Dag Eigil: Selvfølgelig må russen få feire!

Jada, så er våren her, og med den, et av vårens vakreste eventyr, nemlig russen.  Og med den, all diskusjonen omkring den norske russefeiringen, og berettigelsen av denne.  Det er en kjent sak at man fra myndighetens side i mange år har kjempet for å få avskaffet denne tradisjonen, dog uten synderlig suksess.  Russefeiringen er minst like populær som før, og tusenvis av avgangselever på videregående betrakter dette som et av livets virkelige høydepunkter.  Før var russefeiringen begrenset til de elevene som gikk ut av det tradisjonelle gymnaset.  Nå omfatter det som kjent stort sett samtlige avgangselever fra videregående, herunder yrkesfag.  Det som i gamle dager var flokker, er nå blitt horder.  Russefeiringen er også blitt kommersialisert, i en grad som var fremmed for de som var russ i “gamle dager”, for eksempel på 1970-tallet.  Videre later det til at russen tror de kan tillate seg bortimot hva det skal være, bare de trekker på seg russeuniformen.  Dette kan jo selvsagt avstedkomme problemer.

Likevel mener vi at russen må få lov til å feire.  Den norske russetradisjonen har vel alltid hatt et noe rølpete preg, og vært langt mer løssluppen enn de tilsvarende markeringene i våre naboland, men det er nå en gang vår tradisjon.  Vi var tross alt ikke stort bedre, vi heller.  Det var russekroer og russefester, ølstafetter, temmelig drøye russeknuter, kjøring rundt skolen med tutende russebiler mens 1.- og 2.-klassingene fortsatt hadde undervisning, nakenløping, blant annet rundt skolen, skrik og skrål, dill og dall, you name it.  Vi drev vel kanskje ikke med kasting av egg, mel og melk på hverandre, og det var ikke mega-arrangementer a la Kongeparken, men vi greide da å markere oss, vi også.  Selv erindrer vi lokale “festligheter” som avlåsing av toalettene, falske plakater om at undervisningen var flyttet eller avlyst, og til og med smørsyre, behendig stjålet fra kjemisalen, som ble helt i skolens lufteanlegg.  Pluss en hel del andre streker.  Kanskje ikke helt bra, men det ble på en måte likevel tolerert.  Vi var jo tross alt russ, og ferdige med så vel undervisning som eksamen.  Og vi erindrer det ennå som noe helt spesielt.  I dag, i vår übersensible tid, ville det antakelig blitt politianmeldt. 

Det er avgjort negative trekk ved russefeiringen, og mange tar den nok kanskje litt vel langt ut.  Som rimelig godt voksen pedagog, dertil i videregående, ser vi klart dette.  Men la nå dagens unge også få lov til å slå seg litt løs.  Det får være måte på å trekke opp stigen etter seg!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , , ,

16 comments


 1. Jeg bodde for kort tid siden like ved en videregående skole, og mai betydde for oss lite og ingen søvn. Jeg overlevde det også, og her jeg nå bor har jeg ikke sett snurten av en eneste russ.
  Jeg synes det er greit at de feirer, men når det blir slike ytterligheter som man har lest om i media de siste dagene går det for langt.

  Som sagt – la de feire, men må jo også innrømme at det er herlig å kunne sove selv i mai måned.

  Vi ser også helt klart det problemet. Kanskje ikke minst, siden vi også bor like i nærheten av en videregående skole. Heldigvis en annen skole enn der vi jobber, man likevel. Men vi har hittil overlevd… :-)

 2. Enig ! Det er noe med det å huske at man selv også har vært kalv en gang. Noen stunts, de som journalister i krisefryd skriver om i avisen, tror jeg er særtilfeller og kan umulig brukes som agument for å _forby_ russefeiring.

  Faktisk tror jeg at de anstrengelsene politimydighetene måtte ha gjort seg for å _kneble_ en slik livsutfoldelse nødvendigvis ville vært av en slik karakter at man kunne brukt vendinger som “land vi ikke vil sammenligne oss med…”. Da heller litt baluba et par dager i mai :)

  Ja, heller noen dager med baluba og god gang i mai. Men noe må jo moralens voktere blant journalistene skrive om! :-)

 3. Jeg unner russen en feiring, men jeg kan ikke fatte å begripe at den skal være før eksamen! Jeg var russ selv, og nettopp det faktum at jeg ønsket et anstendig vitnemål ødla mye av russefeiringen. Dessverre er det ganske mange som velger motsatt og lar feiringen ødelegge karakterene.

  Dette med sen eksamen, kanskje ikke uventet, et av de trekkene som myndighetene har gjort for å begrense/avskaffe russefeiringen. Skolene kan selvfølgelig ikke gjøre annet enn å følge pålagte retningslinjer. :-(

 4. Tale:

  Akkurat det er det store drawback med feiringen, og årsaken til at jeg selv begrenset feiringen til en tre dagers fest. Det holdt i lange baner. Et eksempel som senere ble fulgt av begge mine døtre, noe de ikke har angret på et sekund :)

  Fornuftig måte å takle det på, uten tvil! Men i vår tid mener vi bestemt at vi var ferdige med det meste av eksamen før feiringen….hmmm….hvordan var nå dette… 😀

 5. Jeg synes nok Russefeiringener noe “forvokst” men det er det andre ting som er også, så jeg får leve med det.
  Jeg var russ i helt i starten av 90-tallet og da hadde vi et prøveprosjekt hvor eksamen var holdt mellom 10 og 16 mai. Vi dro på fotballkamap rett etter nynorskeksamen! Det var mange flere som sto til artium og det var naturligvis mindre tid til å finne på tull og sånn.. Kanskje derfor de gikk tilbake til gammelmåten å feire på?
  Håper de håpefulle i alle fall har en fin tid nå frem til 17!
  K:)

  Du er inne på noe når du nevner det forvokste. Det er liksom blitt horder av russ, som tror de kan tillate seg hva det måtte være. Vel, vi håper at samtlige har vett nok til å ta seg en pause i feiringen sånn inniblant, og at de ikke går rett fra 17. mai og til eksamensbordet! 😀

 6. Jeg sier som Tale, det er tidspuntet for feiringen og varigheten av den som gjør at jeg reagerer.

  Du nevnte våre naboland Dag Eigil og der er feiringen faktisk på et nivå som viser at disse ungdommene faktisk er på vei til å bli voksne.

  Mine to døtre har jeg feiret i Sverige og nevø og nieser i Danmark har jeg sett feire sin studentereksamen.

  Det er en forskjell ja, og den er ganske stor.

  Hvilken jeg vil velge?

  Den svenske kanskje, den er jo stilfull. Men så var det den danske da, fornøyelig den og.

  Nei vet ikke riktig jeg, det blir et vanskelig valg. Men at det er et nabovalg, det er sikkert :-)

  Det er nok avgjort mye som burde endres på den norske russefeiringen. Den er blitt altfor rølpete, og altfor langvarig. Vi har avgjort noe å lære av så vel historien som av våre naboland. 😀

 7. Heia Dag Eigil :)

  Jeg synes ogsaa russen maa faa lov til aa feire, dette har jo blitt en tradisjon for alle som gaar ut av videregaaende skole. Likevel maa det jo settes grenser for hvor langt de kan gaa..de maa jo holde seg innen lovens grenser, noe de ikke alltid gjoer. Dersom de skader noen med vilje, slik de gjorde med 9-aaringen i Arendal gaar det jo over stokk og stein.
  Men feire, javisst kan de det, jeg har personlig aldri blitt plaget av russen i det hele tatt.

  Ha en flott helg Dag Eigil :)

  Ja, det er akkurat de der grove overtrampene som bidrar til å sette russefeiringen i et ekstra dårlig lys. Pluss matkasting, kidnapping, flatfyll, you name it. Og ulykker, selvfølgelig. Men de bør få lov til å ha en viss feiring, og kanskje ikke slik at de går rett fra fyllefest og tut og kjør, til eksamensbordet! :-(

 8. avatar Millenblogg

  Man hverken kan eller bør forby russefeiring. Men man både kan og bør slå ned på adferd som fysisk rammer andre. Altså hærverk og direkte pøbelstreker. Feststemt russ som har det moro og bråker uten å sloss kan vi godt leve med.

  Ja rett ut sagt, ville vi ha savnet det dersom det skulle ha tatt slutt. Det hører mai til på samme måte som løvetann og annet ugress som spretter opp og lager vår! Vi gleder oss over både hagens dyrkede blomster og de som fritt og uhemmet kommer opp langs veikanten i mai. Påskeliljer, lobelia og perleblomst blir litt kjedelig alene.

  Nei, gi meg en løvetann i mai!
  Ja, vi unner så absolutt de unge litt feiring, som en markering av at de er ferdige med den “vanlige” skolegangen, og nå skal i gang med neste, og voksne stadium. Men pøbelstreker kan vi klare oss uten. En gang var det noen som kastet egg på husveggen hos oss, antakelig russ. Vår hustru – velsigne henne – var alene hjemme, og likte situasjonen dårlig. Vi har oljebeisede vegger, så minnene har vi ennå. Tross vasking og spyling. Ikke bra. :-(

 9. Sjalle: Noen tips om hvordan man får døtre slik? Mottas i såfall med tak. På den videregående skolen her bruker de visst gjennomsnittlig ca 100 000 blanke kroner hver på feiringen og den varer i tre måender – ikke dager.

  Jeg håper de velger å gå på skole, men hels ikke den og i alle fall ikke avslutte på den måten. Det vil vel forhåpentligvis hjelpe litt at B har gjort det soleklart at “pappa betaler” ikke noen sinne kommer til å innbefatte russebuss i dette hjemmet. Og jeg har heller ingen planer om å betale for ødelagte karakterer.

  Forståelig, på en måte.

 10. Sjalle: Eventuelt kan du få en takk i stede for et tak dersom du synes det passer bedre 😳

  😆

 11. Tale: Takk for tak 😛 *knasgrabber* .. Dessverre har jeg ingen annen oppskrift enn åpenhet, engasjement og respekt for meninger (som det er hold i). Mine døtre gikk på Steinerskolen og techno-GHB-alko-møkk fikk aldri noen sentral plass i deres ungdom. Heller ikke pengejag, selv om det var noen år der merkeklær var viktige :)

  ..og, halais igjen Dag Eigil ! :)

  Hei og hopp… 😀

 12. Så enig, så enig. Jeg gjorde min russefeiring til en heldagsjobb, og mer til. Tror du ikke jeg meldte meg som kandidat til høyere verv, – og fikk det? Da jeg allerede visste at året måtte tas omigjen var det bare å dedikere seg til russefeiringen. Har aldri angret. :-)

  Du verden, snakker om å ta den helt ut! Men det var kanskje en smule anger inne i bildet da du måtte gå et helt år om igjen i videregående? 😀

 13. Vel, man kan helt klart ødelegge alt av karakterer uten å være russ… :/
  Satser på å feire en kveld jeg da, selv om jeg kanskje ikke fortjener det. 16 mai blir det fylla. Selv om fylla for meg blir definert med å drikke litt i moderate mengder, jeg kommer til å huske hva som skjedde og selv om jeg ender i samme seng som en gutt, er det kameraten min jeg kjenner 😀

  Hmmmm…kanskje ikke så dumt å begrense feiringen litt. Men 16. mai må det vel være lov å ta seg litt ut. På en eller annen måte…hmmmm….! 😆

 14. avatar Vestlandsrypa

  Feire kan de gjøre, det gjorde “vi” også. Men ikke la det gå ut over andres liv og helse – det blir for drøyt. Forleden dag hadde vi russ i nærmeste rundkjøring her, med plakater, dans og tuting. For egen del synes jeg det er topp – men det hadde ikke vært topp dersom et av minge barn ble kidnappet og bortført. Altså – litt “kjøreregler” før en bestemmer knuteregler, innenfor lovens rammer. Fylla får de styre sjøl – slik vi alle må (og måtte).
  God og russefri helg ønskes i vest.
  :-)

 15. # Vestlandsrypa

  Nei, da blir det for primitivt. Og det bikker over mot direkte pøbelstreker. Det blir for teit.

  Ha en vidunderlig helg forsatt…! :-)

 16. Niks. Jeg vil si det med John Malkovich i Dangerous Liaisons, it’s beyond my control. Så det var dessverre ikke noe å få gjort med det. :-( Da kunne jeg like gjerne egne meg til tant og fjas. :-)

  Men på den annen side så er jo tant og fjas gjerne lystbetont, da! Går ut fra at det påfølgende skoleåret også var det…? :-)

Leave a Reply