Dag Eigil: Niqab oss her, og ikke minst der

Fra vårt naboland Danmark, nærmere bestemt H. C. Andersens fødeby Odense, hører vi forlydender om hvordan bruk av det heldekkende, muslimske sløret niqab skal takles i en kollektivtrafikkmessig sammenheng.  Houria Nouioua, opprinnelig fra Algerie, stiger altså på en vanlig bybuss, iført heldekkende niqab, slik at bare øynene synes.  Sjåføren nekter å kjøre videre, angivelig fordi han ikke aksepterer maskerte passasjerer, og kjører ikke videre før medpassasjerer klager, og han får telefonisk beskjed fra sin sjef.  Sjåføren hevder videre at dette kan åpne for utstrakt misbruk av busselskapets månedskort, i og med at bildet ikke kan kontrolleres.  Sakens utfall?  Bussjåføren har fått sparken, selvsagt under henvisning til rasisme.  Fra farse til tragedie kan veien tydeligvis være kort. 

 

Vi regner oss selv for å være en rimelig bereist, belest, opplyst, vidsynt og tolerant person, og til og med ganske hyggelig, men her lar vi oss faktisk provosere et par smuler, eller sågar en brødblings.  Hva slags utvikling er dette?  Muslimer må være den eneste gruppen om kan tillate seg slikt, og likevel komme godt fra det, med busselskapets, myndighetenes og opinionens fulle støtte.   Man drar fram rasismekortet, og vips, så ha den stakkars spirrevippen av en bussjåfør, som ikke helt takler situasjonen, og attpåtil tillater seg å være fra den danske, hvite majoritetsbefolkningen – ja, er det ikke forferdelig dere – alvorlige problemer.  Og saken begynner nok snart å rulle i rettssystemet.  Det er nesten så vi føler et ubehagelig pust fra Ali Farah- saken her. 

 

Vi synes dette er skremmende.  Vi mener at det nå snarest bør bli en seriøs debatt om hvorvidt det skal være lovlig med maskering i det offentlige rom, eller om dette skal bli en rettighet som kun skal være forbeholdt en enkelt gruppe.  Og dersom Houria Nouioua og andre som har en overbevisning om at de må bedrive tekstilbasert, sosial selvskading for at Himmelens og Jordens skaper skal være blid og fornøyd, og forventer at alle vi andre skal bøye oss baklengs i støvet i tolerant begeistring, så får de heller bare akseptere at slike selvutslettende klesvaner medfører konsekvenser.  Man løser i alle fall ikke problemene med å gi vanlige folk sparken.  Og hvem har sagt at toleransen bare skal være enveis?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

24 comments


 1. Det må da gå an å løse denne saken på en annen måte enn å gi bussjåføren sparken. Han har jo faktisk et poeng, om det kan nå oppfattes aldri så rasistisk.

 2. Absolutt, Lilleyam. Absolutt. Dessuten mener vi at niquab ikke har noe med rase å gjøre. :-(

 3. Aiaiai! Et velskrevet ordraseri på en søndag ettermiddag før Dagsrevyen! Bravo for følgende malende beskrivelse: …”bedrive tekstilbasert, sosial selvskading”. Jeg har ikke hørt makan! Og i dag har jeg vært ekstra fokusert på språklige edelstener, jfr mitt nylig forfattede innlegg i den anledning.

  Men så, til saken: Ja – jeg heller til å være enig. Det kan ikke være sånn i et land, som har laget lover tilpasset dette landet, at andre kulturer til de grader skal kunne overkjøre lovene med sine tekstilbaserte eller andre baserte uttrykk. Og dette i tider hvor sikkerhet og krigen mot terror er et internasjonalt akseptert anliggende.

  Vi takker for fin og oppmuntrende kommentar. Joda, vi mener at loven skal gjelde for alle, og ikke uthules til fordel for enkeltgrupper. Og ja, vi liker ikke verken religiøs eller kulturell uniformering.

  Vi skal sjekke det der innlegget ditt…. :-)

 4. Jeg syntes ikke busssjåføren gjorde noe feil jeg .en er jo ikke rasist fordet .

  Bussjåføren får skylden, vettu. Klart det. Og niqab-damen, med mann og barn, har fått krypende unnskyldning fra busselskapet. Ille. :-(

 5. Stjernedryss, Dag Eigil! Tragisk utgang av en enkel busstur….Det må nok debatt og handling til etterhvert, – det går bare ikke an å veive med rasismeflagget på et slikt grunnlag. Hva kan man egentlig foreta seg eller mene, straks blir man stemplet som rasist. :roll: Tror sannelig jeg skal ikle meg finlandshette neste gang jeg skal i banken, – jeg tilhører den nye religionen “tenke sjæl” og i deres skrifter står det uttrykkelig at jeg må bære slike hodeplagg for å tilkjennegi min holdning og religion…!

 6. # Englepus

  Vitakker for fin kommentar og stjerner!

  Det der rasismekortet dras fram litt for ofte, og er forhåpentligvis i ferd med å miste sin kraft. Det er nesten litt som med arvesynden. Vi er født med den. Og hvite mennesker er født med en snev av rasisme, vettu! :-(

 7. Stjernedryss og trampeklapp!

 8. # Ilmy

  Vi takker og bukker…! :-)

 9. Kan se ut som om muslimene har lært å ikle seg offerrollen fra jødene.

  De er flinkere til det enn jødene. Mye flinkere. Akk ja. :-(

 10. Niqab, finlandshette og annen maskering passer ikke i det offentlige rom. De som ikke takler det får holde seg hjemme i sin egen stue.

  Tiltredes! Umiddelbart! :-)

 11. Når ble forresten retten til å tro på hva man vil til retten til å gjøre hva man vil. Tro og gjøre er da ikke synonymer, er de??

  Neil, du sier noe. Men så er det vel slik at troen gjerne innbefatter diverse gjøremål, da. Eller kleskodeks. :-(

 12. Har De ikke forstått det ennå? Kan en handling stemples som rasistisk er den feil og skal, eller ihvertfall bør, unngås. Lurer på om det kan være rasistisk av meg å gå på jobb imorgen…isåfall ville det jo være best å holde seg hjemme…?:)

  ….det ble vel egentlig en regelkollisjon her, bussjåføren skal se hvem han kjører rundt på, og passasjeren skal ikke vise hvem hun er….Lurer på om vikepliktregelen gjelder i sånne tilfeller?

  Ikke lett å si, når det dreier seg om mennesker som går rundt i “usynlighetsdrakten” sin.

  Ellers spiser vi gjerne grovt, brunt brød om morgenen. Sikkert rasistisk. Eller så er det bakeren som er rasist. Nei, det er ikke lett. :-)

 13. Det er lett å gjemme en festlig greie (også kalt “bombe”) under en sånn tekstil. Er vel det samma som burka, er det ikke? Noe som minner meg om… hva faen gjør en ektemann der nede om kjerringa har forsvunnet? HENGER OPP ETTERLYSTNINGPLAKAT MED BILDE AV KJERRINGA I BURKA??????????? Jeg har kjørt buss i Trondheim i to år før jeg flytta på landet. I en slik situasjon hadde jeg nok fått sparken. Telt hører hjemme på telttur, ikke på en buss og rasisme hører ikke hjemme noen steder. Men det der kan ikke stemples som rasisme. Det er bare litt for enkelt å hyle rasisme i enkelte sammehenger når tro og tekstiler kolliderer med vårt samfunn. Muslimene slipper da faen meg unna med alt nå! Og DET kan skape rasisme…

  Hehehe….vi synes nesten vi ser de der etterlysningsplakatene. Skikkelig effektivt, spør du oss. Nå er det vel slik at bomber kan gjemmes også i vesker og ryggsekker, men den der fullstendige tildekkingen oppfattes uanssett som uhørt og uakseptabelt! :-(

 14. Heia Dag Eigil :)

  Jeg maa nesten si som jeg har sagt foer..Jeg synes ikke det passer med Niqab i det offentlige rom..det blir jo som aa maskere seg..og da oppstaar det lett mage misforstaaelser. I USA hadde de i en stat til og med trumpet igjennom at de skulle faa bruke disse heldekkende plaggene paa bildet paa foerekortet!!! Du snakker om !!

  Niqab-bilde til og med i førerkortet? Helt utrolig. Da må det vel bli slike bilder i passet, også…? :-O

  Ha en flott mandag Dag Eigil :)

 15. Enig med deg! Jeg er heller ikke rasist, og nettopp derfor må det være likt for alle! Får ikke Ola Nordmann bruke maske, bør ikke muslimene få bruke det heller!

  Nemlig!

  Vi kan liksom ikke bli helt komfortabel med tanken på at en enkelt gruppe skal ha særbehandling på alle bauger og kanter. Slikt skaper sinne, irritajon og kanskje til og med hat. Og dette med maskeringen er bare ett punkt. Et irriterende, sådant! :-(

 16. Jeg lurer på jeg, Fikk jeg være med siste bussen hjem om jeg brukte finnlandshetta mi. ? Eller den store blå
  regn-Ponchoen min :)) (Regn-Burka,n )
  bruker det jo bare for å gjemme mine rynker og gråe hår..
  Ha en fin dag, med eller uten buss.
  Tror vi tar bilen.:))

 17. I denne saken var problemet angivelig frykt for misbruk av månedskort. Grublert har en ganske vannsikker test på om det er dette som er det egentlige problemet, eller om det er noe annet som ligger under. Månedskortproblemet kan nemlig løses på andre måter enn å røske niqaben av folk. I Sarpsborg er det for eksempel lov å låne bort månedskortet. Dette kan sees på som en familierabatt, der far bruker det på vei til jobb, mens sønnen bruker det på vei til fotballtreninga samme dag. Dette går rundt økonomisk, fordi det tross alt bare er én om gangen som kan bruke det. Det går alstå an å ha lønnsomme betalingsordninger, uten å kreve at folk viser ansiktet. Innfør en slik ordning, og problemet er løst…

  …Eller er det kanskje noe mer som ligger bak? Grublert tror det.

  En må gjerne være for forbud mot niqab, men da får en ta _den_ debatten, og ikke gjemme seg bak tulleprat om håndheving av regler for månedskort på bussen. Var han redd for at hun hadde med seg en bombe under burkaen, så får han være ærlig å _si_ det. Det er lov, og ikke nødvendigvis rasistisk, å være redd for det. Men da bør en kanskje gjøre noe annet enn å være bussjåfør. Så lenge det er lov å bære niqab, så kan ikke enhver bussjåfør ha myndighet til å rive den av hodene på folk. Politiet må kunne be om det under visse forutsetninger, men ikke bussjåfører. Her må vi skille viktige, fundamentale ting fra små filleting. Religionsutøvelse politiets utøvende makt og kvinneundertrykkelse er fundamentale ting. Regler for busskort er en filleting.

  Vi takker for flott og fyldig kommentar. Det setter vi pris på.

  Også her hos oss i Oljebyen med tilliggende herligheter, har vi i lengre tid kunnet nyte godt av en ordning med såkalt reisekonto og Flexipass. Altså et kort uten bilde, som kan benyttes av flere personer. Det er bra. Man er til og med så generøs at man tillater Fliexipass-brukerne å kunne ta med seg en person ekstra om kveldene og i helgene, gratis. Absolutt en bra ordning, ikke minst i forhold til det der bildekravet.

  Det kan godt tenkes at det er banale vansker for det danske buss-selskapet, som kan avhjelpes med tiltak som nevnt ovenfor. Men vi kan også forstå at det ligger annet bak enn kun det busskortmessige, noe som går på forholdet til religiøs uniformering, tildekking og maskering i det offentlige rom. Tanker om at dette er en uting. Tanker som vi i så fall støtter. Vi oppfatter offentlig maskering som uhørt, totalt uakseptabelt, og kvinneundertrykkende. Bomber gjemt under alle tekstilene? Slikt kan man jo også bære med seg i vesker eller ryggsekker, og ikke nødvendigvis under burkaen.

 18. siste setning om igjen:

  Religionsutøvelse, politiets utøvende makt og kvinneundertrykkelse er fundamentale ting. Regler for busskort er en filleting.

  Absolutt… 😀

 19. Bra utblåsing Dag Eigil !. Vi her i nord har vanskeligere med å forholde oss til maskering enn til flagrende hår. Følelsen av ubekvem usikkerhet kommer lenge før kjønnsdriften melder seg. Jeg kan være enig med Grublert om at bussjåførens reaksjon var i overkant og at hans forklaring på avvvisningen var heller tynn, men jeg kan ikke påstå hårdnakket at sjåføren ikke hadde noe å være engstelig for. Det er hans oppfatning av situasjonen og det holder ikke som oppsigelsesgrunn. Å gi ham sparken er en kvalmende, totalt misforstått tolking av det som har skjedd. Det har ingenting med rasisme å gjøre.

  Selv sliter jeg med å skjønne den snikende, foraktlignende følelsen slike vandrende telt gir meg. Jeg burde ikke ha det slik….

  Det er nok mulig at den der busskort-baserte forklaringen er i tynneste laget, og nærmest av vikarierende karakter. Men følelsen av ubehag og av å bli smådeppa innfinner seg hos oss, også når vi ser disse vandrende teltene, der de vagger av sted på sin livslage campingtur gjennom livet. Nærmest som en unnskyldning for at de overhodet er til. Tristesse. :-(

 20. avatar Ontologen

  Det er ikke tillatt i Norge å bruke Finlandshette på åpen gate. Av en eller annen grunn er det tillatt å maskere seg på akurat samme måte, sålenge plagget kan begrunnes religiøst. Sosialistene kjører seg ofte fast i sin iver etter å tilfredsstille.

  Ontologen

  Tenkte oss nesten noe slikt, ja. Så lenge det dreier seg om religion, er det tydeligvis helt greit. Men vi kan ikke akkurat si at vi liker det. Vi liker heller ikke å bli påprakket andres tro i det offentlige rom gjennom religiøs uniformering. :-(

 21. avatar Ontologen

  Dobbeltmoral er ok, sålenge det kan begunnes politisk korrekt. Hvis du ikke er enig, så er du ofte en rasist eller annet, som din stakkars bussjåfør. Ikke still spørsmål, ikke vær vanskelig, ikke kritiser, vi vet best og du har å innordne deg. Hvis du ikke har partiboka i orden så er du ikke en av oss. Tror du det er reell ytringsfrihet i dette landet? Hørt om noen som har mistet jobben fordi de forsvarte en innvandrer? Da hadde vi vært et rasistisk samfunn. Vi er det motsatte, et febrilsk politisk korrekt samfunn. Man ville aldri ha fått jobb verken som lærer, miljøarbeider, forsker, i media eller noe sted der kultureliten bestemmer dersom man hadde vært åpen om feks sin motstand mot innvandring fra land med ulik kultur enn vår egen. Det betyr med 100% sikkerhet at ytringsfriheten i Norge er begrenset på mange områder. Du må ha de politisk korrekte standpunktene eller finne deg i å bli straffet! Derfor stemmer jeg FrP!

  Vi vant heldigvis kampen om offentlig uniformering, men det kommer flere.

  Ontologen

  Ytringsfriheten er avgjort begrenset, og den politiske korrektheten kan i så måte av og til oppfattes som trykkende. Men det later til at det politisk korrekte establishment nå begynner å oppleve visse vansker med å holde lokket på plass når det gjelder å holde nede de folkelige ytringer om ubehagelige tema. Og det i så fall godt og forfriskende. Hvem vet, kanskje også rasiststempelet er i ferd med å miste en del av sin kraft?

  Når det gjelder den danske bussjåføren, så har han visstnok støtte fra sitt fagforbund. Det er da i alle fall noe!

 22. avatar Vestlandsrypa

  Trampeklapp fra meg til deg idag (selv om det ikke høres så godt på avstand…)!
  I morgen tidlig tar jeg på meg julenissemaske og parykk, før jeg stiller meg opp med månedskortet mitt og venter på morgenbussen. Når jeg går på, lar jeg vær å hilse, før bussjåføren ler seg ihjel av krampelatter og forbauselse. Når han ber meg ta av masken, lurer jeg vilken “rasimeparagraf” jeg kan skylde på og skrike over… Dersom han/hun prøver å ta av meg masken, skriker jeg på overfalls-paragrafen, og dersom har tar tak i meg, skiker jeg på nesten-voldtekt og politi. Og hurramegrundt – dette kan det bli masse paragrafer av, og kanskje litt sus i jusens verden også! Og jeg dri… i om det er sjåførens pålagte plikt å se om det er mitt personlige månedskort. Muligens finnes det ikke grenser, men det burde finnes grenser for idioti i vår del av verden, det er iallefall min ærlige mening.

  Ja, det skal bli flotte greier! Eller hva med en tur i banken eller på postkontoret iført finlandshette? Men man kan visst kreve aksept for litt av hvert dersom det kan begrunnes religiøst eller kulturelt. Vi norskinger har som kjent ingen kultur, så vi skjønner jo ikke dette! :-)

  Ellers takk for flott og oppmuntrende kommentar. Ha en fin aften… 😀

 23. Er ikke annet å si enn at jeg er såre enig. Sto bak en jøde i passkontrollen på JFK en gang. (forbered deg, for det kommer jødehets nå:) Måtte le når jeg så at han hadde hatten på hodet også på passbildet! 😀

  Vi erindrer også en slik episode for noen år tilbake, på en interkontinental flytur. Det var SÅÅÅÅ viktig for en jødisk familie med hatter og kalotter, at de hadde dem på seg under hele flyturen, også. Viktig med identitetsmarkører, må vite! :-)

 24. avatar Ontologen

  Sålenge jødekalotten representerer noe positivt for dem og ikke noe negativt for oss, så spiller det ingen rolle for meg om de har den på 24/7. Motsatt skal vi begynne å stille spørsmål!

  Ontologen

  Ja, et godt poeng. Men det er vel mulig at det finnes de der ute, som lar seg provosere til å gå fullstendig bananas når de ser folk med slike hodeplagg. Akk ja.

Leave a Reply