Dag Eigil: Vinterminner

Det er nesten litt ubehagelig å tenke på det, men vi er så gammel at vi kan huske at det tidesvis faktisk var vinter og snø om vinteren, også her på Sørvestlandet, ikke bare en lang høst.  Skikkelig, ”forrektige” snø, og islagte vann, til og med her i Oljebyen med tilliggende herligheter.  Og vi ungene visste å sette pris på dette.  Vi kunne til og med lage snømenn av og til, rett i hagen.  Vår etter måte unge onkel der ute på øya var også vel bevandret udi snømannbyggerfaget, og snømennene ble gjerne utstyrt med både kullbitøyne og gulrotnese.  Han brukte gjerne to gulrøtter, den karen.  Det måtte jo understrekes med de nødvendige attributter at det tross alt dreide seg om en snøMANN! 

 

Nå, i klimaendringenes tid, er det lite som minner om vinter her på våre trakter.  Det er regn og atter regn, og ungene må nok dra lenger enn ut i hagen for å bygge snømann.  Men det som kommer ned, er i alle fall ferdig måket.  Akk ja, det er mye som ikke er som før.  Forandringer må vi jo bare akseptere, men det er kanskje ikke alltid at forandringene er til det bedre.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
snø, snømann, vinter

14 comments


 1. Æ har mye, løst på litt? Eeehhh..nei forresten, nu e det begynt å tine her..

 2. avatar Dag Eigil

  Vi har litt sans for det der med “den gyldne middelvei”, vettu. :-)

 3. Det er blitt grønn vinter her også nå .Må nok ta tusen til Madrid der er det mye snø nå 😉

 4. avatar Dag Eigil

  Ja, det er i sannhet merkelige vær-tilstander! Tankevekkende…litt sånn snudd på hodet, liksom…? :-)

 5. Kommer jo fra en bygd på vestlandet selv, og jeg husker også at vi alltid hadde snø.
  Da julegatene åpnet den første søndagen i advent, brukte vi spark for å komme oss dit. Brukte egentlig spark hele vinteren. Savner sparken jeg…

  Da jeg kom spaserende hjem klokken halv seks på lørdags morgen, fra en litt våt aften, var det deilig ute. Minus 9 grader, og det knaste godt i snøen under skoa.
  Idag er det PLUSS 6 grader og regnvær.
  Sukk.
  Skal det være vinter, kan det godt være en skikkelig vinter!!

 6. Litt “hvitt” her da…..men idag løp tempen opp i +6c så nå smelter det ned 😉

 7. I min barndom var det også høy snømannfaktor, på østlandet. Vi var sedelig oppdradd og kom ikke en gang på tanken om å bruke TO gulerøtter. Min far måkte morgen og kveld. Jeg skulle tidlig krøkes, og bisto med spaden tidt og ofte. Man så med forskrekkelse på en lat nabo som istedenfor å måke, kjørte bilen sin fram og tilbake, fram og tilbake på felles-innkjørselen for å stampe sammen snøen, så slapp han å måke. Resultaet var at når våren kom og det smeltet alle andre steder, så var veistubben forbi denne naboen dekket med et kjempetykt lag av glatt og livsfarlig steinhard is i lang tid.

 8. Uffja. Jeg husker at vi flere vintre på rad kunne gå på skøyter både på Mosvannet og Store Stokkå, på stålis. Og i Flygaren nedfor Byhaugen var det snø. Noen ganger såpass at vi kunne legger overrennet til skibakken nesten helt opp til Byhaugkafeen, over lyng og tuer og hoppe 20-30 meter. DuÅdu…

  I dag, nå for tiden, er det den stavangerske BLYRAUÅ som brer seg over hele byen, konturløs og tett, og den holder tempen på en stødig 3-7 grader. Ethvert tilløp til is eller snø blir slaps. Hver høst lover jeg meg selv at jeg skal rømme dette gråkalde fangehullet av en by og ikke komme tilbake før til våren. I dag er jeg _helt_ sikker på at det skal skje dette året.

 9. Sånn er det her også…vind og regn. Men sånn er vinterene blitt her oppe.

 10. avatar Dag Eigil

  Ja, det er ikke tvil om at været har forandret seg merkbart, spesielt om vinteren, og til det verre. Mer ustabilt, gjerne bare en lang og våt høst fra oktober til mars. Kjedelige greier. Vi erindrer ellers at vi også her kunne bruke både spark og rattkjelke, samt gå på ski. Men det var før, det… :-(

 11. avatar Dag Eigil

  Ja, det er skikkelig mildt over det ganske land, later det til…! :-)

 12. avatar Dag Eigil

  Men det var da godt påkommet! Og snømåking er jo kjedelig, da…sånn egentlig! :-)

 13. avatar Dag Eigil

  Ja, vi husker også godt de tilstandene der. Samt skigåing på Ullandhaug, og spark og rattkjelke! Selv var vi inne på tanken om i alle fall å ta en ukes juletur til Gran Canaria denne gangen, men av diverse grunner ble det jo ikke noe av. Men herlig hadde det vært! :-)

 14. avatar Dag Eigil

  Blir nok mye slikt vær, ja. Ikke spesielt kjekt. Men våren kommer vel i år, også. :-)

Leave a Reply