Dag Eigil: Språklig merkverdighet, uten XO

“Annlerledes” er som kjent “annleis” på nynorsk.  Det nynorske ordet “framleis” er på bokmål “fremdeles”.  Hmmmm.   Merkelig.  Det burde da, i den språklige logikkens navn, granngivelig vært “fremledes“!  Ja, det er i det hele tatt merkelig med det der språket.  Tenk dere følgende setning, ytret av en frustrert pedagog: “Det er Påskeaften, og FREMLEDES sitter vi her og retter”.  Det stemmer liksom ikke helt.  Akk ja, det er så mye man kan undre seg over.  Ikke har vi XO heller, her vi sitter ute på øya.  Men vi får finne andre gleder.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

12 comments


 1. avatar 124-1

  Sitter med en rullings og kopp kaffe jeg. Christian er på hytta til foreldrene i Påska, men kommer i Morgen, får organisere litt brettspill etter hvert. Er ikke så mye XO her heller.

  Kanskje det kan være like sunt. Man trenger ikke alltid å drikke alkohol på lørdagen, heller. :-)

 2. Det går fremdeles fremover. Men det går da vitterlig fremdeles bakover også i enkelte tilfeller,pussig det, at det kan gå forover baklengs:)

  Ja, det er rart med det. Og de sier jo også at “alle veier fører til Rom”. Merkelig, i og med at noen av dem da for pokker også fører til Jørpeland! 😀

 3. avatar 124-1

  Snedig det med sparket til høna ja.

  Ja, det er rart med det. Dersom man skulle være av den oppfatning at det går den veien høna sparker, så får man heller prøve å snu høna! :-)

 4. hehe, mye en kan fundere på;)

  Du finner hels sikkert noe å glede deg med eller over.

  Ha en fin påskeaften!

  Åhh, det er alltid noe å glede seg over, vettu! Selv om været i dag har vært rimelig dårlig, for å si det slik. Ikke akkurat hagearbeidsvær. Men vi slapper av, og nyter livet uansett. Selv om vi har rettet en bunke prøver og allslags! :-)

 5. Det er rart det der med ordvalg ;))

  De der ordene har det av og til med å oppføre seg rart og ulogisk! Betenkelig, det der! :-)

 6. avatar Esarmika

  Hm.
  Aner du hvordan jeg får mulighet til å trykke på nicket mitt og komme rett til bloggen min? Har kommet meg inn her igjen skjønner du, selv om jeg ikke har fått skrevet noe enda. Men det kommer!

  Jeg mener å huske en fin blogg som hadde masse fine svar på disse problemene, men jeg husker ikke hvor den var eller hvem som hadde den!

  Du må kopiere URL’en på din blogg, og deretter gå inn i “profil”. Deretter kan du legge inn URL’en under “nettsted”. Og lagre, selvfølgelig. Da skal nicket faktisk bli klikkbart.

 7. #Esarmika
  Du finner en veiledning her: http://pathfinder.vgb.no/2009/01/30/lenke-til-din-blogg-profilen/
  Og du kan finne masse nyttig hos Catalyzator som har samlet tips til den store gullmedaljen: http://catalyzator.vgb.no/?page_id=410091

  Lykke til:)

  Catalyzator har en hel del slik info, ja. Ellers hyggelig at du er på vei tilbake, Esarmika. 😀

 8. Og egentlig… unger sier jo “stølver” i stedet for støvler

  burde det ikke likesågodt het stølver tro?

  btw her er det XO, men ingen som drikker av den i kveld.. dog tvilsomt at den dunster bort av seg selv, eeh den får nok noen bein å gå på, før påsken er over, mener jeg!

  goood påsk!

  Hvaaaa, ingen som drikker av XO’en selv om det er påskeaften? You and you, what’s the world coming to! Men vi går jo ut fra at grunnen til fenomenet er at det er annet som drikkes i stedet.

  Ellers er det jo mange som sier “skjærte” også, i stedet for “skar”. Like godt å tillate det også. Først som sist. Ha en herlig påske uansett! :-)

 9. Aaah :) Det var siden til Cata jeg lette etter ja :)
  Tusen takk 😉

  Da gjenstår det bare å få skrevet ferdig ett innlegg, så er jeg fornøyd. :)

  Flott innlegg, forresten. Fint at du er tilbake igjen! Ha en fin 2. påskedag. 😀

 10. Heia Dag Eigil :)

  Akk ja…man kan sannelig begynne aa undre seg noen ganger naar man ser ulike ord og ordkloeveri 😀

  Ha en fortreffelig mandag :)

  Ja, av og til kan selv vi modne filologer begynne å lure litt på slik ting. Men så er det jo da også “Den stille uken”! Kos deg på 2. påskedag! 😀

 11. Hm, det var ikke en trykkleif der vel? Enig med deg det skulle stått fremledes. Men det Norske språket har så mye vriinger, og nye Navn kommer inn i språket. Nå har vi jo pizza og kebab, og mye annet nytt. både på bokmål, nynorsk og Norsk..
  Hva blir det neste..?
  En fin Mandag til deg og dine.:)

  Ja, det skal i sannhet ikke være lett! Og språket ser ut til å leve sitt eget liv, på en måte. Med eller uten Språkrådets viderverdigheter. Men vi filologer er som kjent glade i ord….!
  Ha en fin påskeinnspurt! 😀

 12. Språk og logikk er som teori og praksis; Stemmer ikke på noe sett og vis! ..Og uten XO eller Rødvin så blir det bare enda verre, naturligvis..
  Eller var det MED rødvin det bare ble verre..??

  Ha en (språk)fin uke.
  K:)

  Det kan nok lett bli litt rør både med rødvin og XO, tenker vi. Men det går jo an å røre litt uten slikt, også. Nei, språket er ikke alltid like logisk, vettu! Ha en fortsatt herlig påskedag, og hverdag! :-)

Leave a Reply