Dag Eigil: Da vi så Pol Pots toalettsete

Her i det lune redet har skiller vi og vår hustru – velsigne henne – i hovedsak mellom to kategorier ferie: “Skikkelig ferie” og såkalt “kjedelig ferie”.  I tillegg til dette komme da selvsagt begrepet “norgesferie”, men dette alternativet har ikke blitt valgt siden en gang tidlig på 1990-tallet, og da med heftig vekt på Nord-Norge, og med en svipptur innom Murmansk. 

Skikkelig ferie innebærer elementer som for eksempel lang flytid, helst interkontinental sådan, det som gjerne oppfattes som lett eksotiske reisemål og en visst innslag av å gjøre ting litt på sparket når vi først har kommet dit.  Det kan dreie seg om reiser til land som Sør-Afrika, Brasil, Cuba, Indonesia, til en viss grad land som Thailand og Malaysia, Vietnam eller, slik som i fjor, Kambodsja.  Kjedelig ferie er for eksempel charterreiser til steder som Mallorca, Gran Canaria, Madeira, den franske vinlandsbygda rundt Bordeaux, eller slik som i fjor, Kreta.  Hvilket selvfølgelig ikke på noe vis trenger å være kjedelig i og for seg, men det har vel noe med forholdet mellom de to feriealternativene å gjøre. 

Men i 2007, altså.  Ferie i Kambodsja, Khmer-folkets land.  Det er ikke så veldig mange år siden dette landet ble åpnet for en viss turisme, av innlysende årsaker.  Ettervirkningene av Pol Pots skrekkregime og krigen med Vietnam, for eksempel, eller det faktum at store områder av landet fortsatt er tett belagt med miner.  en del er ryddet, men det er mange igjen, så rundt 10 – 15 personer blir daglig drept eller skadd for livet av disse minene.  Ellers blir det vel nærmest å tenke seg Thailand for 30-40 år siden.  Phnom Penh, badebyen Sihanoukville og til sist Siem Reap, som inntil for kort tid siden var en liten filleby i nærheten av det berømte Angkor Wat.  I dag er Siem Reap i ferd med å bli en skikkelig turistmagnet, med mangfoldige buler og kneiper av varierende kvalitet og ditto tilbud, men dog på ingen måte uten sjarm.  Phnom Penh var en typisk, asiatisk storby, uten ene eneste skyskraper.  De høyeste bygningene var templene med sine stupaer.  Folk drev med sine ulike geskjefter ute på fortauene, der de bodde og reparerte motorsykler og what have you, en skikkelig maurtue.  Et pent område langsmed elva, med hyggelige, utesteder, de fleste eid av utlendinger, men med lokale ansatte.  Tiggere over alt, en hel del minus diverse lemmer, mange av dem mineofre.  Ellers ikke spesielt mange attraksjoner, bortsett fra det kongelige palasset, et par templer og selvfølgelig, Røde Khmers beryktede tortur- og drapsfengsel, Toul Sleng.  Virkelig en tankevekkende opplevelse.   Ja, og så Killing Fields, da, et stykke utenfor byen.  Tusenvis av mennesker ble der klubbet eller stukket i hjel med bajonetter, eller rett og slett druknet i myra.  En del steder finner man ennå menneskebein, og klesfiller fra de ulykkelige stikker opp fra jorda enkelte steder.  Gruoppvekkende skilt ved et stort tre: “Child killing tree”.  Vi sier ikke mer.  Og bak dette, selve hjernen,  diktatoren Pol Pot, som skulle revolusjonere hele samfunnet, og starte fra år 1.  Hele byen ble som kjent tømt for folk, og sperret av, unntatt for Røde Khmer,  selvfølgelig. 

Badebyen Sihanoukville var grei nok, med brukbare strender og provisoriske serveringssteder.  Sjarmerende og langt fra noe A4-opplegg.  Hyggelig, lite hotell, eid av en svenske, gift med en lokal dame.  Hyggelig sted, hyggelig by.  Tur dit kan anbefales.  Men til sist var det da tid for å begi seg til Siem Reap.  Grunnet en flyulykke kort tid før, innebar dette tur med buss tilbake til Phnom Penh, og nok en buss derfra til Siem Reap.  En rimelig svett dag på bussen, med andre ord, men greit nok. 

Siem Reap har mye å by på, herunder mange slags utflukter, for eksempel til Angkor Wat.  Jada, vi var selvfølgelig der også.  Pluss en de andre steder.  Men en kveld slappet vi av med en aldri så liten pub-crawl rundt omkring på de Siemreapske vannhull.  Og her kommer vi altså til poenget.  Vi satt inne på en kombinert pub og enkel restaurant, og drakk øl. Beer Lao.  Godt, kaldt og leskende.  Velbehaget begynte å sige innover oss, da vi plutselig ble var noe eiendommelig som var plassert inne i en slags ramme, eller monter, på veggen.  Ved nærmere inspeksjon, viste det seg å være et toalettsete, sittering pluss lokk, sprukket, gulhvitt av farge, velbrukt.  “This is the original Pol Pot toilet seat”.  Not bad.  Så kunne den stolte innehaveren vise fram en avisartikkel fra år 2000, da noen fra luften hadde fotografert restene av Pol Pots bombede hus, med taket blåst av.  Man kunne der tydelig se toalettet fra fugleperspektiv.  Innehaveren og hans far hadde følgelig oppsøkt stedet, og under over alle under, toalettet var intakt.  De hadde derfor fjernet toalettsetet, og montert det i glass og ramme på veggen i sin restaurant.  Vi betraktet imponert dette klenodiet.  Tenk, her hadde selveste Pol Pot sittet så mang en gang på den blanke rompa si, og gjort det folk pleier å gjøre på slike steder.  Toalettet er i så måte en demokratisk innretning.  Og så innskriften videre, da.  “The seat of absolute power for many years, but even he had shitty days”!.  You’d better believe it.  Vi angrer ennå på at vi ikke hadde verken kamera eller kameramobil med den kvelden….

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
ferie, kambodsja, penh, phnom, pol, pot, reap, siem, toalettsete

24 comments


 1. Du må nok ta turen igjen for å ta du bilde for å vise oss her på vgb .smiler nå litt da men litt gøy må man jo ha det .jeg selv har bare hvert i thailand ;))

 2. Det blir kanskje litt vanskelig med det der bildet. Men ergerlig er det jo i ettertid. Thailand er et flott land, har vært der flere ganger. Vært i for eksempel Chiang Mai? :-)

 3. Selv ikke vår hustru – velsigne henne – hadde husket å ta med kamera den kvelden. Ille…

 4. avatar Dag Eigil

  Thailand er jo et langt mer avansert og moderne land enn Vietnam og Kambodsja, da. Det samme kan for så vidt sies om et annet interessant land, nemlig Malaysia.

 5. “child killing tree” skriver du. Tror du det ble brukt til det?

  Gleder meg til du ser anmeldelsen til janjan av bloggen din. Der får du cred for reisene og toalettsetet. :o)

 6. avatar Dag Eigil

  Det var mange store trær inne på det området. Men ved akkurat dette treet brukte Røde Khmer-bødlene å ta livet av småunger ved å slå dem mot trestammen. Dersom de da ikke kastet de minste opp i lufta, og spiddet dem på bajonettene. Det var ingen pardong, hele familier ble utryddet, ungene også. Helt jævlig. Tuol Sleng-fengselet var også urovekkende, for å si det slik. Skal legge ut noen bilder om ikke så brått.

  Sjekker janjan sine sider nå… :-)

 7. avatar Tilskuer1

  Trenger chartertur-ferie nødvendigvis å være kjedelig?

 8. avatar Dag Eigil

  Nei, langt i fra! Det er såvisst mange muligheter på slike steder, også. Bare man unngår å oppholde seg i de verste turistfellene hele tida… :-)

 9. Oj…det sæte kunne æ trengt nu… måtte innom å se om bloggen din hadde nån likhet med mitt dikt idag, men ikke så veldig 😉
  Linda va her! Håpe ikke du blir smitta…

 10. # Linda

  Slike seter kan være gode å ha for noen og enhver, vettu! Selv for diktatorer…hmmm, dikt? Vi iler. Vi liker poesi! :-)

 11. Hehehe, du skulle reist tilbake med kamera. Tenk for et stilig innlegg det hadde blitt da, med bilde og greier 😉

  God kveld, og i morgen er det tirsdag 😀

 12. # Lilleyam

  Huff, vi angrer på det stadig vekk! En forferdelig forsømmelse. Ingen hadde med seg verken kamera eller mobil…akk ja. Men vi smiler allikevel! :-)

 13. selv syns man pakketur til Hellas er slitsomt nok:)

 14. # Zuul

  Vel, vi har nok ikke heller de helt store motforestillingene til pakketurer, vi var faktisk på Kreta i fjor sommer. Greit, og for så vidt interesant. Men av og til må man jo gå litt grundigere til verks, da… :-)

 15. sant nok, jeg overlater det til de unge:)

 16. # Zuul

  Du sier noe. Ja, tiden går….men best å få med seg noen opplevelser mens det ennå er tid..! :-)

 17. Bloggtreff på Øvre Blaasenborg til helgen?

 18. # Breiflabben

  Ja, det hadde vært hyggelig. Skal vi si lørdag? :-)

 19. tenkte å leve evig egentlig, så jeg tenker at det alltid er tid senere :)

 20. # Zuul

  Egentlig en god ide. Må tenke mer på det. Men Zuul er kanskje en troende person? :-)

 21. Nja, til summeriske halvguder å være så er vi rimelig ateistiske. Vi tror faktisk ikke på oss selv engang på en dårlig dag

 22. # Zuul

  Nei, og dårlige dager blir det stadig flere av, jo eldre man blir! Men vi smiler allikevel! :-)

 23. Ja, det er ikke noe annet å gjøre. Skal man ned kan man like godt heise flagget og gjøre salutt :)

 24. # Zuul

  Ooohh, ja absolutt! :-)

Leave a Reply