Dag Eigil: Klær er et nødvendig onde!

Av og til må vi herrer bare skride til verket.  Rett og slett manne oss opp og gjøre som Fantomet, iføre oss vanlige klær, og gå ut i byen som en vanlig mann.  Men så var det dette med klærne, da.  Det konstateres at det begynner å bli et rimelig beskjedent utvalg i klesskapet, i alle fall av plagg som kan brukes, og mye er utslitt, hvilket i noen tilfeller gjerne kan fungere som en eufemisme for spjæret.  Det er, med andre ord, på tide å fornye, eller i alle fall supplere, garderoben.  Dertil er det januarsalg.  Vi herrer er som kjent fullstendig blottet for det der klesshopping-genet, som de nusselige representantene for det smukke kjønn gjerne er rikelig utstyrt med, og anser klær som en av livets nødtørftigheter, eller for den del, et nødvendig onde.    Men her var det ingen vei utenom, og godt backet opp av vår hustru – velsigne henne – gikk turen lørdag formiddag til byen.  Der nede, i den urbane jungel, med gågater og trekkspillende tiggere, ruger de truende klesbutikkene, med sine pågående og serviceinnstilte ekspeditører og klamme prøverom.

 

Det er ikke uten en viss synkende magefølelse vi gjør vår entre i klesbutikk nr. 1, der dagens første prøvelse består i  anskaffelse av noe så kjedelig som en svart dressbukse.  Ja, bare buksen.  Jakke har vi fra før av.  Hvorfor bare bukse?  Ja, ganske så riktig, spjæring, ja.  Men man kan da ikke si slikt, det er jo nesten litt flaut. Vi sa det likevel.  Akk ja.  Prøverommet var akkurat så klamt og klaustrofobisk som slike rom pleier å være.  Velvillig assistert av ekspeditøren  og vår hustru – velsigne henne – ble vi presentert for den ene dressbuksen etter den andre, både den som var for trang og den som var for lang, og den som på ingen måte var for trang, selv for vårt fortsatt noe voluminøse legeme.  Kleshaugen vokste, og vi svettet godt der inne i avlukket.  Endelig var det en som passet rimelig bra, og vi øynet slutten på dressbuksef…skapet.  Om vi hadde behov for skjorte, type hvit? Nei takk!  Sokker, svarte sådanne, og dertil uten hull?  Ekspeditøren var innsmigrende.  Nei takk, på ingen måte.  Betale. Gå.   Ut….herlig.  Innkjøp nr. 1 var unnagjort, og vi bar posen nærmest som et trofe! 

 

”Vel, nå er det kanskje på tide at vi skiller lag, for du er vel ikke interessert i å være med i alskens dameklesbutikker.  Men husk endelig på å gå innom minst en klesbutikk til, for du trenger jo hverdagsbukser, også!”  Vår hustru – velsigne henne – var vennlig, men bestemt i tonefallet.  En klesbutikk til?  Jada.  Selvfølgelig.  Men først etter et restituerende og beroligende besøk i en skikkelig butikk, der de selger presumptivt nyttige og interessante ting. Det fikk bli Elkjøp.  Kanskje på tide med ny mobil?  Det finnes sannelig mye bra for tiden, og bindingstiden har gått ut.  Hmmm….!  Ikke noe kjøp, men i alle fall en herlig stund.  Og således styrket hadde vi samlet mot og fatning nok til å gå til innkjøp av hverdagsbuksen.  Men hvor?  Rolfsen?  Lite å hente, det meste var solgt.  Inn på Jack & Jones.  Det ene stedet er like godt som det andre.  Vi skulle jo tross alt bare kjøpe et skalkeskjul, noe å stappe bena og ”rauå” ned i. Pluss litt til, kanskje.  Inn  i butikken.  Ungdommelig personale, ditto kundeklientell.  Men vi er jo en ungdommelig herre, så vi skred til verket.  Letelete…huff, dette ble nok en utfordring….men vi fant da et par bukser som kunne være aktuelle kandidater.  Klart for nok en prøvelse i prøverommet.  Varmt, svett og klamt, enhver kleskjøpende herres mareritt.  Ughh!  Akk!  Oioioi!  Vi drar tekstilene opp over lår og rumpestump, og skalkene blir nesten uanstendig tett presset sammen.  Det ovenstående bildet er ment å formidle i alle fall noe av prøverommets skrekk og gru.  Dette var nok en skikkelig optimistbukse, klar til seriøs bruk om sånn ca. et par uker.  Men det går nok bra. Vi er som kjent inne i en prosess med sikte på redusert kroppomfang.  Endelig ferdig.  Betale, ut, og bussen hjem, med lettet sinn og god samvittighet.  Vår hustru velsigne henne – var forøyd med innsatsen.  Enn så lenge.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
klær, klesbutikk, prøverom, salg

26 comments


 1. Jeg føler med Dem i aller høyeste grad, og føler meg hensatt til Sundes 2003-en butikkodyssè…Klesforretnin ger krever tålmod, verktøy og elektronikk derimot går greit:)

 2. avatar Dag Eigil

  Sunde har nok fått med ganske mye av den der klesbutikkfrustrasjonen som vi herrer gjerne føler, ja. Kleskjøp krever absolutt tålmod, men vi får ta det i små doser..! De der andre butikkene derimot…quite another matter!:-)

 3. Er det en plass du ALDRI finner meg så er det i de hersens butikkene hvor det selges klær!!
  Pyton plasser 😉

  Den jobben setter jeg elegant bort 😉

 4. En fortreffelig beskrivelse av dagens dont! Håper du er glad du iallfall slapp å være med meg på min tekstil-runde.
  I går observerte jeg opptil flere medslepte herrer, plassert i dameklesbutikkens sofa, resignert stirrende i medbragt lesestoff, mens de voktet fruenes omfangsrike poser. De ventet på at konene skulle bli ferdige med prøvingen. “Ja den er fin kjære, kjøp den så kan vi gå” sa en ventemann til kona. Hun hadde på seg en lite flatterende genser i en helt feil farge. Ventemenns bedømmelse er ikke å stole på. De ser ikke hva som er pemt og stygt når tålmodigheten er slutt. Hadde kona kledd på seg en papirsekk, hadde de trodd det var mote, og sagt “Ja den er grei den, kan vi gå nå?”

 5. OOo, håper du er like sterk i viljen som i troen, gamle kalosj, at den buksa passer perfekt om et par uker!

  Hater å prøve nye klær. HATER. Tror jeg hoppa glatt over det genet der da jeg sto ved gendiskens plukk sjøl-avdeling og skulle velge ut hvilke gener jeg ville ha…

 6. avatar Dag Eigil

  Pyton, ja. Skikkelig pyton. Men av og til så må man bare til pers! :-(

 7. avatar Dag Eigil

  Huff ja, det er nok kjedelig for de mennene som må vente og vente og vente…! Kanskje like greit å ikle seg papirsekken med en gang, der hjemme…? :-)

 8. Du er selvfølgelig klar over at det er en grunn til at dere herrer er blottet for kleshandle-genet? Det er for at vi kvinner skal få anledning til å handle dobbelt så mye uten at dere går av det økonomiske skaftet.

 9. avatar Dag Eigil

  Vi har ganske sterk tro på dette prosjektet, ja. Joda, det går nok greit. Men kjedelig er det, både med slanking og kleskjøp.

  Hva, en quinde som mangler klesshoppingsgenet? Interessant…! :-)

 10. avatar Dag Eigil

  Ja, selvfølgelig…det var kanskje derfor vår hustru – velsigne henne – kom hjem med såpass mange poser og plagg at våre egne innkjøp var beskjedne i forhold…? ;.)

 11. Heia Dag Eigil :)

  Jeg tenkte med engang paa Oeystein Sundes sang..hahahaha!

  Jeg skjoenner deg godt jeg..jeg hater aa gaa inn i slike proeverom aa proeve klaer!!! Jeg gaar inni en butikk, plukker det jeg tror vil passe, betaler og drar hjem! Ferdig med en saken…det skal jo sies at jeg har kommet hjem noen ganger med enten for smaa plagg eller for store, men men..heller det enn aa svette seg igjennom slike proevelser med kvinner sukkende, hvinende og stoennende i proeverommene ved siden av! HAHA!

  Ha en fin kveld :)

 12. avatar Dag Eigil

  Hehehehe….ja, er det ikke forferdelig, DE!

  Men du verden, for et sjansespill å la være å prøve klæren før kjøp….det ville nok neppe gått bra!

  Kos deg på søndagskvelden! :-)

 13. Gosj.. jeg må være mann.. Jeg hater å kjøpe klær.. iallefall om det er til annet bruk enn trening og friluftsliv..
  Julen er et mareritt, var heldig nå sist for da kunne jeg bruke samme kjole som før fordi jeg sia sist den kjolen var på min kropp har byttet både adresse, jobb og omgangskrets.. men neste år.. da må jeg vel til pers igjen..

 14. God kveld, Dag Eigil.

  Tror jeg mangler et gen der..
  Å kjøpe klær er skikkelig æsj! Og ikke for å glemme utrolig kjedelig.. *gjesp..
  Men det er greit å ta et raus når man først er i gang. Finner man en genser/bukse som passer og ser bra ut, så kan man like godt kjøpe den i en annen farge også.. Bedre å bli ferdig med det.

  Ha en flotters søndagskveld, Dag Eigil.

 15. avatar Dag Eigil

  Betryggende å konstatere at det også blant det smukke kjønn er de som nærer en viss skepsis til klesbutikker og ditto kjøp. Betryggende. Enda godt julen er overstått, det mener nå vi også. Vi skar klar av julebordene for egen del, så slapp vi unna både kaloriene og kleskjøp..! :-)

 16. avatar Dag Eigil

  Det er en bra innstilling, vettu! Få det unnagjort, ferdig med det!

  Kos deg på søndagskvelden! :-))

 17. Hihi !
  Dette kunne ha vært filmatisert.
  Jeg tenker på klær som brukskunst.
  Håndarbeid, blonder, veving, fransk og spansk søm, broderier,passform, shape, farge, touch, etc. Handler i utlandet fordet meste.

 18. avatar Dag Eigil

  Tihihi…kanskje en liten kortfilm, i alle fall….:-)

  Klær som brukskunst? Not bad! Ha en herlig søndagskveld fortsatt… :-)

 19. Det er nok ikke bare menn som hater shopping i klesbutikker. er enig i at det avogtil er et nødvendig onde, mine døtre, derimot, er visst utrusta med shoppegenet. Heldigvis begynner de å blir så store at de kan(og vil!) shoppe uten meg på slep. Så nå trenger jeg ikke får i klesbutikker i det hele tatt. Bortsett fra når sønnen skal ha noe, og det er ikke så ofte han ber om nyhe klær, så det får jeg tåle.

 20. avatar Dag Eigil

  Fint å høre at det også er damer der ute, som kan styre sin begeistring med hensyn til shopping. Nei, det er ikke spesielt kjekt. Man jenter/damer liker det vel generelt bedre enn oss herrer..

  Ha en fortsatt herlig aften! :-)

 21. Isjameg, det der klesshopping genet mangler jeg også, i alle fall til tider. Det hender heldigvis at jeg blir litt inspirert, for litt fornyelse innimellom er jo ikke å forakte.

  Ønsker deg en fin uke Dag Eigil. Snart er det vår 😉

 22. avatar Dag Eigil

  Joda, litt inspirasjon kan nok være nyttig, også hva gjelder det klesmessige. Men for oss herrer går det gjerne så langt at vi nærmest er nødt til å frekventere klesbutikkene…! :-)

  Snart vår, ja. Tross regn og blåsevær. Ha en fin uke…! :-)

 23. avatar -

  Er det ikke slik at klær skaper folk, da?

 24. avatar Dag Eigil

  Veeel, det er de som hevder det, vettu… :-)

 25. Jeg fortsetter tråden til Leyla jeg…

  “Jeg fikk et prøverom som var uten dør, det var bare en plank og no’ messingrør, så fort har jeg aldri skifta før, det sies jeg er genert.

  Først fikk jeg en bukse som var for lang, så fikk jeg en bukse som var for trang, også en som var lang og trang på en gang, som damen sa var passe..

  Smekken måtte vi dra med tang, mens magan skreik og ABBA sang, og med balla klemt som en mandelstang, spjæra hele stasen…”

  :-)

 26. avatar Dag Eigil

  En herlig sang, ja. Med en tekst som sier mye…! :-)

Leave a Reply