Dag Eigil: Jubileum

Det er unektelig vinter igjen, til og mer her på den sørvestlandske regnkysten.  Hvilket i seg selv er eksotisk, på det stedet i landet der det stort sett alltid er varmegrader selv om det er minusgrader overalt ellers i landet.  Men det er i og for seg ikke noe spesielt savn, sånn egentlig.  Vi kan nemlig i år feire et skikkelig jubileum.  Det er 30 år siden siste gang vi hadde ski på bena.  Når det gjelder skøyter, må det være bortimot 40.  Og vi har ingen planer om å gjenoppta disse is- og snørelaterte aktivitetene på våre gamle dager.  Vi er i så måte en typisk sommerperson.  Turer i heia er helt OK, vel å merke uten uhåntderlige, eller ufotterlige, planker under føttene.  Snø er dessuten for kaldt å bedrive aktiviteter i, og dertil altfor glatt.  For ikke å snakke om snøens skumle fetter, isen.  Man kan for øvrig skade seg.   Formodentlig salig Bjørneboe uttrykker dette så vakkert i sitt essay “Vintersport er skadelig”.  Bjørneboe var en klok mann.  Vi lurer på hvordan vi skal feire jubileet.  De gamle skiene har vi forlengst brent opp.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , , ,

18 comments


 1. Man kan leve et fullverdig liv uten ski på bena, ingen tvil om det. Selv har jeg 3 barn, så her er det naturligvis gått med noen timer med både bortover- og nedoverski de siste 10 årene.

  Imidlertid så har det jo enbart vært på læringsstadiet, dvs å stabbe sakte avgårde bortover et jorde. Forrige helg derimot, da var jeg på en lengre tur i marka med min eldste sønn. Vi gikk bortimot 2 mil, og jeg kjente til muskler jeg ikke husket at jeg hadde. Det er nok 20 år siden jeg hadde en skikkelig tur forrige gang.

  Litt mye styr og pes å komme seg ut i kuldegrader med masse tøy og utstyr, men når jeg først var der ute i skogen med snøtunge graner så var det ikke vanskelig å motivere seg for en treningsøkt. Veldig skjønne omgivelser. Og så var det jo skikkelig moro å kjøre nedover på disse tynne skiene da, uten å vite hva som befinner seg rundt neste sving.
  Det kommer til å bli flere slike turer i vinter. Jeg bor jo på markagrensen, lysløpa starter rett utenfor huset og det ligger godt over en meter snø.

  Men ellers ser jeg også to mnd frem i tid, hvor shaiten smelter bort og det blir vår igjen. Men når vi først skal ha noe som heter vinter så foretrekker jeg snø. Bodde i Danmark noen år, og det de kalte vinter der var ganske så deprimerende. Sikkert noe ala Stavanger, blåst,kaldt og regn fra oktober til mai.

 2. avatar ola

  Hei DE!

  Du bruker nesten noe a la samme argument som meg, når guttepjokken ber om at vi skal ta en tur på stranda:

  Vi venter heller til en dag vannet ikke er så vått!
  :)

 3. # KingKong

  Man har nok fått merke de der klimaendringene, også på Østlandet. Men det er ellers ikke tvil om at den sørvestlandske regntiden, som sikkert kan minne en del om vinteren i Danmark, er lite å glede seg over. Fullverdig liv uten ski? Så absoloutt. Og ellers gleder vi oss absolutt til våren….og sommeren…! :-)

 4. # Ola

  Hehehe…vi har en viss forståelse for problemstillingen. Men ellers bør det kanskje kunne antas at badetemperaturene der dere holder til, kanskje er rimelig behagelige, tross alt…?
  :-)

 5. avatar Lurepussa

  Hehe.. Når man ikke er født med hverken ski eller truger på beina er det kanskje like greit å feire med et litt annet utstyr enn tidligere nevnt? Uansett så kan man jo kose seg med ski relaterte aktiviteter.. Spise Kvikk lunsj, drikke kakao.. Hmm.. da kom jeg ikke på mer gitt… 😀 Men om man er ute i det fri kanskje en liten knert på innerlomma også kunne vært med på å få frem jubileums følelsen??

  Joda, vi har nok en viss anelse om at aversjonen mot skigåing, etc. har noe med vår status som sørvestlending å gjøre. Men snø og skikkelig vinter kan jo ha sin sjarm uansett, da. Det er lyst og fint, og man kan gå tur på islagte vann. Eller innta noen godsaker….! :-))

  Ha en spennende feiring :-)

 6. avatar fioljenta

  Kanskje du kan feire med å svømme litt i snøen? Det er faktisk både morsomt og … vel … kaldt. Særlig uten klær. Men dessto morsommere når man springer inn i varmen igjen. 😉

  Oooohhh…kaldt og vel…godt, ja. I alle fall etterpå. Håper vi. Ha en fortsatt herlig dag, med vinterlige gleder! :-)

 7. Heia Dag Eigil :)

  Du og din hustru, velsigne henne, kan jo gaa ut og lage snoemann og snoeengler vet du..morsomme sprell det, og ogsaa god trim maa vite :)

  Fortsatt god onsdag :)

  Joda, det kan nok sikkert være hyggelige vinteraktiviteter. Frisk vinterluft, trim og vinterstemning. Eller kanskje en liten fottur i vinterlandskapet, uten ski…? Ha en herlig dag på samtlige vis! :-)

 8. God Morgen DE !
  Vintersport er skadelig – hvor finner jeg essayet?
  I hvilken samling ? Åhhh jeg kunne tenke meg litt mer
  passiv vintersport i kveld – som å sitte i en sledge
  med Tre hester og fakler -i russisk manièr, en Troyka med vin, sang og musikk haha !

  Ha en Solvelsignet dag !

  Hei og hopp, Zamoyski!
  Joda, det var en herlig, liten tekst. Vi leste den i en samling av slike tekster, som han visstnok gav ut en gang på 50- eller 60-tallet. Spør på biblioteket.

  De der kanefartgreiene, hadde nok kanskje ikke vært av veien, nei…! Og ha en fortsatt fin dag…. :-)

 9. Sist gang for min del var Stavkjønn, nedover slalombakken med lånt tøft utstyr i full pinne og en avslutning som kunne gjøre Kjuser’n (…) misunnelig. Saken var den at jeg kom sigende (troddee jeg) over en stor slak slette, omgitt av hvitt på alle kanter og uten noen som helst referansepunkter i nærheten til å fortelle meg hvor fort det egentlig gikk. “Vi tar en swing ! Ye !” tenkte jeg og dermed tok Newton over hele balletten. At jeg ikke brakk noe var et under, men hele trynet så ut som en sammenhengende blåveis, for ikke å snakke om setepartiet, albuene, ryggen….

  Det ble min første tur ned Stavkjønn og min siste tur på ski. Snø er farlig, kaldt, og vått og noe jeg har sluttet å oppsøke.

  Fantastisk beretning om vinterkalamitet, som faktisk minner litt om Bjørneboes tekst. Med litt sånn fyll og fyllesjukerelaterte paralleller, så…hehe…!
  Lenge siden kalamiteten? Uansett, best å holde seg på betryggende avstand fra slikt! :-)

 10. Hm, jeg skjønner meg ikke på deg. Den eneste grunnen til faktisk å gå med på å ha disse kalde, mørke månedene innimellom de varme, lyse fine, er jo at man kan få gått på ski og skøyter. Også kanskje jula da, Tale liker den. Men uten snø og is er det absolutt ikke noe poeng i å ha vinter.
  Ski er gøy! Skøyter er enda mere gøy!! Og snøballkrig er mest gøy!!!

  vi erindrer faktisk tider den gang da, for lenge siden, da det var antydning til vinter om vinteren også her på Sørvestlandet. Men det var uansett lite, og man måtte langt til fjells for å kunne utøve vintersportsaktiviteter. Går ut fra at dette har noe å gjøre med det, samt en oppvekst i urbane omgivelser, uten bil. Men vi rant av og til på kjelke og spark, og hadde snøballkrig….! :-)

 11. Og dessuten: Dete r slitsomt å gå på skli og skøyter. Så når man har vært ute og kavet i snøen kan man med god samvittighet gå inn og spise nybakte boller og drikke kakao. Vel vitende om at man har forbrent mye mer enn man stapper i seg. :-)

  Joda, du har avgjort et poeng der. Helt klart. Og de der bollene og kakaoen høres jo velsmakende ut, da. Med forbrenningsregnskapet i orden! Men snart er det vår, og så blir det både turgåing og hagearbeid….! Kos dere i vinterlandet! :-)

 12. For et par uker siden, da vi satt og så litt på skiskyting en søndag formiddag, før golfrunden, kjente jeg i et fragment av et nanosekund at det hadde vært fint med en skitur. Det gikk fort over!!

  Ellers er det ingen spøk med sportslige utskeielser i voksen alder. For mange år siden, da jeg hadde barn på 5-6 år, var det av og til morsomt for dem å prøve seg på skøyteisen. Siden jeg, som barn, hadde ervervet et skøytemerke av forholdsvis edelt metall, tenkte jeg at det går sikkert fint for meg å prøve også…

  Ikke visste jeg at man kan bli så vakkelvoren i anklene på 15 år, eller noe slikt! Det var grusomt! Og etter det, var jeg alltid en flittig tilskuer. Man risikerer ikke anklene sine, gjør man vel?

  Det var da enda godt at anfallet av skitur-lyst ikke var plagsomt langvarig. Dessuten skal man beherske sine lyster. I alle fall noen av dem.

  Det er ikke greit, det der med skøytegåing, heller. Vi erindrer en gang fra vår ungdom at vi falt og slo hodet skikkelig knallhardt i isen. Akk ja. Og ankelvrikking husker vi også, fra tidlig alder av. Nei, sitt nå lett aldrende legeme, herunder anklene, gambler man ikke med. Ha en fortsatt herlig aften….med tilbehør…! :-)

 13. Jeg jubilerer selv….
  Det er pr i dag (eller deromkring) 5 år siden sist jeg hadde ski på beina. Gangen før det var i forrige århundre. Eller millenium.

  Videre har jeg konkludert med at snø gjør seg best på bilder, og dermed blir det sånn.

  Kjempeflott, prinsesse! En slik anti-ski-innsats står det sannelig respekt av!

  Sneen gjør seg absolutt best på bilder, gjerne til jul eller til nøds bilder fra det idylliske, men fjerne påskefjellet. Bra at du heller prioriteter andre aktiviteter….! Og kos deg for all del med vinterens skjønnhet. :-)

 14. Siden du nevner Bjørneboe Dag Eigil…. Han skrev et dikt til min onkel; “Til Chistian” het det. Jeg vet ikke om det er utgitt. Måtte bare nevne det siden jeg er lytt kry av det …

  Oooohhh! All grunn til å være kry av det, vettu! Du verden, selveste Bjørneboe. Vi er imponert! :-)

 15. En mann som har forstått det er du,Dag Eigil!! Slike jubeleer er flotte:) For min del er det nesten 25 år siden jeg gikk min siste meter på ski.. ! Skøyter.. tja kanskje jeg er villig til å prøve.. i en ishall med benker,kaffautomat og garderrobe! :)

  25 år siden siste skitur? Dette er jo helt fantastisk! Virkelig en anti-skigåingens storbragd! Nei, dette var opplysende lesning! Kos deg likevel i det vakre vinterværet! :-)

 16. Du satte meg forresten på en ide – skøyter!

  Tar nok med barna til sentrum en dag og går på skøyter i Studenterlunden.
  Skikkelig fint der. Og så inn på “Sara” og drikke varm kakao med krem.
  Vinterferie er fint!

  Kan nok sikkert være en kjekk ide, for de som liker slikt! Vinterferien er uansett bra, men den kommer nok ikke før i uke 9. Akk ja…! :-)

 17. Jeg må si meg helt enig der. Har forlengst vokst fra de plankene jeg sist brukte, og har ingen planer om å prioritere innkjøp av nye.
  Skøyter høres skummelt ut. Tråle rundt med knivblad under føttene??? Det er jo i høyeste grad risikosport… Merkelig ikke flere kutter av seg både armer og bein, og hodet med.

  Kloke ord du kommer med der! Nei, her oppsøker vi ingenlunde snø eller is i utrengsmål, selv om det kan være fint med lyse og vinterlige dager uten regn. Ja, de der skøytene høres virkelig skumle ut…! :-)

 18. Skøyter er det lenge siden jeg har gått på og.. men ski går jeg jevnlig på. Det er ganske deilig å ta seg en tur ut på ski..
  De siste ukene har pappa tatt med seg Una ut på sine daglige skiturer (han trener til birkebeinern) Sjelden har han hatt så stor fart ut fra gårdsplassen som han har når han henger etter Una.. Når jeg nå bare blir bra i nakken så kan jeg ut på skiturer med henne igjen..
  Men er du sikker på dere misliker det så sterkt når dere ikke har prøvd på 30 år??

  Ser ikke vekk ifra at det å bo på den sørvestlanske regnkysten i såpass mange år, har hatt sin effekt. Samt, selvsagt, manglende interesse. Selv om vi absolutt er for turer i skog og mark, dog uten planker under føttene. Vanens makt, vettu…! :-)

Leave a Reply