jødene beskyldt for å være opphavet til bortimot det som av negative og nedbrytende krefter i samfunnet, i tillegg til at de stod i ledtog med boljevikene, de farlige kommunistene.  De var å anse som skadedyr, parasitter i menneskeskikkelse, og måtte følgelig utryddes!

 

I dagens situasjon har vi jo som kjent den ulykksalige situasjonen i Midtøsten som vi nå en gang har.  Israel og araberstatene.  Zionismen.  Sterke og mostridende tradisjoner og religioner.  Gaza og Vestbredden.  Et vanskelig nabolag, for å si det slik.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

6 comments


 1. ..Et meget urolig nabolag. Man er kjapt oppdatert på situasjonen i Midtøsten ved å se Flåklypa-Nyhetene: “…og situasjonen i Midtausten er svært spent”
  For å si det litt flåsete.
  Et meget bra innlegg. Du har gjort viktige ting håndgripelig i og med det du har skrevet.
  At man er enig i at det er på tide å løfte blikket og set at jøder – og andre “anderledes” folk – er mennsker, hinder ikke Kitty i å mene at regjeringen i Israel gjør jøder en bjørnetjenste med sin fremferd i Gaza og i området generelt. Det er lov å tenke med hodet også for jøder i regjering!
  :)

  Joda, det er absolutt lov å tenke, både for politikere i maktposisjon og andre. Også de israelske, sådanne. Den der forferdelige Gaza-krigen har vel neppe bidratt til å gjøre situasjonen spesielt bedre, verken i Midtøsten eller i verden for øvrig, og burde absolutt vært unngått.

  Når det er sagt, så støtter vi absolutt Israels rett til å eksistere, og til å forsvare seg mot fiender som ønsker å utslette dem. Israel er jo ikke akkurat omgitt av venner, for å si det slik. Og det gjennomkorrupte og destruktive, islamofascistiske Hamas-styret på Gaza, med all sin samvittighetsløse menneskeforakt, har vi ualminnelig liten sans for.

 2. ..Et meget urolig nabolag. Man er kjapt oppdatert på situasjonen i Midtøsten ved å se Flåklypa-Nyhetene: “…og situasjonen i Midtausten er svært spent”
  For å si det litt flåsete.
  Et meget bra innlegg. Du har gjort viktige ting håndgripelig i og med det du har skrevet.
  At man er enig i at det er på tide å løfte blikket og se at jøder – og andre “anderledes” folk – er mennsker, hinder ikke Kitty i å mene at regjeringen i Israel gjør jøder en bjørnetjenste med sin fremferd i Gaza og i området generelt. Det er lov å tenke med hodet også for jøder i regjering!
  :)

  :-)

 3. Beklager det med 2 kommentarer – jeg logges inn og ut etter innfallsmetoden! :(
  K.

  Det er sånt som skjer, vi kjenner til det! :-)

 4. Jøss, et lærerikt innlegg. Var det læreren som tittet fram i deg? 😉 Jeg har resignert over hele emnet. Aksepterer bare at det ALDRI vil bli fred i midtøsten. Dog, jeg vil alltid være på lag med de undertrykte og dårlig behandlede. Og det laget varierer jo i midtøsten, for å si det mildt….

  Vi tenkte det var på tide med et litt sånn seriøst innlegg, ja. Egentlig hadde vi tenkt å ta en annen og spissere slutt, men vi ble frarådet å gjøre det. Og vi er jo en forsiktig herre, må vite!

  På de undertryktes og svakes side? Eller de truedes side? Det er en fin og riktig holdning. Men vi har ingen tro på at de der islamske naboene bare er kjekke og greie og fullstendig uskyldige, for å si det slik… :-)

 5. avatar SissyFoss

  Det er ganske interessant det du skriver. En periode fikk de heller ikke eie land så da ble det mere av andre syssler som bankvirksomhet med utlån og renter.

  De er den folkegruppa i USA som har flest doktorgrader hvis en regner iforhold til hvor få de er. Jeg tror Midtøsten likner på andre uløste konflikter, som vi bryr oss mindre om.

  Ha en fin start på pinsen og fortsettelsen på forholdet til “hun du vet”. Ditt livs et eller annet. :)

  Ingen tvil om at jødene har blitt utsatt for en hel del saker og ting opp igjennom historien, ja. Triste greier. Vi ser dessverre noen av de samme tendensene i dag. Flinke folk er de, også. Ikke alltid like lett å tåle det nå heller, må vite! Muslimene? Another story altogether!

  Ha en fin pinsehelg, med alt som hører til. Vi og vår hustru – velsigne henne – vårt livs lys og vår sengs varmekolbe – hilser… :-)

 6. Nei, visst er de ikke det. Så langt derifra! Jeg mente bare å si med siste setning at det skifter jo, fra tid til annen. Ingen er bedre enn den andre….

  Nei, krig og vold og drap er hva det er, uansett. Men det er nå en gang slik at krig er ille. Krig er direkte usunt. Rent ut sagt dødelig. Man burde vært kommet forbi det stadiet. Men virkeligheten er jo en helt annen. :-(

Leave a Reply