Dag Eigil: Ikke Guds ord i en sådan stund!

Det er søndag formiddag, og sammen med vår hustru – velsigne henne – inntar vi vår sene søndagsfrokost.  Virkningene etter gårsdagens inntak av øl og rødvin er fortsatt merkbare,  men dog ikke verre enn at vi føler at ”det var verdt det”.  Alt er med andre ord såre vel i gentlemansresidensen på en ganske alminnelig søndag.  Plutselig smeller radioen til med sitt trofaste signal om at det er tid for nyheter, med finanskrise, stigende arbeidsløshet og blablabla, deretter gudstjeneste fra Singsås kirke.  Og siden ingen pene mennesker har spesielt vondt av et Herrens ord eller fem, lar vi radioen stå på. 

 

Men det er noe rart ved radiogudstjenesten, som er egnet til å skape et visst ubehag.  Den kvinnelige presten har en skjærende, ja, faktisk skingrende stemme, som nærmest skraper oss direkte i skallebanken.  Vår  hustru – velsigne henne – føler noe av det samme.  Det er noe merkelig med selve akustikken i den der radiokirken, som ikke på noen måte er egnet til å stemme sinnet til høytid, om det er aldri så mye er 2. søndag i advent. Prestedamen er trønder, en ellers grei dialekt. Men tykk l, a-endelser og bedrøvet stemmeleie er uegnet til å piske opp julestemningen. Det blir ikke bedre når et ustemt kor setter i gang å gi fra seg skingrende  toner i et tørt lydbilde, og det attpå til uten akkompagnement.  Vår hustru – velsigne henne – reiser seg bestemt, og slår av radioen.  Ikke Guds ord i en sådan stund!

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
gudstjeneste, nyheter, radioen, sådan, skingrende, stemmeleie, stund, toner

32 comments


 1. avatar MT

  No lær eg godt her eg sit:)

  Du,-eg let henne stå på,preika altså,og vel er det forskjell på preiker,forettarar(ikkje forrettar altså:))kor og salmesang ,frå eine søndagen til den andre,MEN trur du skal skrive mesteparten av “noicen” på gårdkveldens konto.

  Ynskjer deg og di Frue ein god andre søndag i advent.

 2. avatar -

  :-> Ja stemmen har mye å si….ingen tvil! Håper dere får en velsignet søndag :-)

 3. avatar Dag Eigil

  Hehehe…skal ikke helt se vekk ifra at iallfall noe av ubehaget kan tilskrives lørdagens utskeielser, ja. Men stemmen var kanskje litt skingrende, likevel. Ellers har vi det riktig så bra her vi sitter. Og en herlig søndag til deg, også! :-)

 4. *ler* Alt til sin tid, vettu. 😉

 5. avatar Dag Eigil

  Ja, røystebruk og akustikk er viktig, vettu! Ha en herlig søndag på de flest mulige vis!:-)

 6. avatar Dag Eigil

  Ja, ikke sant..? Det er ikke alltid det passer, på en måte… :-))

 7. avatar MT

  Du,kan vere litt enig med deg:)
  Er også snar til å la slikt “skurr” forstyrre meg.

 8. avatar Dag Eigil

  Ja, man skal ikke la slike ting forstyrre, når det faktisk går an å slå støykilden av. Selv om det er Guds ord og allslags! :-))

 9. Alt til sin tid;)

  Tv-Gudstjeneste kanskje?

  Skal på Lysmesse i lokalkirken i kveld jeg.. DET er stemning det;)

  Var i fjor også..på samme tid.. og det ga mersmak!

  God 2.adventssøndag til deg og fruen;)

 10. Nei, huff, sånt hører vi ikke på!:)

 11. Alt til sin tid .Mannen var på julebord i går og nå ser han på sport på tv .jeg sitter på kjøkkenet å blogger .Radion har hvert av så det har ikke hvert noe andakt foreløbig her i huset .Men vi har tent lys ;))

 12. avatar Dag Eigil

  Ja, selv Guds ord kan noen ganger være et forstyrrende og uvelkomment element i en ellers grei situasjon. TV-gudjenesten får også vente til en annen gang.

  Kos dere på lysmessen, og ha en fortsatt herlig adventssøndag! :-))

 13. avatar Dag Eigil

  Vel, hehehe…et ord fra Herren skader nok ikke, men alt til sin tid! :-))

 14. avatar Dag Eigil

  Ja, julebord kan ta på for noen og enhver. Sportssendinger på tv? Vel, det er jo bra for de som liker det. Selv skygger vi unna denslags også. Jøss, vi har jo faktisk glemt å tenne adventslysene..ikke bra. Men det skal skje nå. Ha en herlig adventssøndag….! :-))

 15. Velsigne din hustru! La det skje! Og jeg er endatil trønder…

 16. avatar Dag Eigil

  Åh, nei for all del..! Ikke et vondt ord om trøndere. Ei heller om Guds ord…hehehe… :-)

 17. Hører ofte på gudstjenesten om søndagen jeg, av samme grunn som dere, jeg elsker radio og den står på og jeg ser ingen grunn til å ikke la det sive inn et og annet gudsord. Men må være enig, dagens skjærende stemme falt litt igjennom her også og man skiftet til annen kanal.

 18. Jeg tror du må høre på dypere nivåer enn det kristne.

 19. Kan det være noe med kvaliteten på radioen, tenker jeg…. Jeg er ellers ikke noen stor lytter av radiogudstjenester, men synes det hørtes ut som eine schreckliche geschicte det du fortalte om!

  Når radiokvaliteten er sjekket, kan neste steg være å henvende seg til kringkastingen, for å høre om de har hatt god nok kvalitet på sendingen.

  Noe må det være! Vi legger ikke skylden på troverdige trønderske prester. Ei heller nervøse korstemmer en tidlig søndag formiddag!

 20. Heia Dag Eigil :)

  Det er saa rart med det der gitt….naar man hoerer paa radioen er stemme veldig viktig og noen ganger gaar bare ikke radio og enkelte stemmer ilag…:))
  Blir kanskje litt annerledes med tv, hvor man baade ser og hoerer personen..dog det kan ofte bli for mye av det gode da ogsaa..hehehe :)

  Ha en flott soendagskveld :)

 21. avatar Dag Eigil

  Ja, så absolutt! Det er en tid for alt, vettu.. :-))

 22. avatar Dag Eigil

  Joda, radioen er viktig også her i residensen. Jasså, du hørte også på den der radiogudstjenesten? Heftige greier, litt for heftig kanskje… :-))

 23. avatar Dag Eigil

  Dypere nivåer enn det kristne? Hvaaa, finnes det virkelig så dype nivåer, da…? :-))

 24. avatar Dag Eigil

  Kanskje kjøkkenradioen vår ikke akkurat er av den ypperste kvalitet, nei…hehehe… :-))

  Og kanskje vårt sinn ikke var tilstekkelig stemt til høytid, selv om det var adventssøndag og allslags… :-))

 25. avatar Dag Eigil

  Huff, du sier noe! TV-gudstjeneste er greit nok, men det er varierende kvalitet over dem, også…!

  Ha en herlig uke! :-))

 26. Gudstjeneste. Bare ordet er nok til å sovne. Og at det måtte gå en tid før dere slo av???? Jaja, hver sin smak.

 27. avatar Dag Eigil

  Det kunne jo hende at det var en bra preken, da… :-))

 28. Kan jeg aldri tenke meg. 😉

 29. avatar Dag Eigil

  Hvaaa, har du ikke dine åndelige behov?? :-))

 30. Å joda, men dem får jeg da tilfredsstilt på andre arenaer enn ved gudstjenester, ikke minst de kringkastede. Når jeg forestiller meg deg og ditt hjertes utkårede der i stuen lyttende til radioen går det opp for meg at vi har ganske forskjellig referanser i forhold til dette med radiolytting. Tidene forandrer seg, gitt.

 31. avatar Dag Eigil

  Vel, nå skal vi ikke påstå at vi har henfalt til ukentlig radiogudstjenestelytting, eller tv-ditto, for den del. Men det hender vel at radioen står på P1 om rett som det er, ja…huff! Men vi er jo klar over at det fins andre kanaler, da. Hva lytter så du til på radio? m:-)

Leave a Reply