Dag Eigil: Fadosten og, der forsvant alt. Eg va visst borti någe.

Det er rart med det, men av og til får vi inntrykk av at hele pc-tastaturet er en eneste stor delete-knapp.  Vel, vi skal ikke nekte for at vi i tastende stund sitter her og skriver med pølsefingrene våre på vår søte, lille Asus-maskin, hvit og fin og tilsynelatende uskyldsren.  Men skinnet bedrar.  Saken er at den er like mye underlagt Murphy’s lov om alle tings iboende djevelskap som alt annet.  Herunder større, og kanskje mer seriøse pc’er.  For mens vi sitter her og taster, i relativ fred og fordragelighet, så skjer det.  Bare mens vi skrev overskriften til dette innlegget.  Vi var borti noe, et eller annet, eller en ubevisst, men dog uheldig tastekombinasjon, som plutselig, og helt uten forvarsel, fikk hele teksten til å forsvinne i den løse luft!  Opptil flere ganger.  Og ikke bare i dag.  Og ikke bare mens vi bruker minimaskin.  Det skjer rett som det er.  Vi kommer plutselig “borti någe”, og dermed er det bare til å begynne om igjen.  Større eller mindre tekstpartier, eller i alle fall en drøss med ord, gone with the wind.  Irriterende.  Eller den der andre varianten. vi kommer plutselig og helt ubevisst “borti någe”, og dermed flytter markøren seg opp til et helt annet sted i teksten, slik at vi kan skrive både ord og linjer før vi oppdager at det som står der, med ett er blitt det rene rør.  En slags “stream of consciousness”-ordning, som ville gjort salig James Joyce eller William Faulkner grønne av misunnelse.  De karene måtte jo skrive sine “Finnegan’s Wake” og “Go Down, Moses” på manuelt vis, og selv finne stedene der avsnitt og kapitler skulle brytes opp og blandes sammen.

Det verste er at det er bortimot umulig å finne ut hva som egentlig skjer, hva vi egentlig kommer borti.  Men vi får se på saken.  Vi kan ikke gi opp.  Fadosten og, der va eg visst borti någe

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , ,

18 comments


 1. *flire*

  Du er ikke alene om å være “borti någe” 😀

 2. Redneck

  Betryggende å høre! Men av og til kan det jo være riktig så behagelig å være “borti någe”, også! Og med helt andre effekter. 😆

 3. Dette kjenner jeg. men jeg har funnet mitt problem, jeg har en tommel eller to for mye når jeg skriver, disse har jeg ikke kontroll over, de henger og selnger borti alt og lager masse trøbbel.

  Ja, du kan nok ha et poeng der. Og de der ekstra fingrene tar seg en slengom på steder på tastaturet man ellers knapt ante eksisterte. Merkelig fenomen… 😀

 4. Irriterende ja visst ;))

  Ja, og så skjer det så fort, og så uventet! 😆

 5. avatar Bente_K

  Hehe…offdå! Ikkje kjekt når sånt skjer!

  Jeg vet ikke om jeg også var borti någe midt i eksamenstiden nå(det samme skjedde forøvrig under eksamen i fjor, og endte med ny pc). Hadde svart skjerm i flere dager, og nå ringte de fra pc-verkstedet for andre gang og sa at den enda var i skjønneste orden (…uten at DE hadde vært borti någe). Har nå lånt en pc, hvor jeg nok har vært borti någe som gjør at n`en må hamres på for å fungere!! Nei, hadde en bare visst hva en var borti…

  God uke til herrene fra uinnloggede Bete :)

  Takk for sist, Bente. Hyggelig at du stakk innom.

  Festlige ting kan skje når man bruker pc, og det i de mest uventede og uønskede situasjoner. Men de der tilfellene du nevner, høres jo spesielk kjipe ut. Ikke rart at man av og til kan lengte tilbake til penn og papir. Til og med til eksamen. Kom eller på at vi en gang var borti det der med vanskelig tast. Så viste det seg at det hadde kommet en halv druekjerne ned i tastaturet. Riktignok på en stasjonær maskin. Vi fikk plukket ut uhumskhetene, og så var tastene i skjønneste orden igjen. Eksamen på gang? Lykke til!! 😀

 6. Gi seg kan man jo ikke, men det er iriterende. Det har nemlig også skjedd meg!:)

  Bevares, ser man det! Selv hos de flinkeste og helt sikkert også de kjekkeste folkene kan altså slikt skje! Men så er vi vel alle like for Murphy’s lov! :-)

 7. avatar Bente_K

  næmmen! Kommer bildet opp når jeg ikke er logget på??!!

  Ja, det er rent ut sagt utrolig hva teknologien kan få til nu for tiden. Før var det ikke slik. Før var det annerledes…. 😀

 8. Velkommen i klubben… :-)

  Vi takker for det…og den klubben vokser sikkert stadig! Men, som det heter, “the more, the merrier!” 😀

 9. Neste gang du oppdager alt alt forsvinner, kan du forsøke å trykke på høyre musetast, det hender seg at man i den menyen ser “angre” og velger du den kan det hende noe dukker opp igjen… 😀
  *
  *
  *
  … skrev hun som ikke har datapeil i det heeele tatt, hahahaha!

  Hmmmm…litt sånn datapeiling må du vel ha. Selv har vi lært noe nytt i aften, vi hadde ellers aldri kommet på noe slikt! Men neste gang, neste gang, så skal vi nok forsøke den der høyreklikkingen, må vite! :-)

 10. avatar skjæra

  “Fadosten”? Er dette et etablert uttrykk som kan brukes i normal kommunikasjon? Og er det i så fall en eufemisme eller en ost som lukter så ille at den brukes som kraftuttrykk heller enn mat?

  Her er det nok heller et kraftuttrykk, en eufemisme for Fanden og det som verre er. Men vi pene og veloppdragne herrer har vanskelig for å ta banneord i vår munn, enn si nedfelle dem i skrift. Og som alle pene og modne mennesker her i Oljebyen, må vi jo ty til slike ting for å få ut vår smule frustrasjon. Kan også varieres med å utstøte et kraftfullt “Dillerina!” 😆

 11. Har en pølsefingrer……så har en det 😉

  Hmmm…ja, visse fakta her i livet må man bare akseptere som de er! Men de begynner jo å minne litt om sånne wienerpølser… ! Og de kan jo være riktig så gode. :-)

 12. avatar Millenblogg

  Det er irriterende når tekst forsvinner på PC’en uten at det var meningen. Selv husker vi fra PC’ens barndom tidlig på åttitallet. Vi hadde jobbet nesten døgnet rundt i over en måned med DOS-vesjonen av Lotus regneark. (Windows var ikke oppfunnet ennnå). Feig som vi var, fant vi ut at vi skulle ta back-up. På en såkalt floppy disk. Men den måtte formateres først. Vi satte den inn i PC’en og skrev i DOS: “Format”. Vi skulle egentlig ha skrevet “format A:”. I det samme vi trykket enter, ble vi oppmerksom på feilen og trykket febrilsk på escape-tasten, slo av strømbryteren på baksiden av PC’en og dro ut ledningen fra stikkontakten. Men for sent! En måneds arbeid rett i dass, for ikke å si DOS. PC’en ble omgjort til et stykke jernvare på ett sekund. Hele C-disken ble slettet. Programvare og data. Vi gråt, men gikk trøstig i vei neste dag for å rekonstruere alt. Slik ble vi en djevel på regneark! Så fatt mot, Dag Eigil. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

  En forferdelig og skrekkinngytende historie! Joda, vi husker også noen slike, heldigvis ikke egenopplevde. Men så har vi jo den der andre varianten, den med å la være å lagre dokumentet etter lang tids arbeid. Og så skjer det “någe”, og en masse arbeid går rett i DOS. Eller så tok man feil av diverse funksjoner, og maktet til og med å slette viktige dokumenter. Vi mener å erindre en fyr på det glade 80-tallet, som maktet å slette bortimot hele sin hovedfagsoppgave på den måten, kort tid før innleveringsfristen…akk ja. :-(

 13. Hmmm … du er blitt for kjapp for dine egne fingre! Altså, selv om man har en lynrask hjerne så er det ikke sikkert fingrene greier å henge med, et sted går en grense.. og da er det et godt råd å få seg en sekretær med kjappe, slanke hender, slike som kan touch. Så kan man selv bare ligge der henslengt og si: .. blogg dette jeg sier nå!

  Men du, gurimalla for en flott bloggbakgrunn du har fått, hvilket Paradis er dette? :-)

  Vel er vi kjapp av og til, kanske for kjapp. Og vi avslører at vi faktisk bruker 10-fingers touch-metoden….vi lærte oss det en gang i ungdommen, på gammeldags skrivemaskin, en gang vi var syk med lungebetennelse. Og vi har siden aldri angret, for å si det slik. Men av og til skjer det noe rart likevel.

  Ellers har vi brukt et eget foto fra den lille øya Sør-Hidle utenfor Oljebyen, der diverse ildsjeler har laget til etablissementet “Flor og fjære”. Meget imponerende. Og et populært sted for organiserte utflukter. Helt spesielt. :-)

 14. Kjedelig når det der skjer, ja. Men har du prøvd å høyreklikke med musa og velge “angre”? Den angreknappen pleier å virke mot uvitende og motvillige handlinger også.

  Hmmmm…vi må vel tilstå at vi ikke har kommet på dette lure grepet før. Men nå har vi fått det anbefalt av solide bloggere som Tale og BB, så neste gang den der ekstra delete-knappen er ute på tastaturvandringen sin, vet vi hva vi bør gjøre! Takker for tipset…! :-)

 15. Jeg hadde ofte det samme problemet før, da jeg ikke klarte å se på skjermen samtidig som jeg skrev, for da fikk jeg jo ikke med meg hva som skjedde der, fordi jeg var opptatt av at jeg skulle treffe riktige taster… noe jeg ikke bestandig gjorde… 😛

  Og så merket jeg at jeg var litt fornøyd med meg selv ang at jeg vet hva “stream of consciousness” er for noe, for det har jeg lært på skolen i år! (Altså, jeg må ha vært noen timer på skolen.. :P) Jeg er egentlig litt fascinert av den stilen, og har satt meg mål om at jeg skal klare å lese hele “Ulysses” i løpet av folkehøyskoleåret! 😛

  Hehehe..det er nok helst vi som er borti noen taster som vi ikke burde vært borti, for å si det slik. Et eller annet som uansett er høyst uønsket.

  Ellers later det jo til at du følger litt med på den der skolen. :-)
  Folkehøgskole? Sikkert ingen dum ide. Vår hustru – velsigne henne – gikk også på en slik i sin tid den gang da, og snakker ennå om dette som en virkelig stor opplevelse. Noe som hadde stor betydning for henne. Ellers kommer vi på vår niese, som nå er ferdig med videregående, og hadde tenkt seg et år på folkehøgskole. Men det blir det visst ikke noe av, for hun skal nå inn og ha et år i Garden! :-)

 16. Du og?! Det er ikke bare meg?!
  Gudskjelov..!!

  Ja, dette ser ut til å kunne skje selv i de beste familier! 😀

 17. avatar Millenblogg

  Ytterliger en kommentar til lagring:
  1.skriv all tekst i et Worddokument
  2.Aktiver automatisk lagring
  2b. Velg “Verktøy”
  2c. Velg “Alternativer”
  2d. Velg “Lagre”
  2e. Merk av for “Tillat lagring i bakgrunnen, og
  “Lagre informasjon om gjenoppretting hvert..”
  2f. Velg et passende intervall for lagringen
  3. når dokumentet er ferdig, kopierer og limer du teksten inn i bloggredigeringsfeltet.

  Da har du også en lokal kopi dersom den automatiske lagringen i WP ikke fungerer eller hvis VG skulle finne på å slette bloggen din på sin server.
  Lykke til.

  Joda, det er gode og nyttige råd. Vi må nok ta oss på tak, og lagre alle innlegg i Word, noen om dagen, litt smått om senn. I alle fall de viktigste. Ellers har vi ofte hatt god nytte av å bruke Word til selve skrivingen, og siden klippe og lime inn i bloggens teksteditor. Fungerer helt greit. Burde nesten gjort det hver gang.

  Ha en fortsatt herlig dag… :-)

 18. Stalltips: Control + Z. :-)

  Hmmmm…takker for stalltipset. Vi var ikke klar over det der. Så får vi s neste gang vi er “borti någe”. Ellers virker det ikke med høyreklikking og “angre”. Akk ja. :-)

Leave a Reply