Dag Eigil: Gullkorn fra rettebunken

Det må innrømmes at vi har et litt sånn anstrengt forhold til rettearbeidet, denne pedagogenes svøpe, som ingen stifter bekjentskap med uten å bli i alle fall en smule merket av det.  Det er mye ræl og dilldall og dårlige formuleringer, men også enkelte absurditeter som i gitte situasjoner kan oppfattes som ustyrtelig morsomme.  Vi burde nok vært flinkere til å ta vare på slike, men vi vil da i det minste dele et par-tre slike med dere der ute, pedagoger så vel som ikke-pedagoger. 

Som for eksempel den der  stilen som ble gitt en gang, og som gikk på et eller annet om HIV og AIDS:  “Og nå, i rasjonaliseringens tidsalder, har organisasjonen for HIV-smittede, Pluss, planer om å fusjonere med organisasjonen for hjerte- og lungesyke, til en ny og slagkraftig organisasjon med navn “HIV etter pusten!”

Eller den av våre disipler som leverte et kåseri der temaet var prisstigning:  “Det er ikke tvil om at pengeverdien går ned, og vi får stadig mindre for pengene.  Vi merker det over alt.  Sjokoladene blir dyrere og mindre, og det er lenge siden krone-isen kostet en krone.  Til og med dopapiret blir kjipere og kjipere.  Rullene blir stadig smalere, det er snart mer luft enn papir på rullen, og snart sitter vi vel igjen med bare finger’n!”

Ellers er der som kjent, til tross for at det river i enhver oppegående filologs sjel,  tillatt å skrive “fordeler og bakdeler” i betydningen “fordeler og ulemper”.  Dette er jo ille, i og med at vi har vår ganske så bestemte oppfatning av hva en bakdel er for noe.  Og den trenger jo ikke alltid å være en direkte ulempe, selv om den kanskje er det for noen.  Men altså, tilbake til saken.  En av våre disipler var nemlig litt kreativ i en prøve eller innlevering, idet han skrev at “det er i sannhet fordeler og baklemper med det meste.”  Og han kan jo i en viss grad ha rett i det. 

Eller hva med litt likestilling?  Det er jo ille at Siv Jensen går rundt og titulerer seg som formann, selv om hun unektelig er et skikkelig grepa kvinnfolk, av den typen som enkelte ville kalle “en dame med baller”.  Så hvorfor ikke ta den helt ut, følge rådet fra en av våre disipler, og kalle henne for “forkvann”?

Ha en fortsatt fin aften!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

14 comments


 1. Heia Dag Eigil :)

  Det maa vaere utrolige mange gullkorn du har og ogsaa ennaa kommer over i din tid som pedagog..HAHA! Det kunne sikkert ha vaert skrevet bok om det vet du ..den boka hadde blitt en kjempesuksess Dag Eigil :)

  Ha en fortreffelig fredag du og din hustru, velsigne henne :)
  Og i morgen er det helg :)

  En del slike har det jo blitt, sånn “over the years”. Og vi burde vel vært flinkere til å skrive dem ned. Men det er jo absolutt en ide.

  Snart helg, ja. En helg som for vårt vedkommende vil stå i korsangens tegn. Skikkelig korseminarhelg. Men det blir sikkert bra. Ha en nydelig helg! :-)

 2. “Baklemper” adopteres hermed til bunken av utpregede språkgodiser, som jeg må innrømme jeg er en stor fan av.

  Hehehe…ja, det er jo godt kommet på. Og så er det et ord som på en måte funker! 😀

 3. ;Nå har du snart ferie ,så da kan du snart slappe av ;))

  En uke igjen, nå. Så er det påskeferie. Vi vet jo ikke, men vi satser på å få unnagjort de der bunkene slik at vi slipper å ta dem med oss inn i påskehøytiden. Men vi vet jo aldri. Ha en nydelig helg! :-)

 4. Mange gode forslag ute å går..! “Baklemper” er et fint nytt ord! :)

  De elevene kan være ganske så kreative av og til, vettu! Og så hender det jo at de viser skriveglede, også. Og det er jo flott. 😀

 5. Mange herlige gullkorn her.
  Kan tenke meg at du ser mange av de når du går gjennom rettebunkene dine:-)

  Ha en fin aften videre,
  både du og din hustru, velsigne henne.

  Og vet du hva?
  Her SNØR det pinadø!

  Joda, det der ellers dønn kjedelige arbeidet kan ha sine mer kuriøse sider. Hva, snør det? Det gjør det heldigvis ikke her. Men det må vedgås at det har vært usedvanlig kaldt og guffent her i dag. Måtte til og med finne fram vedkubbene, og fyre opp i ovnen! I mars! Nyt helgen! :-)
  HVOR BLE VÅREN AV???

 6. He, he.. :-)

  Du må begynne å samle på dem. Det blir bok av sånt. Og for en fantastisk morsom bok det ville bli! Ha en fortreffelig aften sammen med den velsignede.

  Klem

  Ja, det hadde nok vært en tanke å samle på slikt, ingen tvil om det. Morsom bok kunne det sikkert også blitt ut av slike ting.

  Ha en ellers fortreffelig helg!

  Klem fra Oljebyen! 😀

 7. 😆 Det er godt du får noe å flire av innimellom da, så du ikke kjeder deg helt i hjel der inne i bunkehaugene.

  Det kan nok være langt mellom de der gullkornene, men de er der! Og så blir man litt blid og motivert til videre arbeid. 😆

 8. Hehe, det gledet meg stort å lese dette. Angående vårt språk så inneholder det mange fallgruver. At motsetningen er fordeler og ulemper er greit. Men hva er en lempe? Folk som er uten skrupler er jo som kjent ikke noe særlig. Men det å gå rundt med skrupler, høres jo ut som om man har et leit utslett.

  Hehehe…slett ikke verst, de der. Av og til kan det være fint å sette seg ned og tenke litt igjennom slike ord og uttrykk. De kan være riktig så morsomme. Vi takker ellers for fin og hyggelig kommentar! 😀

 9. Med list og lempe har den velsignede logget seg skruppelløst inn på medbragt mini-pc med modem, der hun hensleper helgen hos sin gamle mor på den andre kanten av landet. Her er deet ikke mange gullkorn å hale, men snøkorn er det her til gagns. De ligger stablet i fonner og på åkre over hele bygda, og i morgen er det ventet mer fra oven. Heldigvis slipper vi dog å kveles av rettebunker.

  Vel, det er jo flott at den medbrakte virker, i alle fall. Og kanskje greit å se at det er forskjeller i værforholdene i forhold til her på den sørvestlanske regnkysten. Ikke umulig at det blir en smule snø eller sludd her også i helgen, iflg. værmeldingen. 😀

 10. Hei Dag Eigil!

  Som filolog kan slike rettebunker nok fortone seg som en slags møkkajobb. Typen der du er polsk jordbærplukker i en åker i Lier hvor regnet har hamret ned i en 4-5 ukers tid, og de fleste bærene har blitt råtne. Men man finner jo alltids et og annet bær som er spiselig.

  Som pedagog er det nok verre, da er du på en måte ansvarlig for det dårlige været.

  Du ga ihvertfall meg en liten bolle med jordbær og fløte i kveld!

  Det er jo veldig hyggelig når folk der ute setter pris på våre små skriverier. Ja, selv i de der rettebunkene finnes det et par gullkorn. Ikke så ofte, kanskje. Men alligavel. Ha en herlig helg. I alle fall snart. 😀

 11. Jeg må bare kort innpå og applaudere KingKongs aforisme i kommentaren ovenfor. BRAVO!!!

  Ja, den var absolutt bra. KingKong kan få sagt det! :-)

 12. OG, når jeg først er kort innpå: Hvorfor i huleste heite er mitt bloggkontrafei borte?

  Hmmm…ser at det er opptil flere som plutselig mangler brukerbilde. Selv har vi fortsatt vårt i behold. Men du kan jo forsøke å laste det opp en gang til….?
  Ha en for øvrig vidunderlig fredag! :-)

 13. avatar Vestlandsrypa

  Den med “HIV etter pusten” tror jeg desverre er stjålet fra et “bransjeblad” tilhørende en organisasjon – og den vitsen er fryktelig gammel – omtrent fra den tiden da HIV ble introdusert på det norske markdet “i vitseform”. Altså litt senere enn da vi fikk kjennskap til HIV. Ikke mindre morsom av den grunn. Uttrykket altså – ikke HIV!
  Du har nok mange godsaker fra bunkene dine på lager. Måtte de bare få slippe ut i rykk og napp i løpet av våren, til glede og forlystelse for alle oss som leser. Og kanskje også for de som bare får dem muntlig repetert fra oss som leser.
  MEN – mange gullkorn er å finne også i dagspressen om en bare leter litt. En kan innfinne seg med så mye, bare en avfinner seg til rett tid … Osv. Jeg regner med du skjønner hva jeg mener. Derfor ønsker jeg god og leksefri vår-helg. Iallefall håper vi på vår for alvor, selv om det har vært snøstorm utenfor vinduet mitt i kveld. I ca.en time – det er mer enn nok til at våren virker litt tilbakesatt – eller skal vi si hemmet? Akkurat i kveld. Men bak skyen er himmelen alltiod blå – bare det blir lyst ute først.
  😀

  Vel, det er nok ikke så usannsynlig at disiplene bruker gamle vitser i sine tekster. Og det er greit nok. Når vitsene blir gamle nok, kan de relanseres.

  Ellers har vi absolutt glede av språklige festligheter, de være seg frivillige eller ufrivillige, fra diverse kilder. Og så får vi se om vi ikke kan få rydde litt plass til avslapping i helgen, uten retting. Som en elev en gang skrev: Det meste går an å få til, bare man vet hvordan man skal henrette seg!

 14. Dette var et kjempebra innlegg!
  Hva med ordet “publikummer” – To tilskuere -Et publikum. Men det er jo søtt da at journalister i høyborgen NRK begår tabber med litt saft i.. I lys av mine tabber; som det er mange av!
  Dessuten savner jeg “ungene mine” når jeg leser slikt som dette. De er nå ca 21 år gamle, så det får bli med nostalgien.
  Ha en fin uke :)
  K

  Vi takker og bukker for hyggelig og ikke minst inspirerende kommentar.

  Vi er ikke helt sikker, men vi har en stygg følelse av at ordet “publikummer” liksom begynner å feste seg i den alminnelige språkbruk. Men det høres unektelig litt rart ut. Synes nå i alle fal vi.

  Ellers er det vel slik at vi pedagoger lærer så lenge vi har elever! Ha en herlig uke, selv om det er mandag! :-)

Leave a Reply