Dag Eigil: Om hårvask i gamle dager. Nå med illustrasjon!

Illustrasjon: Sjalle

I egenskap av rene, pene og pyntelige mennesker, setter både vi og vår hustru – velsigne henne – umåtelig pris på å kunne utføre den daglige, legemlige renselse, fortinnsvis i rimelig klarerte omgivelser, utstyrt med de for formålet egnede fasiliteter.  Vi moderne mennesker er vel kanskje en smule bortskjemte i så måte, og hva gjør man vel ikke for å framstå frisk og rask i så vel dusk som dask?  Men vi må huske på at det ikke alltid har vært slik, selv her til lands.  Vi skal ikke gå så langt tilbake i tid, før de sanitære forholdene,  og kanskje også holdningene, var i alle fall en smule annerledes.

I den forbindelse erindrer vi en episode fra vår barndoms grønne Godal, den gang da, en gang på det tidlige 1960-tallet.  Nabofruen, en noe eldre dame, pleide fra tid til annen å komme ned til oss, for at moderen skulle hjelpe henne med å vaske og legge håret, i medmenneskelighetens og det gode naboskapets ånd.   Så også ved denne anledningen.  Og etter kaffe og prat om løst og fast, sa moderen, selvsagt på spøk: “Ja, så får me setta i gang å vaska “torvå” di, då!”  Nabofruen skjønte nok ikke helt verken spøken eller eufemismen.  Hun antok plutselig et betuttet og forarget uttrykk i ansiktet, og kom med følgende, uforglemmelige ord: “Ja, men harligheden!  Du trenge vel isje å sei det sånn! Det e vel isje mi sjyll at eg isje har fått tid te å vaska håret på seks uger!”  Så for hun på dør, og kom ikke tilbake.  I alle fall ikke den dagen.  Akk ja, ting forandrer seg.  Noen ganger til det bedre.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

29 comments


 1. Minus hårvask i 6 uker?!? Det er så jeg gir meg over..!

  Det er godt at bademiljøet har bedret seg..

  Jeg for min del setter umåtelig pris på min lille spa-krok! :)

  Ja, heldigvis, på noen områder går det tross alt framover.

  Eh, spa-krok? Ikke verst! Ha en fin 17. mai, og husk endelig flagget!

 2. *grøss* Det krevde vel både planlegging og god tid å vaske “torvå” i sinkbalje og med øsemugge, muligens med mest kaldt vann. I land med vannmangel etc. må man nok nøye seg med sjeldnere renselse ennå i dag.
  Husker ennå med begeistring nytelsen ved de forbedrede badefasilitetene da vi fikk nytt hus. God plass, god tid, såpe og varmt vann er en takknemlig kombinasjon!

  Ja, absolutt en forbedring. Men i ovennevnte tilfelle gikk det kanskje mer på holdninger…. 😀

 3. Heia Dag Eigil :)

  Aa du store all verden..6 uker?? Da maatte det nok vaert mye rart oppe i den torva..akkkkkkkkk!!

  Fornoeyelig skrevet min gode herre..stjernedryss :)

  Ha en aldeles nydelig 17 Mai feiring baade DE og din hustru, velsigne henne :)

  Tusen takk for ultrahyggelig kommentar og stjernedryss. Og ha en fornydelig 17. mai, selv på en søndag! :-)

 4. hahaha, de gode, gamle dager, Dag Eigil .. jeg velger å se bort fra de mindre renslige aspektene av dem og si at de fortsatt, tross alt, er best …

  nydusjet lørdagshilsen fra Bergen …

  Viva!

  Ja, det var sannelig tider, det. Mange hadde fortsatt utedo, og andre manglet bad. Trekkfulle hus, trangboddhet…men det var noe med de der gamle dagene, allikevel!

  Kos deg, og ha en fin 17. mai.

  Og hvis vi og vår hustru – velsigne henne – en gang skulle finne på å ta en bergenstur, så stikker vi altså innom hvilken pub….? :-)

 5. Åja hun hadde ikke TID! 😀
  Hæhæhæh…

  Man hadde det TRAVELT i gamle dager, må vite! Man måtte prioritere! Og dessuten så var sikkert shampooen dyr, også. :-)

 6. Hehe, vittig! =)
  Torva, eller “Såta” er også “terminologi” vi bruker her borti sørøst i dagligtalen. Dette gjelder altså hauepryden. Etterhvert som en kommer lenger ned på skrotten, blir synonymene på hårbevokste områder mer og mer rikholdige.., -uten at jeg skal gå nærmere inn på det her, hehe….

  Ha en flott dag videre!

  Vi kommer på den der vitsen om nordlendingen som skulle kjøpe shampoo, men ikke helt visste hvilken han skulle ha. “Ja”, var spørsmålet, “e de førr tørt hår eller for fett hår”? “Ka? Å nei, de e førr hauhår”! :-)

 7. Ops..naa ser jeg at caps locken min spilte meg et puss da jeg skrev min kommentar..Ser jo ut som jeg roper og skriker ordet De..uffda :)
  Det skal daa vaere: De..:)

  Hehehe..kjekt med de der tastene. Ellers burde det vært en funksjon som kunne omforme det man ufrivillig har skrevet med store bokstaver til små, eller motsatt… 😉

 8. Nei, hvem skal nå ha tid til å vaske håret 😉
  Fornøyelig innlegg!

  Nei, slike ting tar tid, må vite! Og i en travel hverdag, osv….! :-)

 9. Hæhæ, nei kan du skjønne, 6 uker er jo ingenting! Det er bra verden går framover på noen punkter, ja 😀

  Nei, seks uker, hva er nå vel det i en kosmisk sammenheng! Detaljer og lutter detaljer! Man kan ikke spandere tid på allslags tull, heller. Man måtte jo prioritere! 😀

 10. Grøøøøøssss! Syns din mor hadde en treffende og bra beskrivelse på det håret, -“torv”….. Mon tro om det gikk seks uker mellom hver gang hun vasket den andre “torva” si også…. Isj……. :S

  Ja, grøss og gru! For en grøsselig tanke! 😆

 11. :D!

  Vi erindrer også en herre her fra distriktet, som beskrev en form for tørrvask for fattige studenter som bodde på primitive hybler. Det var noe med ostehøvel og sandpapir….! :-)

 12. Så nordlendingen var ikke interessert i “tustvask” mao?

  ;D

  Skal se at de har andre midler til rengjøring av slikt der oppe! :-)

 13. Å… æsj… ææææh… øøørk… Takkefaenforatjegleveri2009æsj. For øyeblikket. Det kan jo fort forandre seg. Ryktet sier at det blir nyttår i år også.

  Og i fall vi må venne oss til 1960-standard sånn overnatten, kan det kan skje bli litt tøft….? Men egentlig tror vi at folk flest var rimelig renslige også i den tiden….! 😀

 14. Huff, jeg begynner alltid å klø så fælt når jeg leser om sånt. Kan alt for godt forestilt meg hvordan den hodebunnen må ha sett ut. *grøss*

  Det kan ikke ha vært så bra. Antar vi. Men folk hadde vel kanskje lavere krav til hva som var akseptabelt og hygienisk i de tidene…! :-)

 15. Jeg husker fremdeles tørrsjampo. Det var noe melaktig som folk børstet inn i håret for at det skulle se mindre fett ut.
  Og hybeldusj selvfølgelig, man sprayet bare litt deodorant på seg.
  Det er kanskje like greit at de gode gamle dager aldri kommer igjen:)

  Tørrsjampoen var vel også vi borti. Vi vil ikke se vekk ifra at dette merkverdige middelet fortsatt lar seg oppdrive i velassorterte butikker. Men guffent var det.
  Hybeldusj var viktig! Vi bodde en stund på en kvistværelseshybel, med bare kaldt vann, og uten dusj. Heldigvis var det dusj på Distriktshøgskolen…..! Akk ja. :-)

 16. avatar writella

  Uffågru…brrrrrr…..
  Min mann, velsigne hans minnne, erindret i sin tid at da han var guttunge vasket ikke hans søstre eller de andre kvinnene i familien håret sitt selv. Hver lørdag kom det en dame utenfra og gjorde det for dem, og gjerne i surmelk, for det var så sunt for håret…

  Det lukta sikkert jævlig godt når sommern kom og det ble 45 grader i skyggen….hahahahahah!

  Uurrrrgghhh…! Du har sannelig en svigerfamilie med tradisjonere det står respekt av. Vi vil ikke se helt vekk ifra at den der surmelksvasken faktisk var sunn for håret, men, for å si det på stavangersk, alligavel…!
  Ha en herlig 17. mai! 😀

 17. Tilbake i hippelignende tider husker jeg noen veldig naturlige som mente at en måned eller to uten hårvask hadde lutrende virkning. De likte heller ikke å gå med klær på seg om sommeren, – inne på et kollektiv i nærheten av Bergen. De så ganske like ut på hodet hele bunten etter en tids sommerlig naturlighet, sånn Karius og Baktus.

  Jeg har noen uflidde damer liggende på ark her en plass, Pondusdamer blir ballerinaer i forhold…. :)

  Hehe…ja, den det naturligheten, den er jo velsignet. Og så påstod man jo at kroppen er selvrensende, og at stanken etter hvert forsvant av seg selv. At huden og utsondringene og utgytelsene fra de naturlige kroppsåpninger etter noen tids naturlighet ble nøytralisert, og forsvant. Han der superbarske Monsen mener visst også det. Men vi vet ikke helt om det er sant…! :-)

  De der tegningene høres jo ut til å være bra! 😆

 18. On topic: hva er ditt brukernavn, det som funker for meldinger her inne ?

  Hmmmm…vanskelig. Skal sjekke dette. :-)

 19. Du kan alternativt sende en til moi så kan jeg svare. Har laget en … ehh… tegning, spesielt for ditt lille foredrag :)

  Kjempegreier! Vi skal få til det der! Eventuelt via mail. 😀

 20. Du er jo obesrvatør og burde være med, sååå, … jeg antar at du og ble snauet med hårfreser som tok busta helt inn til svoren … 😀

  Vi guttunger den gangen kunne nok ikke anklages for å være direkte langhårede, nei! 😀

 21. For en nydelig tegning. Jeg er så glad i bilder fra gamle dager:)

  Ja, den er skikkelig flott. Og den formidler på en utmerket måte selve stemningen, eller for å si det på tysk: “Wie es wäre”! Der fikk vi med konjunktivformen, også! 😀

 22. Flott tegning!

  Meget bra. Og nok et eksempel på hva ekte kunst kan gjøre for å ta kvaliteten til et høyere nivå! :-)

 23. Synes å minnes at det eksisterte noe som het tørrshampoo i tidligere dager. Kunne kanskje, ja muligens til nøds, vurdert noe slikt…om alternativet var å gå uten hårvask i 6 uker 😉

  Ja, vi husker også den der tørrshampooen. Mener å erindre at den var ganske populær på 70-tallet. Ikke umulig at den finnes ennå. Ja, heller det enn 6 samfulle uker uten…ukk! 😀

 24. hu konne vel ha sagt det på ein penar måde;)

  Fin illustrasjon du har fått!

  Ja, kanskje det…men det var nok et folkelig og vanlig uttrykk! Sjalle har velvilligst trådt til med en skikkelig bra tegning! :-)

 25. Hehe, det var lenge å la være å vaske håret! Men jeg lurer nå på hva som var så vanskelig med hårvask, var hun syk og skral eller?

  Absolutt en stund uten hårvask, ja. Tror nok helst det gikk på holdninger. Folk vasket seg rett og slett ikke så ofte. Damen var på ingen måte så gammel og avfeldig på den tiden. Akk ja. Verden har da gått litt framover. :-)

 26. avatar FotoSnella

  he,he,he…kjenner nesten at det klør i hodet her ved tanken på å gå uten hårvask i 6 uker! :)
  Selv på langtur i skauen dupper jeg hodet i en bekk eller no…samma rakkern hvor kaldt vannet er!
  Men gamle tanter på den tiden trengte nok sitt stell av andre ja, hihi 😀

  Ja, tanken kan nok være ganske så kløeframkallende. Og de sanitære forholdene i vanlige hjem har nok blitt radikalt forbedret siden 60-tallet. Men vi har også en viss tro på at det gikk på holdninger. Og det var ikke så lenge siden forholdene var rimelig privitive, så folk gikk nok lenger uten å vaske seg…uff! 😀

 27. avatar FotoSnella

  Sant nok-sant nok.
  Man lauget seg bare til visse tider :)

  Eller som en eldre herre fortalte her forleden: “Om sommaren, då va me reine”. For da kunne de gå og bade i friluft, i ferskvann. Og kanskje ta med seg en såpebit. Om vinteren, derimot… 😀

 28. Enkelte ting er kanskje bedre usagt…uten at jeg vil si noe om hvilke:))

  Enkelte ting, så avgjort! Av varierende karakter… 😀

 29. Ikke vaska håret på over en måned?!
  Jeg ser ut som et Lykketroll på håret etter 2 dager uten vask!
  Jeg er glad for at vi er blitt “bortskjemte”.
  Tenk på hvor ille de må ha lukta de som levde på Naploeons tid..? Eller ikke lenger tilbake enn på Victorias dager.?
  Kanskje en fordel at ALLE var like..”sylta?”

  Ja, det er litt spesielt. Men kanske det reflekterte holdninger om alminnelig hygiene fra damens nære fortid, og man skal kanskje ikke lenger tilbake enn til 1930- og 40-tallet? Ja, det er ikke tvil om at vi nå er relativt bortskjemte i så måte. Absolutt. Og det er kanskje litt bra, også? 😀

Leave a Reply