Finlandshette! Nå! Det føles bare så riktig…!

Tema som politi-hijab og andre attributter er igjen aktuelt, so here goes:

 

I det siste har vi tenkt en del.  Ganske mye, faktisk.  Vi mener at det fortsatt er for mye konformitetspress her i vårt landet, at samfunnet på en måte fortsatt er bundet opp av altfor mange gamle konvensjoner.  I Sandnes er det for eksempel en ung hijab-dame, som ønsker å bli tatt inn på Politihøgskolen.  Dette er selvfølgelig avhengig av at hun får lov til å bruke hijab som en del av arbeidsantrekket, noe annet er fullstendig utenkelig.  Vi støtter selvfølgelig dette fullt ut.  Såpass må man da tåle i et vidsynt, moderne og multikulturelt samfunn, selv i en uniformert etat.  Skulle bare mangle! 

 På vår arbeidsplass innenfor den pedagogiske sektor finnes det så vidt oss bekjent, ikke noen spesiell kleskodeks.  Den tiden er forbi da lærerne skulle stille på jobb iført ulastelig dress med slips, eller, for lærerinnenes vedkommende, kjoledrakt eller tekkelig skjørt.  Vi lurer derfor nå på om tiden ikke er inne for oss realisere vårt dyptfølte ønske om å bruke to fullstendig ulike sko på jobben, for å symbolisere den generelle diversiteten i samfunnet, samt dobbeltheten i oss selv.  Ellers vil vi så gjerne få lov til å bruke vår finlandshette når vi har undervisning, og ellers etter ønske.  Dette fordi vi ikke ønsker å la vårt sjarmerende smil og blendende skjønnhet få forstyrre det rent faglige.  Sammen med de umake skoene, føler vi at dette vil bidra til å fjerne oppmerksomheten fra vårt legeme og ansikt, slik at vi unngår å vekke syndige, kjødelige lyster hos seksuelt hungrige og rabiate kvinnelige, for den del mannlige, fagskolestudenter og kolleger.  Vi føler mer og mer at er en menneskerettighet, som må respekteres.  Vi er jo en person med høy moral og stor personlig integritet! Til og med i banken må det være mulig å gå med finlandshette, dersom dette føles riktig.  Dersom dette medfører problemer i banken, eller klager fra studenter og trusler om oppsigelse fra ledelsens side, får det i så fall bare stå sin prøve.  Vi vil i så fall mobilisere det som kan krype og gå av byråkrati i sakens anledning, og regner selvfølgelig med gratis advokathjelp og full oppbacking i media.  Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vil også bli vurdert.  Dersom det mot formodning likevel skulle ende i vår disfavør, får vi heller forlate jobben.  Vår personlige overbevisning og innlysende rett til å gå med umake sko og finlandshette i enhver situasjon vi måtte ønske, må selvsagt gå foran alt.  Det dreier seg om prioriteringer.  Det føles bare så riktig! Tross alt er vår hustru – velsigne henne – i lønnet arbeid, og vi regner ellers med at staten, representert ved NAV, umiddelbart og uten unødvendige spørsmål står klar med åpen pengesmekk!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
1 , ,

18 comments


 1. Ja selvfølgeli må du da få lov til å kunne bruke hetta om det er en del av deg og din kultur.. Det skulle da bare mangle..
  Selv vurderer jeg å finne frem samelua og gjøre den til en del av mitt daglige jeg, og ikke bare som et pyntet hodeplagg de gangene jeg trekker på meg kofta.. Og jeg jobber jo i en samisk avis så da regner jeg med jeg kan bruke den på jobb iallefall 😉

  Men jeg lurer på om jødene og får bruke hodeplagget sitt til feks politiuniformen, eller er det bare hijab som er godkjent?? Kan man også ta i bruk feks samelua som en del av uniformen?

  Ja, la oss endelig få slutt på den der undertrykkende tankegangen om at vi skal gi fra oss retten til å uttrykke vår identitet og vår kultur, i alle situasjone, under utøvelsen av vår profesjon. Vi har lurt på det der om at det kanskje er eksklusivt for hijab. Men vi håper jo ikke det. Det vil jo være diskriminering! :-)

 2. Jeg har tenkt, og tenkt….. Vi burde bare avskaffe politiuniform, ja ENHVER uniform som kuer de frihetselskende og/eller avgudsdyrkende sjeler. Politiet kunne da nyte godt av OVERRASKELSESMOMENTET ! De kunne kledd seg i burkha, frikeklær, horelakk, lassissmoking etc.. og seget rundt på striten i alskens aparte kjøredoninger og KASTET seg over enhver skurk som er så dum at han føler seg trygg. Win WIN, jeg sier ikke mer.

  Ja, du sier noe. Og da kunne vi VIRKELIG fått til et hemmelig politi. Til applaus fra både troende og fredselskende… :-)

 3. Forresten Dag Eigil, – har du falkeblikk eller kjører du nettleseren med 125% zoom ? Min er på normal (100%) og jeg strever med å lese det som skrives i innlegget. Hint: på instillinger->vgbOptions er det et valg for “global font size”, den kan nok kanskje, muligens……kjøres opp ett hakk i ditt tilfelle. :)

 4. *humrer*
  Selvfølgelig skal alle få lov til å gå kledd som de vil, skulle bare mangle!
  Og et realt skytevåpen i tillegg til findlandshetta bør vel bare være rett og rimelig skulle jeg mene.
  Ja til full frihet i klesveien, åkke som, sier jeg! 😀

  Jada, klart det. Full frihet til de meste, i alle fall i klesveien. Vekk med kleskodeks i alle sammenhenger. Bort med uniformene. Gjennomsiktig prestekjole kan også brukes, hvis ønskelig. :-)

 5. # Sjalle

  Oh, shit! Joda, av en eller annen grunn er teksten litt liten, skal kjøre den opp litt. Skal bare trekke for gardinene, slik t vi kan ta av oss finlandshetten…bare litt… :-)

 6. Jeg har OG tenkt veldig på det der idag. Sepsielt siden det er så kkkkaldt. Så jeg blogga om det.
  Egentlig begynte jeg også å tenke på andre yrkesgrupper, jeg ser for meg annleggsarbeidere som skipper kjeledressen og hjelmen og surrer turban på hodet.. myke slag.. Tenker litt på dærvakter i finlandshette.. kan kjeppjage ut folk uten å bli gjenkjent.. Kokker og bakere burde slutte med de rare luene sine og bruke tørkle – da hadde de iallefall fått alt inni!

  Mon tro om ikke vg-bloggenre burde lage seg lue av utskrifter av den forsida…

 7. Og de som er nudister må jo selvfølgelig få lov å gå nakne. Og skulle det være for kaldt å gå naken gatelangs får myndighetene vær så god å bygge tak over byen. Man må jo tilrettelegge slik at alle kan få sine ønsker oppfylt til en hver tid. Det skulle bare mangle!

 8. # Snurremegrundt

  Vi må sjekke det der du har skrevet, snarest. Joda, fram for frihet, vekk med alle gamle konvensjoner! :-)

 9. # Tale

  Vi mener det kan høres fornuftig ut, ja. Og ellers bør folk ikke finne seg i å bli arrestert av hvilket politi som helst. Øldrikkerne skal bare bli taua inn av politifolk som selv er svake for øl, katolikker skal kun arresteres av andre katolikker, etc.. :-)

 10. Snubler innom på let etter noen som har bakgrunnsbilde og HURRA det har du! :)
  Tror du muligens du vil avsløre for meg i hvilket format/str. bildet må være for å få det til å passe… ?

  Må ærlig talt bare innrømme at bakgrunnsbildet har blitt overført fra det gamle bloggsystemet, faktisk med rimelig grad av suksess. Men så spørs det da, når vi snart skal skifte bakgrunnsbilde. Vår snart, vettu. Så vi vet i grunnen ikke så mye om bakgrunnsbilder i WordPress at the time being… :-(

  Mitt bilde blir enten for stort eller for lite… Hmmmpf…
  …og DET kan man jo ikke helt leve med… på en måte…
  vel man kan jo… – men vil man…
  se det – er et helt annet spørsmål…

 11. Vi trenger jo ikke gå lenger enn til vår egen urbefolkning… Samene. Hva hvis alle som er Samisk skal bruke Samedrakt i jobben? Eller Hva med oss selv og bunaden? Se for deg følgende situasjon: Du ligger og vrir deg i smerter pga. av blindtarmen i det du blir rullet inn på operasjonsalen… og der står de som skal operere deg. En i Samedrakt, en i Telemarksbunad og to med Hijab. Personlig så hadde jeg krøpet på alle fire ut igjen til nærmeste apotek og kjøpt en skalpell, nål og tråd … og gjort jobben selv.

  Hehehe…eller i alle fall sykehusuniformer som er tilpasset den enkeltes personlige klespreferanser…? Synes nesten vi ser det der menasjeriet i operasjonssalen… :-)

 12. hehe.. kom over denne nå http://www.finnmarken.no/article4116135.ece

  Herlig! Lurer nå på om det faktisk blir aktuelt for politifolkene i Sameland å bruke sameluen sammen med uniformen, da…! :-)

 13. Hipors… det var det jeg tenkte!! 😀

 14. # Peter Late

  Ja, festlig link… :-)

 15. Heia Dag Eigil :)

  Javisst! Her maa man faa bruke de klaerne man vil vet du..finlandshette er jo et varmt plagg i denne aarstiden, saa man maa da kunne bruke den uansett om man er ute eller har et aerend til banken feks!

  Sykelpeiere kunne jo begynne aa gaa i slike korte kjoler de en gang brukte og smaa hatter, og hvorfor ikke slenge paa med et par hoeye hvite stoevletter..dette ville jo faa men en pasient i godt humoer, og det vet vi jo trengs 😀

  Ha en fin onsdag :)

 16. #LeylaM

  Joda, det virker fornuftig, vettu! Og spesielt det der med sykepleieruniforment. Pasientene trenger all den stimulans og oppmuntring de kan få. Ha en ellers herlig dag….! :-))

 17. Heia Dag Eigil :)

  Her er en link til Nunzio hvor du kan gaa aa sjekke ut ulike bakgrunner og faa hjelp :) Jeg saa du skrev at du snart ville skifte bakgrunn du ogsaa, siden det naa lakker og lir mot vaar :)

  http://30323.vgb.no/2009/02/10/nunzio-har-dere-lyst-pa-et-originalt-bakgrunnsbilde-til-bloggen/

  Ha en flott onsdag :)

 18. # LeylaM

  Vi takker så mye for konstruktivt innspill! Ha en fortsatt vidunderlig dag…! :-)

Leave a Reply