Dag Eigil: Politiets lønnskamp – en inspirasjon for andre?

Det foregår for tiden en lønnskamp innen politietaten, der det tas i bruk virkemidler som av mange betegnes som aksjoner.  Denne lønnskampen foregår utenom tidene for ordinære tariffoppgjør, og det tas i bruk metoder som overtidsnekt og bruk av egenmeldinger.  Blant annet.  Det holdes også en relativt høy medieprofil fra politiets arbeidstakerorganisasjoner.

 

Fra myndighetenes side, samt fra diverse andre fagforbund, framholdes det at politiet gjennom sin utidige lønnskamp viser forakt for det ordinære forhandlings- og tariffsystemet, bryter fredplikten og utnytter systemet med egenmelding.  I tillegg kan politiets lønnskampmetoder ha en smitteeffekt i forhold til andre grupper innen det offentlige, som også mener seg underbetalt og dårlig behandlet.  Spørsmålet blir da hvorvidt de tradisjonelle lønnsoppgjørene i vår tid har utartet til en ren prateklubb, som ikke ender med annet enn store ord og fagre løfter, og lønnsnemnd i tilfelle noen våger seg frampå med en streik. 

 

Som offentlig ansatt utenom politiet, har vi i så fall et nyansert, og kanskje også positivt, syn på denne pågående lønnskampen,  som altså foregår utenom tariffoppgjørstid.  Metodene er rimelig utradisjonelle, for å si det mildt.  Men kanskje de politiansatte, i likhet med andre, viktige grupper som jobber innenfor offentlig sektor, gjennom årtier rett og slett har vært for snille, for siviliserte?  Eller rent ut sagt, for godtroende?

 

Dersom politikerne har latt store grupper innen politiet, og for den del, andre offentlig ansatte, gå for lut og kaldt vann i år etter år hva gjelder ressurser og bemanning, og ellers betalt dem i knapper og glansbilder, samt kanskje noen bananer av og til, så har vi faktisk en viss sans for at de nå setter politistøvlene kraftig, ned, og viser politikerne at de faktisk nå mener alvor! Og det med det eneste språket politikerne forstår, nemlig maktens språk.  Kanskje Politiforbundet kan bidra til å bane vei for at også andre grupper av slitere innen offentlig sektor kan bli verdsatt i form av en anstendig lønn?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
lønnskamp, maktens, metoder, politiet, politikerne, språk, utradisjonelle

28 comments


 1. Andre kunne prøve det samme?

 2. avatar Dag Eigil

  Det er vel de myndighetspersoner som har uttrykt bekymring for det, ja… :-)

 3. Problemet er at det i denne saken tales med to tunger, man vil at poletiet skal bedres, det skal bare ikke betales for det! Forstår poletiet selv om jeg personlig muligens ikke liker taktikken…

  Men hva skal men gjøre?

 4. Åh, nå begynte jeg plutselig å føle meg så dårlig *host*

  …kan jeg ha blitt smittet?

 5. Har faktisk forståelse for politiets krav om risikotillegg m.m.

  Men, jeg ser ikke metoden de bruker, sykemeldinger, som et positivt virkemiddel. Særlig fordi de kan anspore andre grupper til også å misbruke denne ordningen. Og skjer det, ja så blir nok den ordningen dårligere.

  En annen ting er at det virker uforsvarlig å omtrent stenge hele stasjonen for helgen, som i Stavanger nylig.

  Og hvilke andre grupper ville vi godtatt slik av? Av sykepleiere, av leger? Hvor går grensen? Og vil ikke den grensen bli urettferdig for den gruppen som blir nektet å bruke samme virkemiddel?

  Ikke alle midler helliger målet, eller gjør de det?

 6. Jeg synes ikke at man skal drive lønnskamp med sykemeldinger.

 7. Jeg har stor forståelse for behovet for høyere lønn, tillegg og arbeid kun hver 3. helg. Synes det er helt sprøtt at de ikke har bedre forhold å arbeide under, og at de mangler arbeidskraft, slik at de må jobbe overtid, tildels tvungen. Er derimot litt mer tvilende til medtodene, men som nevnt av andre, hva kan de gjøre? Prøver de seg med streik blir det jo tvungen mekling ganske kjapt. Fordi det er fare for liv og helse.

 8. avatar Dag Eigil

  Joda, du har et poeng der. Vi skjønner politiets frustrasjon veldig godt, men så er det dette med taktikk og metoder i lønnskampen, da. Men vi er enig i at ansvaret ligger hos politikerne. :-)

 9. avatar Dag Eigil

  Uhuuuuu! :-)

 10. avatar Dag Eigil

  Skal ikke se vekk ifra det, vettu! Joda, vi harker og hoster litt, vi også. Her vi sitter med rettebunkene!

 11. avatar Dag Eigil

  Det er vel gjerne akkurat det som er poenger i denne debatten, ja. Og det er også andre grupper innen det offentlige, som jobber og sliter for knapper og glansbilder…hmmm. :-)

 12. avatar Dag Eigil

  Det er et element av uansvarlighet her, på en måte. Politiet kan ødelegge for andre med for eksempel å misbruke retten til egenmeldinger. Det dreier seg også om tillit hos folk generelt. Ikke lett, men forståelig.

 13. avatar Dag Eigil

  Et poeng der, ja. Man kan risikere inntstramminger, etc.. For eksempel.

 14. Jeg støtter i og for seg politiets krav om bedre lønn, men absolutt ikke måten de gjør det på. De bruker rett og slett ulovlige virkemidler og det passer seg dårlig for ordensmakten. Det påligger dem et ekstraordinært ansvar for å følge reglene!

 15. Nå må dere slutte å tulle, offentlig ansatte ligger ikke under sammenlignbare grupper i det private, og de er langt bedre beskyttet mot fx de store nedbemanningene som vil komme utover våren 2009.

  Lei sutringen, og vi kan takke Arne Johannessen for at egenmelding med lønn vil forsvinne her i landet.

 16. avatar Dag Eigil

  Det er vel nettopp det at det dreier seg om samfunnets ordensmakt, som gjør situasjonen såpass spesiell. På den annen side, skal ikke dette være en probat grunn til at politikerne skal kunne holde politilønningene nede ad infinitum.

 17. avatar Dag Eigil

  Det at det sannsynligvis vil bli store nedbemanninger ikke minst i privat sektor kommende år grunnet finanskrisen, er jo dårlig timing for politiets organisasjoner, det kan man knapt komme vekk fra.

  Det er ellers å håpe at politiets aksjoner ikke medfører at dagens ordning med egenmeldinger blir dårligere, men karensdagene kan gjerne komme tilbake for vår del.

 18. avatar Tomben

  Det som er problemet i denne saker at at politiet går ut å krever høyere lønn utenom det vanlig tariffoppgjøret. Dermed MÅ både tollere, militæret og kriminalomsorgen reagere, fordi man skal rett og slett ikke kunne forhandle om noe slikt i mellomperioden eller fredsperioden som den kalles. Det å misbruke sykemeldingsordingen på den måten politiet nå gjør et helt på trynet og er med på å undergrave meningen med hele ordningen.
  Ikke rart lederen for Kriminalomsorgens yrkesforbund Knut Are Svenkerud går ut å sier at vi drikker tran men det hostes og harkes i korridorene. Jeg tror ikke andre yrkesgrupper vil følge politiets metoder for å få høyere lønn,til det holder de seg for gode.
  Arne Johannssen burde tenke seg om både en og to ganger før han bruker storslegga mot de som har sagt noe om denne saken, skal vi ha tillit til politiet må de opptre redelig.

 19. Med gode venner og bekjente innen politiet er jeg selvsagt informert om diverse vondt-i-viljen-sykemeldinger . Det er bare å si at det er synd de ikke har en mer anstendig lønn enn det de har. Visste du at som leder av juridiske avdelinger og med 10 års erfaring kun kan hente ut 440′ i året? Ikke akkurat fett det, for den utdannelsen. Og veldig kjipt når man vet at sine likemenn i privat næringsliv ligger an til 3-gangen. Så ja, vi støtter politiets lønnskamp.

  Mulig det ikke er god sosialpolitikk, men det er ingen tvil om at hvis læreryrket (blant mange yrker) var av de bedre betalte, ville man kunne tiltrekke seg de beste hoder. (og noen hoder som bare gikk etter lønna. Kinkig, den der.)

 20. avatar Dag Eigil

  Ja, det er en kinkig situasjon, og vi støtter utsagnet fra Arne Johannesen om at situasjonen er politikerskapt. Men det er en situasjon som også gjelder mange andre som jobber i det offentlige, både i helsevesenet og skoleverket. I skoleverket har man slitt med å få tak i godt kvalifiserte folk i mange år, spesielt folk med teknisk bakgrunn.

 21. avatar Dag Eigil

  Du påpeker ganske riktig problemet her, eller problemene. Politiet bruker misbruker sykelønnsordning og egenmeldingsretten, blant annet. Og de driver med lønnskamp i fredsperioden. Men hva skal de gjøre, da, når det vanlige forhandlingssystemet ikke fungerer?

 22. Skal si du kaster deg inn i en betent debatt :-) Jeg er enig med deg i at forhandlingene om lønn i dag blir mer prat,prat, og at mange yrkersgrupper år etter år ikke får gjennomslag. Det jeg er livredd for når noen bruker sykemeldinger i lønnskampen, er dette med troen på at når folk får en sykemelding , så er de virkelig syke. Det er så utrolig mange som etter å ha hørt hvor “lett” det er å bli syk, tror at alle sykemeldinger er like lette å få. Det de glemmer er at den første kanskje er lett å få, men ikke de neste. Om legene blir misbrukt og løyet for en gang, så vil ikke det skje flere ganger. Imens har politikerne gjort det enda mer vanskelig for syke mennesker til å overleve mens de er syk…
  Oy….var vanskelig å forklare hva jeg mener her, for jeg kunne skrevet side opp og side ned om dette…

 23. avatar Dag Eigil

  Joda, du har helt rett i at dette ikke er noen lett sak. Og det er uansett misbruk av viktige, sosiale ordninger som her blir misbrukt i lønnskampen. Ikke akkurat direkte ulovlig, men absolutt på grensen og utidig. Skal ikke se vekk ifra at karensdagene kommer fram igjen, som et resultat av dette.

 24. Kanskje andre grupper, som leger og ansatte i elektrisitetsverk og andre mindre viktige bransjer, kunne gjøre det samme?

  Om ikke annet – Parkeringsvaktene!

 25. avatar Dag Eigil

  Vi er nok overbevist om at spesielt sistnevnte gruppe vil bli sterkt savnet, ja… :-)

 26. heisann

  politiet har jo blitt skolerte av flygelederne – det er vist på tv –
  og alle vet hvor syk en flygeleder kan bli.

  Det eneste som må skje er flere politi – og sikkert en mulighet for omorganisering.

 27. avatar Dag Eigil

  De har så absolutt blitt kurset av flygelederne, ja. Og akseptert at de i en periode nok må akseptere tap av tillit fra folk flest.

  Det må nok utdannes flere politibetjenter, ja.

Leave a Reply