Dag Eigil: Småjenter i hijab, er det bra?

Nå skal vi skrive litt om hijab igjen, dere.   Jo da.  Akkurat når den verbale utgytelsesstrømmen om dette uniformsplagget ser ut til å avta, så kommer vi med en dose til.  For denne hijaben, gjerne med tilliggende, tekstilbaserte herligheter, er i sannhet noen ord verdt.  Og folk må jo, i den personlige selvbestemmelsens navn, får lov til å kle seg som de vil, ikke minst i et fritt land.  Og det uten at andre mennesker i all sin vestlige uforskammethet skal blande seg opp i det.  Ja, for det er jo slik at disse frie og stolte, muslimske jentene og kvinnene selv velger å iføre seg dette etter sigende sjarmerende plagget, gjerne i kombinasjon med flagrende, heldekkende tekstiler, eller hur?  De bestemmer jo dette helt selv, uten tvang av noe slag, må vite.  Og da er det jo fint, og ikke minst kreativt, at det nettopp er hijaben de ifører seg når de skal ut i det offentlige rom.  For det kan vel ikke være slik at de opinionsdannende synserne, Hylland Eriksene og medianissene der ute i det politisk korrekte establishment lyver for oss, eller forsøker å pynte på sannheten?  Eller?

 

La oss se på en gruppe av de jentene som går med hijab.  Vi ser dem daglig, ventende på bussen, i skolegårder eller andre steder.  Småjenter med hijab, og gjerne også heldekkende klær, helt ned i barnehagealder.  Og vi begynner å lure.  Har disse småjentene virkelig valgt dette selv?  Selvfølgelig har de ikke det.  Og hvorfor hijab i såpass ung alder?  Kan det for eksempel være fordi at jentene på denne måten dresseres til hijab-bruk fra de er en neve store, slik at de ikke protesterer senere i livet?  For å markere at de er helt annerledes enn oss andre formastelige, og at de ikke ønsker noen skikkelig integrasjon?  Og at vi skal være fullstendig klar over det?

 

Det som etter vårt syn er bekymringsfullt her, er det som vi oppfatter som det særdeles tidlige fraværet av frihet i livene deres, i forhold til guttene.  Førskolelærere og lærere må forholde seg til småjenter helt ned i treårsalderen med hijab og heldekkende klær.  Og de opplever at det er vanskelig å få til en dialog om hvorfor det er nødvendig at så små barn kles i tråd med foreldrenes tolkning av islam, lenge før de selv kan ta stilling til religionen.  Pedagoger hevder at de har bedt om å få en begrunnelse fra Islamsk Råd, men svarene har uteblitt.  Ved en del skoler er småskolejenter iført hijab og heldekkende klær heller regelen enn unntaket, selv på varme sommerdager.  Grunnskoler må også forholde seg til krav fra muslimske foreldre om minimal kontakt mellom jenter og gutter, herunder krav om kjønnsdelt kroppsøvings- og svømmeundervisning.  I praksis er dette et tema som er vanskelig å ta opp, men for jentenes skyld bør dette etter vår mening settes på dagsorden. 

 

Vi er ellers av den oppfatning at man i et samfunn må være enige om et slags minste felles multiplum av regler som alle må akseptere for å få samfunnet til å fungere.  Vi kan faktisk ikke se at hijab-basert, religiøst fundert kjønnsapartheid i særlig grad bidrar til å bygge opp under dette. 

Vi vil avslutte med et lite tankeeksperiment.  En gruppe vestlige foreldre, bosatt i Iran, går hen og forlanger at det offentlige, iranske skolesystemet snarest skal innføre spesialordninger for vestlige barn, i tråd med deres kultur.  Med felles gym, felles bading, fritak fra slørbruk, servering av sandwich med bacon, you name it.  Ikke godt å si hva svaret ville blitt.  Men vi sitter med en følelse av at de ikke ville blitt behandlet med den samme, rævsleikende ydmykhet.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

12 comments


 1. Såklart har disse tre år gamle jentene valgt dette selv. Islam er jo som kjent den religionen med mest valgfrihet, særlig for kvinnene.

  Ja, helt klart! Og så sier dessuten muslimene at det ikke er noe tvang i religionen deres. Ah, the wonders of Islam…the religion of peace and tolerance! :-)

 2. Jeg begynner å helle mot et religionsfritt samfunn, uten at jeg ser helt hvordan det skulle være mulig å gjennomføre. Har fått mer om mer imot de som er “moralens bedrevitere” og som mener de har funnet svaret for alle andre. De må gjerne leve sånn for meg, så lenge de følger lovene i det landet de bor, og lar ALLE andre få velge selv, eiendom eller ikke.

  Det religionsfrie samfunnet har vært tilstrebet før, jf. Sovjetunionen, og Nord-Korea. For eksempel. Det fungerte ikke så bra. Nei, de får da endelig tildekke seg med både sekk og aske, og la andre få slippe å bli påtvunget dette i det offentlige rom. :-(

 3. Jeg ikke bare heller mot et religionsfritt samfunn… jeg har tenkt deg leeengelengelenge at verden ville vært bedre uten religion. Det går an å være snille mot hverandre uten religion – faktisk kanskje enda snillere enn man er MED religion…

  Ja, i den ideelle verden så hadde det nok vært fint med et slikt samfunn, men det er nok dessverre urealistisk. Men snille kan man absolutt være med hverandre, likevel. Akk ja.

 4. Jeg synes skolen skulle være en arena fri for religiøse plagg. Og ser absolutt ingen grunn til at skolene skal bruke tid og ressurser til å dele opp klasser under svømming og gym. Dette er faktisk ikke et muslimsk land!

  Man er fri til å tro og mene akkurat vil. Men man kan faktisk verken gjøre alt en vil eller forlange at alle andre skal ta hensyn til hva du måtte tro og mene!

  Absolutt enig i det der. Det er utrolig at man overhodet går inn i diskusjonen. Utrolige særkrav kommer fra muslimsk hold. Egentlig utrolig frekt. :-(

 5. Denne skallenota, eller hijab som det også heter, skal etter sigende ha til hensikt å tildekke kvinners hår så menn ikke skal få syndige tanker. Når småjenter pålegges den samme forskåningskamuflasjen (…) så blir det fordømt klamt det hele.

  PS: Taliban påbyr menn å ha skjegg. Det er nok for at de ikke, ved en feiltagelse, skal bli riddere av den brune ring.

  Ja, vi tenkte å ta med akkurat de tankene der i innlegget, men vi lot det være. Snakker om å seksualisere småjentene fra barnehagealderen av! Vi sier ikke mere.

  Ellers skal visst skjegget være minst en neve langt, målt fra hakespissen. Yess! :-)

 6. sjalle – så de kan leke karer, og spytte snus? 😉

  Snus-spyttingen blir kanskje litt mer grisete (!) med slike svære skjegg, men alt for saken! 😀

 7. Kong Jack:

  Eller de bare søler mye når de spiser for senere å kunne vri reserveprovianten ut av hårpyden under langvarig beleiring 😛

  Hrrmmm….grøss… :-(

 8. avatar writella

  Norges innvandrerpopulasjon er hovedsaklig uutdannede og lettmanipulerte fattigfolk som ikke er vokst opp med valgfrihet. Hele min svigerfamilie er muslimske, men ingen bosatte i Norge. Er stor forskjell på hvordan folk oppfører seg ut fra hvilken klassetilhørighet de kommer fra, i svært mange land. Jeg kjenner meg ikke igjen i måten de oppfører seg på her, kontra hvordan det er i min svigerfamilies hjemland. Religion skulle vært en privatsak. Ingen særbehandling av noen grupper. Take it or leave it!

  :-)

  Takker for interessant og fyldig kommentar, med fin vinkling. Joda, det later visst til at mange med innvandrerbakgrunn endrer seg når de kommer hit, og det er rart. Men ja, religion bør absolutt henvises til privatsfæren, for alle. :-)

 9. avatar writella

  Ellers takk for hilsener :-)

  Hyggelig du stakk innom. Alltid fint når det kommer nye, og ikke minst flinke bloggere!

  Og ha en herlig dag! 😀

 10. Er ikke annet å si for meg enn at jeg er strålende enig. Og med det er tirsdagen igang. Ha en fin uke!

  Godt at det er andre der ute, som deler vårt syn på slike saker. At det ikke bare er vi som begynner å bli gammal og sur…!

  Ha en herlig uke fortsatt! Helgen kommer nok denne uken, også! :-)

 11. Hijab eller ei. Skapbloggern lurer på om det hele ikke har praktiske årsaker. Tenk så kjekt, slippe greie småjentene på håret. Det kan være tugger, grining og ordentlig styr hver morgen. Ikke behøver de flette de heller. Nei de kan greie håret bare dann og vann på småjentene sine, når de har god tid. Og voksene damer….mye penger spart her. Det er ikke er så farlig med hårklippen osv. Så deilig for damenene da…aldri en dårlig hår dag…
  Menn kan jo bare rake seg snaue ved å utvide morgenbarberingen.
  Kanskje trengs det ikke hårvask så ofte heller og det kan ha vært kjekt i tider eller på steder med lite vann.
  Mulig hijab er gammeldags. Jeg husker mormor og farmor gikk med forkle daglig. Det var jo også et nytteplagg. Politikvinner med forkle ville vært sansynlig den gang, men da var det vel heller lite kvinner i politiet så vi slapp problemstillingen.

  Som voksene får de velge hva de vil gjøre og hvis det er viktig for dem å bruke hijab må de ta et valg. Respektere de begrensningene de da setter for seg selv eller tilpasse seg deretter. Slike kompromiss gjør vi da alle i livet.

  Hehehe…mye nytte med et slikt hodeplagg, med andre ord! :-)

  Voksne mennesker får selvsagt gjøre som de vil i klesveien. Selv om de i så måte kan komme inn i en situasjon der klesdrakten betyr sosial ekskludering. Om de vil bedrive tekstilbasert, sosial selvskading, så må de jo få lov til det. Men de må også ta konsekvensene.

 12. Heia Dag Eigil :)

  Jeg sier meg enig med deg her altsaa!
  De kommer jo til Norge for aa faa den friheten de sier de oensker..det demokratiet de oensker! Likevel tviholder de paa sine til dels totalt nedverdigende og ikke minst frihetsberoevende skikker..alt i Allahs navn..Det er ikke mye demokrati og frihet forbundet med det!

  Ha en flott kveld :)

  Ja, vi har også mang en gang forundret oss over dette. Men det er vel så at det er vanskelig å kvitte seg med den der kulturelle ryggsekken en fikk i fødselsgave, da. Akk ja. Ennå er det langt å gå hva gjelder framskritt. :-(

Leave a Reply