Dag Eigil: Tanker om klimakrisen

Selv om det muligens ikke alltid ser slik ut, betrakter vi oss selv som en etter måten velorientert og samfunnsengasjert person.  Vi leser avisene hver dag, vi både går og snakker på en gang, og det hender sågar at vi tenker litt sånn en gang i blant.  Ta nå for eksempel dette med atmosfæren og dens oppvarming.  Selv om dette er et tema som for tiden drukner i klimaspekulasjoner og allmenn medieflimring, er dette fortsatt et tema som går langt over hodene på de fleste av oss.  Videre er det sørgelig lite vi som enkeltmennesker kan gjøre for å få i stand noen bedring.  Så derfor noen betraktninger om atmosfæren i et religiøst perspektiv. I Bibelen sier Gud klart fra om at menneskene skal legge Jorden under seg, med alle de implikasjoner dette måtte medføre.  Det har vi gjort i alle år, og gjør det fortsatt.  Skal dette fortsette ytterligere, må vi imidlertid være  oss vårt forvalteransvar bevisst.  En gjengs oppfatning i vår kulturkrets har vært at vi mennesker i kraft av vår frie vilje og vår overlegne intelligens har et forvalteransvar overfor skaperverket, som vi har fått i lån av Vårherre.  Som ansvarlige mennesker skal vi hegne om dette skaperverket på en fornuftig måte.  Forholdet mellom denne ideelle fordring og tingenes reelle tilstand forekommer oss likevel noe eiendommelig.  Vi greier det rett og slett ikke alene.  Den ubotelige skaden på den stakkars atmosfæren er allerede gjort.  Det gjenstår derfor kun ett alternativ: Inngrep fra oven!  Det eneste alternativ for oss her i dag er at Den høyeste makt også blåser nytt liv i atmosfæren, slik at vi fortsatt kan bygge og bo og gå på do i vårt vakre land.  Et par raske utblåsninger fra Vårherre, og alt ordner seg.  Tenk også på vårt broderfolk i øst, svenskene.   Så vi venter i atmosfærisk spenning.  Klimagassene har forlengst runnet ut.  Og hvem vet, etter oss kommer kanskje syndfloden? Det er jo tross alt fredag den 13.  Ha en god helg, med ualminnelig sterk åndelig vekst!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 ,

16 comments


 1. artige Tanker de4t der , når vi amtidig ved at vi her på jorda totalt står ansvarlig for mellom 4 til 5 % og jorden selv slipper ut resten , smat at biltrafikken i Norge utgjør. 0,026% av denne totalen…. Da er det ikke så vanskelig å være enig med deg i at det må bli hjelp ovenfra.

  Litt hjelp ovenfra hadde nok vært bra, men vi må nok dessverre gjøre en innsats selv, også.
  Ellers kan vi ikke se annet enn at kommentaren din har kommet fram. :-)

  Men hvorfor i all verden faller jeg ut , når jeg skal kommentere innlegget ditt ?

 2. Eh, ja det er jo lov å håpe. Men jeg tror kanskje ikke vi skal sette ALL vår lit til disse utblåsningene fra oven. Kan kanskje være greit å prøve å dra lasset sammen her nede. Sånn i tilfelle hjelpen ikke skulle komme, mener jeg.

  Håpet er jo alltid der, vettu. Lysegrønt og fint. Og snart er det vår, også. Ellers må vi absolutt gjøre noe selv, også, og ikke bare stole blindt på inngrep fra oven. Derfor også litt ironi…… :-)

 3. Nå kom jeg inn igjen når jeg postet kommentaren ser jeg. Har vært i butikken , så fingrene vil ikke delta på det jeg ønsker av dem på tastaturet ser jeg . Bare spør hvis jeg skal oversette . :-)

  Dette ser flott ut. Hyggelig at du kom fram igjen, skal legge deg inn på vår Friends-liste snarest. Ellers er det også her fint og etter måten vinterlig, men dagslystidens lengde bærer etter hvert løfte om vår. Ha en fin dag og helg! :-)

 4. Det er ikke alltid like lett å dra lasset sammen, når f.eks veinettet rundt Oslo ikke bygges ut i takt med befolkning og utbyggingsveksten. Slik det er nå bruker mange dobbel så lang tid til jobb….som de strengt tatt burde , og da slipper vi ut dobbelt så mye eksos fra bilene med de folkevalgtes velsignelse 😉

 5. # Bohemens

  Du har et poeng der. Vi burde vel egentlig vært i stand til å bygge ut veinettet, etc., og kunne forutse slike behov ved befolkningsvekst og byvekst. Men også her later det til at mange heller satser på inngrep fra oven. Akk ja. Men det er i alle fall fredag. :-)

 6. Hva slags tanker er dette? Det er jo bare vås å trekke inn ozonlaget i MENNESKESKAPT GLOBAL OPPVARMING! KFK-gasser kan du undervise i historie-timer.

  Vi bør forvalte jorda selv om Bibelens skribenter ikke hadde noe innsikt om hva jorden var for 2000 år siden. Det er på tide å skrive et nytt kapittel i denne saken.

  Religionsundervisning på bekostning av naturvitenskapen er et resultatet av dette sludderinnlegget. Jeg ser på innlegget som sterkt ironisk i den forbindelse.

  Hei, Nalleballe! Er det den vi tror det er? I så fall: FLOTT! Fint at du er frampå igjen!

  Jada, ganske riktig. Det er et ironisk innlegg. Vi må nok gjøre en innsats selv, vi mennesker. I alle fall det meste av den. Akk ja. Ha en fin helg! :-)

 7. Det jeg anser som mest vesentlig i dette tilfellet er at Co2 forurensingen har blitt en vanvittig “hypet” Big Business , som , jeg vet ikke hvor mange det er blirt, lever godt på denne utfordringen. Uansett hva vi som privatmennesker prøver å bidra med, så er det eneste vi blir kvitt, penger ……! Om det nå hadde vært et resultat i tillegg til all praten og verdensreisene, så ville det bli bra. For eksempel : Vi bygger de meste effektive turbiner som skaffes i våre anlegg i elvene. Vi ruster opp og skifter ut nettet slik at effekttapet minimaliseres. Vi blir nødt til å ta noen fler elver, utnytte de flere ganger og bruke lokkraft (små) i tillegg til nasjonalkraft (store) anlegg. Elektriske biler i størrelse XXS må bli billigere enn 200.000 kroner og ladepunkter må på plass i større antall enn 100 i året i Oslo . Uten elektrisitet, ikke noe forbedring. Altfor dyrt: Folk får bare ikke råd til det . Skal de på hytta må de ha bil som går mellom 30 og 40 mil. Skal de på butikken så er toseter for smått for en famile på 4. Satsing , har vi hørt om det ? Det er det de gjør på hoppet , men ikke i politikken , nesten noe sted. Jeg har ikke råd til å bli mer miljøvennlig jeg . Det er for dyrt rett og slett i forhold til rehab penger .Elektrisk drevet tog . Trikk og T-bane med billettpris kr. 10 for voksne og kr. 5 for barn og pensjonister. Stoppesteder under kjøpesentrene på vei ut av byene og rondelbusser uten ekstra kostnader , ville vært bra. O forurensing og bra sysselsetting .

  Jeg er ikke noen ekspert på området , noe som helt klart viser seg. Som deg Dag Eigil, så har også jeg tenkt mye på dette . Vi skal bidra etter beste evne, helt klart. Det må forskere og stater også . Intet må avfeies som tull , før det er bevist at det er tull . I hele den industrielle revolusjonen fram til dataaldere kalte man det sunn fornuft, praktisk sans og forbedringer av gammel teknologi. Nå lager man DATAMODELLER , der man ikke engang vet om det som legges inn har betydning og der erfaringsmaterialet dreier seg om sekunder i klodens historie ! Husk at vi snakker om noe som hevedes å være 4.7 milliarder år gammelt. Promillen i tid er så lav at den ikke er målbar engang.

  Helt siden dataens inntreden har jeg hørt : Shit in,shit out …… Med 40 x. i det ukjente, avhengig av dersom atte hvissom atte det slår til , da får vi rett . Her i Norge ble den globale oppvarminga skrudd av i slutten av desember og først nå kommer vi mot normal vinterskrud , iallefall her i Trøndelag. Da er det naturlige svingninger ….. Joda det skjer merkelige saker andre steder på kloden , men vi har jo ikke noe materiale å sammelgne med. Vi er for unge og det er vår teknologi også .

  Likevel , Vi bidrar, men da må det ha en hensikt i tråd med alle de kronene vi som enkeltmennesker skal bidra med som avgifter . Prate det bort, reise det , forske det bort , uten å ha peiling overhodet på det de holder på med ……. Kommer ikke til å hjelpe , men det er sysselsetting da :-)

  Du er nok ikke alene om å tro at klimaproblematikken er en smule hypet. Men det er klart det er betenkelig at vi nå har en fin, normal vinter, i alle fall i februar, etter en hel del år med bare elendighet på vinterfronten. La oss håpe at det går tilbake til normalen etter hvert. De avanserte datamodellene ekspertene har utviklet for å kunne se de store linjene i klimaproblematikken skal vi selvsagt ikke bare avvise. Og det er klart at her i landet bør man i større grad satse på kraftproduksjon og miljøvennlige el-biler. Ha en fortsatt fin aften og helg! :-)

 8. Sløv i dag ja !!!!! God helg til deg også så klart …….. :-)

  Veel, ikke mer sløv enn vanlig. Hmmm….i grunnen tankevekkende, men så er vi jo en moden herre! Ha en fortsatt fin helg, unn deg noe godt! :-)

 9. Heia Dag Eigil :)

  Javisst, hvorfor har vi ikke tenkt paa dette foer? :)
  Fra spoek til revolver..her maa man nok alle og enhver gjoere sitt i denne sammenheng, ogsaa vaar herre der oppe, men det er naa bare min mening da :)

  Ha en flott helg Dag Eigil :)

  Ja, vi må nok helst ta jobben selv hva gjelder klimaproblematikken. Selv om det hadde vært fint med litt guddommelig inngripen. På den annen side har vi en flott februarvinter dette året. Hvilket nærmest er eksotisk, etter en drøss med regn- og sørpevintrer.

  Men det er da i det minste helg! Kos deg, skål, etc. etc. . Med tilbehør. :-)

 10. Hepp!

  Hvor er Vegard Ulvang med dommedagsprofetiene sine nå? De om at barn på Østlandet ikke vil få gå på ski og slikt.

  Sannsynligvis er han inne i Nordmarka på tur, der er det nemlig 1,5 meter snø og 10 kalde.

  Lett å bli litt ironisk når man opplever beste vinter siden 1994.

  Tenkte det var på tide med litt harselas, ja. Til og med her på den sørvestlandske regnkysten er det kuldegrader og vinterlige forhold, og det på et sted i landet det slikt er sjeldent inntil det eksotiske. Men det er en stund siden 1994 etter hvert…hmmmm.

  Ha en fortsatt fin aften, og skål….i alle fall litt senere! :-)

  God helg og skål!

 11. Personlig er jeg veldig skeptisk til dihydrogen monoxid i atmosfæren. Helst pga at navnet er så skremmende
  De har visst tilsatt det i sjampanjebrus også, fortalte en kompis her om dagen.
  Men det er jo Vårherre som har skapt det, så jeg tror Han kan fjerne det også, håper det :)

  http://www.snopes.com/science/dhmo.asp

  Interessant link. Ja, det der stoffet virker skummelt, så vi får i det minste kutte ned på inntaket av den der sjampanjebrusen. Vi er visst rusten nok fra før. Men det finnes heldigvis annet godt å drikke, da. Ha en fortsatt herlig helg! :-)

 12. Ja, det er klart det er svenskene som har skyldenb. De får jo være litt før oss. Eller kanskje russerne? De fæle russerne som bare doper seg og som drikker vodka til frokost! Russserne må ta skylda. Forurenser gjør de jo også. Både i Nikkel og andre steder. Fysj!

  Eller kan det være Kina? De bruker jo været vårt enda tidligere?
  Nei, dette blir ikke lett. Kan hende blir beste løsning å stanse jordens rotasjon? Så kan vi trekke lodd om hvem som skal ha dagslys og hvem ikke?
  Eller vi kan alle flytte over til den siden hvor solen skinner og sende all “dritten” vi ikke vil ha over i et evig tussmørke på den andre siden…?

  Og “mørkemenn” som bin Laden og andre hører vel da hjemme i tussmørket et sted…?

  Gode tanker du kommer med der, Argus! Og det med å stoppe jordrotasjonen, for deretter å henvise samtlige drittsekker den det evige tussmørket, hmmmmm….interessant! :-)

 13. Juergen Hatmaker

  Det er jeg enig i! Farlige greier! Jeg bruker dihydrogen monoxide i kaffen hver eneste dag og det er jo rene dopet!
  Lestge det var en underskriftskampanje på gatene i Nerw York mot spredning av dette livsfarlige stoffet og – det var visst ikke mangel på oppslutning.
  Mange var de som ville redde verden – eller være med å ødelegge den!

  Hehehe…ja, du skal se at det er nettopp dihydrogen monoxide som er selve poenget med kaffen, og ikke koffeinet! Kanskje derfor vi bare må ha det hver dag….! :-)

 14. 😀
  Hæhæ! Ja hvorfor ikke? Gud skulle jo lett ha fått fikset litt på både temperaturer og avgasser. Samtidig kunne vi muligens fått fiksa litt på klimaet her oppe i gokk? Litt mere golf i golfstrømmen takk?
  Hadde vært kjekt med sommere over 15 pluss, og en måned lengre kanskje. Bare en liten bønn.

  Forøvrig er jeg redd vi er for mange her på jorden. Skal vi senke antallet ved å drepe, eller avstå fra å ha så mange unger? Ja, det er en nøtt for fremtidens generasjoner.

  Ja, vi har jo på et vis malt oss selv opp i et hjørne, på mer enn en måte. Og for mange folk i verden er det, også. Nei, det må nok bli inngrep fra oven, skal det bli noen endring. Og vi tror jo på bønnens makt, gjør vi ikke…? :-)

 15. Hallo…? Dihydrogen monixide? 2 hydrogenatomer, 1 med oksygen. H2O = vann. Var det amerikanere eller svensker som bet på det der? Alt i artikkelen er jo rett. Vann er allevegne.

 16. # Solveig47

  Vann ER farlig. Man kan drukne i det. Metall korroderer i det. Og hvis man tar for mye jern, kan man jo ruste innvendig! :-)

Leave a Reply