Dag Eigil: Håndhilsing er uhygienisk!

Som sikkert mange har fått med seg, så er hendene våre fulle av bakterier.  Og selv om kvinnehendene er verst, med rundt regnet tre ganger så mange ulike bakterier som oss herrer, så er altså en gjennomsnitts menneskehånd til enhver tid oppsatt med sånn ca. 150 forskjellige typer bakterier. Hender er altså skikkelig ille, hva bakterier angår.  Som vi kan lese i en herværende lokalavis, så inneholder underlivene våre langt færre bakterier, og er nesten som grisgrendte strøk å regne hva antall bakterier angår.  Ellers har kjøkkenvasken en større gjennomstrømning av bakterier enn toalettskålen.  Kjøkkenbenken vil vi ikke en gang tenke på, for ikke å snakke om…..eh, pc-tastaturet.  Og skulle man for eksempel hilse på det lokale damelaget i håndball, kan man risikere å få med seg opptil 4200 bakterier hjem til det lune redet.

Håndhilsing er altså ikke bra.  Kanskje ihuga muslimer, som nekter å håndhilse på en av det motsatte kjønn, har noe å lære oss på det punktet.  Vi skulle kanskje revurdere denne hilsepraksisen, også i vår kulturkrets?  I enkelte kulturer hilser man ved å gni nesene mot hverandre, hvilket heller ikke er helt heldig hva bakteriespredning og eventuell smitte angår. Så kanskje vi like godt burde gå over til å hilse ved å gni våre respektive kjønnsorganer mot hverandre, eller kanskje, eller, ta den helt ut?  Det vil kanskje se litt rart ut, i alle fall i begynnelsen, og kanskje spesielt i offisielle sammenkomster, men man venner jo til alt.  Et par år eller så med slik hilsing, og det hele går som en lek, selv i de høyeste kretser.   

Eller hva med en kombinasjon av dette og håndhilsing?  Det ville i så fall ta dette med håndhilsing til en ny dimensjon.  Ta skikkelig tak, klemme og riste.  Og vi herrer vil med rette kunne komme med ytringer som "Hun der fører sannelig en proper neve", eller kanskje "Ingenting er som et skikkelig, fast håndtrykk!"  Og klamme hender og "vaffelhåndtrykk" er jo aldri spesielt attraktivt, uansett.  Og vi herrer, når vi skal hilse på representanter for det smukke kjønn?  Vel, kanskje damene må nøye seg med et klaps på rumpestumpen.  Eller noe slikt.  

Ja, hvem vet hva tiden vil bringe?  Framtidens tv-bilder fra statsbesøk eller møter i EU-kommisjonen vil kanskje få store seertall?  Ha en fin dag, glem for all del ikke å hilse!  Og dere damer, vask nå de der hendene deres skikkelig når dere kommer hjem.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
bakterier, håndhilsing, hendene, hilse, kjønnsorganer, nesene

54 comments


 1. Vi thailendere håndhilser ikke i Thailand. Og det er en praksis jeg skulle ønske vi hadde i Norge også. :^( Men samtidig, så er det vanskelig den måten man hilser på i Thailand, for da gjør man det etter rang….som du sikkert vet (?)

 2. Kanskje vi bør bruke hansker når vi håndhilser på damorna? 😉

 3. Ehh…. jeg får håpe at min bakteriofobe venn ikke leser noe av dette. Da vil han freake helt ut. Dessuten: Det man ikke vet har man ikke vondt av. Fun fact: Vi ville ikke ha overlevd uten bakterier. Jeg velger å se sånn på det. Derfor påfører jeg meg bakterier hver dag. Det har gått godt til nå! :-)

 4. Hæhæhæ, nå høres du nesten litt sånn Michael Jackson ut… helt antibakteriell. vi skal tåle å ha noen bakterier rundt oss og det med håndhilsing er bare titten tei så lenge man er ren på henda.

  Vi må da ikke bli så kalde at vi avstår fra all kroppskontakt, da!

 5. he he godt innlegg.

  hansker var en god ide

 6. avatar AG

  Ja det er sant. Derfor har jeg begynt å hilse med et heftig tungekyss, og liker jeg personen godt kniper jeg denne samtidig på rompa.
  Deilig og bakteriefritt, nesten

 7. avatar Dolly

  Jeg har nå sluttet å håndhilse på folk når jeg sitter til bords og skal spise. Det skjedde senest i går på en café; en bekjent/kamerat ankom stedet og ville håndhilse, men jeg ga ham en klem og sa: “Jeg spiser.” Da hadde jeg vært på toalettet og vasket hendene før måltidet, hvis jeg skal håndhilse midt i maten er jo poenget med vaskingen borte… Etter at jeg begynte helt konsekvent med å vaske meg på hendene hver gang før jeg spiser og før jeg lager mat, har jeg ikke vært syk. :-)

 8. Nå er det faktisk også slik at forskningen, såvidt undertegnede har lest i diverse villedende illustrerte magasiner, har funnet ut at vår hud faktisk er bakteriedrepende og vår ihuga vasking bidrar i så måte til å drepe denne naturlige værn mot bakterier. Salver og kremer og parfymer er rene bakteriebombene i tillegg. Såpe er ikke bakteriedrepende men kun smussløsende og denne “smussen” er ofte en naturlig bakteriedrepende flora som vi faktisk burde ha der!

  *sukk* mennesker er rare…..

 9. hehe…vel jeg håndhilser nå jeg da…ikke død enda:)færre basselusker i underlivet ja…det er det jeg sier:)en kjempe god grunn det til ja…*flire*huff ynskyl jeg e rbare litt tullerusk idag:)

 10. Uff ja ikke snakk om alle de bakteriene .

 11. Snakk om at jeg råflirte nå……Tenkte tanken om å hilse på hverandr nedentil i steden for oventil allerede i øverste avsnitt…Syns jeg så oss…hehe

 12. Gni neser er vel heller ikke å anbefale?
  Eller den russiske metoden med å utveksle skjeggsopp.

  Da har jeg faktisk noe mer til overs for den buddistiske hilsen man ser i Thailand og andre steder i Østen med lett sammenpressede hender og et smilende nikk…

  Men om den slags hilsing ligger for nordmenn? Her tror jeg du skal slite litt! For her går det jo på å knuse knokler så langt det er mulig…

 13. Bakterier er ikke farlige.. bare om de blir av feil art eller altfor mange eller på feil plass..

  Vår overdrevne hygiene og bakterifobi med tilhørende desinfisering av altmulig har vel mer bidratt til økt forekomst av astma og allergi..

  Hilsen meg som spriter og vasker hendene sikkert 50 ganger dagen når jeg er på jobb;)

 14. Ja, æsj det er det!!

 15. Likte ideen med nesa… hvis vi hilser med nesa er vi vel relativt trygge/sikre på hvilke bakterier vi møter på:)… Hendene vet vi aldri hvor har vært

 16. hæhæ klaps på rumpa? Da hadde jeg falt sammen i latter hver gang noen hadde hilst 😛

 17. Heia Dag Eigil :)

  HAHAHAHAHAHAHA…jeg ser det for meg du..

  De er bare aa bringe med seg disse smaa soete flaskene med antibakteriell saape som man smoerer inn hendene med i ny og ne.
  Paa den andre siden kan man vel utvikle resistans dersom man bruker disse for mye ogsaa…you can never win….sukk :)

  Ha en flott kveld :)

 18. avatar Dag Eigil

  Vi har besøkt det flotte landet Thailand ved et par-tre anledninger, sammen med vår hustru – velsigne henne – og hatt mye glede av det. Joda, vi har da fått med oss dette med hilsing etter rang, ganske spesielt. Men de må jå håndhilse også, ved besøk fra “håndhilsende land”. Sikkert greit nok å håndhilse, men det det der med basillene var jo litt morsomt, da.. :-))

 19. avatar Dag Eigil

  Skal ikke se vekk fra det som en ide, vettu. Gjerne hvite hansker, men ikke de samme vi bruker når vi runker…:-))

 20. avatar Dag Eigil

  Et godt poeng det der at vi faktisk behøver bakterier. Jøss, har du en venn med bakteriefobi? Husk da at dodørene på puber visstnok er heeelt vanvittig fulle av bakterier…! :-))

 21. avatar Dag Eigil

  Kanskje hansker, ja….men dog uten å overdrive! Hyggelig at du likte innlegget! :-)

 22. avatar Dag Eigil

  Ja, vi er nok litt rare av og til, noen og enhver… :-))

  Men vi har også hørt det der om at dagens moderne ungdommer, som kanskje føler at de må dusje et par ganger for dagen, faktisk ødelegger både huden og det som måtte være av nødvendig og naturlig bakterieflora. Alt kan overdrives, vasking likeså. Ha en herlig aften og morgendag! :-)

 23. avatar Dag Eigil

  Håhåhåhå…skikkelig god, og ikke minst hygienisk ide. Og supplerer man med hansker, burde jo den hygieniske lykken være bortimot fullkommen! :-)

 24. avatar Dag Eigil

  Hmmm, skal ikke se vekk fra at det faktisk kan være en god ide. Så får man i alle fall ikke i seg andres bakterier mens man spiser. :-)

 25. avatar Dag Eigil

  Hehehe….*flireflire…* vi skjønner at renholdet er viktig…på mange måter, liksom. :-))

 26. avatar Dag Eigil

  Ja, men husk på at mange bakterier er nødvendige for oss, det dreier seg ikke bare om sykdomsframkallende basillusker… :-)

 27. avatar Dag Eigil

  Jasså, du ante tegningen allerede i begynnelsen av teksten? Men så har det jo vært mange skriverier i avisene om akkurat denne saken, da..fristene å gripe fatt i! Og det hadde blitt litt av noen hilsescener,.. :-)

 28. avatar Dag Eigil

  Ja, vi har også mang en gang undret oss over den der russiske kjæle-, gni- og kyssepåkinnet- måten. Og franskmennene har noe som likner litt, de også.. :-))

 29. avatar Dag Eigil

  Du har et godt poeng der. Det kan faktisk bli for mye vasking, også. De fleste bakteriene er harmløse for oss, og mange av dem trenger vi. Bevares, spritvasking av pusselankene 50 ganger for dagen? Kan det være bra, da? Men man må jo her tenke på de søte små? :-))

 30. avatar Dag Eigil

  Masse bakterier ute og går, ja…og tenk på de der dørhåndtakene! :-)

 31. Her må jeg gi stryk-karakter, min gode herremann! Ikke ta det ille opp! For nå skal du høre:

  Kritikk start. Dette innlegget inneholder like mye svada som en konspirasjonsteori gjennom at man er omringet med farer. Kritikk slutt.

  Fakta start. Håndhilsing er kun uhygienisk hvis man overfører smittestoffer, nærmere sagt virus som influensa. Forkjølelsesvirus, derimot, smitter mest over luftveiene og i mye mindre grad gjennom håndhilsing. Med unntak i influensatider og i noen ganger ved forkjølelse, så er håndhilsing helt greit. Spesielt hvis man vasker seg på henda etterpå. Hvis du tenker nøye etter nå, er det faktisk mangelfull håndhygiene som er uhygenisk.
  Fakta slutt.

  Latter start.
  Hahaha!
  Latter slutt.

  Hån start. Tror du virkelig at vi overfører mindre bakterier ved kjønnslig omgang?
  Hån slutt.

  Latter start.
  Hahahahahaha!
  Latter slutt.

  Fakta start.
  Det er overføring av enkelte typer sopp, virus og bakterier til kjønnsorgan som kalles kjønnssykdommer.
  Fakta slutt.

  Latter start.
  Haha!
  Latter slutt.

  Fakta start.
  For øvrig er de fleste bakterier ufarlige. Kun et fåtall er sykdomsgivende. Vi er avhengige av bakterier.
  Fakta slutt.

  Oppfordring start.
  Så du kan slikke deg i rompa, på hendene og tastaturet for min del. Og ikke minst håndhilse på folk. Men husk god håndhygiene, min gode mann. Hør på en som kan dette bedre enn deg.
  Oppfordring slutt.

 32. Hvordan gjør du det Dag Egil? Hvordan klarer du å være så folkelig og derfor så elsket blant mange bloggere? Jeg pleier ikke å like det folkelige fordi det er noe populistisk og komersielt ved det, men du er saktenes meg unntaket. :^)

 33. ….men Anders Anders…

  Jeg liker ikke håndhilsning ikke bare fordi jeg er fisefin, men fordi:

  Punkt 1: Menn har den tendensen at de alltid skal vise at de er selvsikre jo hardere de klemmer! OG det er rett og slett ubehagelig, spesielt når man har ring på! Det er akkurat som om håndhilsning er en konkurranse om styrke og hvem som er mest selvsikker i sitt håndgrep.

  Underpunkt til punkt 1: jo, det er faktisk mange som har så slappe håndtrykk at det også er ekkelt. Men det har blitt et sånt kjedelig hverdagstema når man hilser at man må ha fast håndtrykk av denne grunn. “Slapp som en død makrell” er et av uttrykkene her…heller en slapp makrell enn en terminator håndtrykk!

  Punkt 2: Det er mange som er ekle i hendene. Noen er så knusktørre at det har ekle ettervirkninger av å ha tatt i dem. Noen har kjempedårlig aura rundt håndtrykket sitt, som om man kjenner sjela til den som trykker hånden. Og det er dritekkelt faktisk, fordi jeg vil ikke kjenne inn i sjela til enhver!

  Punkt 3: Jo, det er så ekkelt å tenke på de menn som ikke vasker seg etter do for så å trykke i hånden min! Det er faktisk så ekkelt så ekkelt!

  Jovisst er noen bakterier bra, men andre ikke. Og jovisst er til og med sex ekkelt til tider av samme ekle grunner som håndhilsning! Men sex er som mat, noen typer mat er usunt, uhygienisk og ekkelt. Så jeg syntes sex-sammenlikningen din bare styrket Dag Egils meninger.

 34. avatar Dag Eigil

  Veldig hyggelig å høre at folk liker det vi skriver, også blant de yngre bloggerne. Inspirerende og oppmuntrende. Vi er vel egentlig bare oss selv, en godt voksen gentleman som vandrer omkring med et lite skråblikk på tilværelsen. Kommersiell? Neppe. Ha en hyggelig aften, for ikke å snakke om morgendag. Det er snart helg, du verden. Ikke verst. :-)

 35. avatar Dag Eigil

  Hehehe..du sier noe der. Men hvem vet, kanskje noen der ute har nesa si i litt av hvert..? ;-))

 36. avatar Dag Eigil

  Kanskje det hadde vært en smule lattervekkende, ja. Men alt for høfligheten, vettu…klaps! :-))

 37. avatar Dag Eigil

  Nei, det er en evig kamp…hhehe… :-))

 38. avatar Dag Eigil

  Anders holder stilen, ja! Og med en slik kommentar i tillegg til stryk, er det jo bare til å gi seg ende over. Meeeget bra kommentar fra den unge og intellektuelle! :-))

 39. Faktisk hadde jeg ikke lest noe om dette før jeg så bloggen din i dag…Så det var bare min fantasi som tok litt av…

 40. Grublert foreslår innføring av indisk hilseteknikk. I India har de en ren hånd og en uren hånd. Den rene hånden er høyrehånda, og brukes til å putte ting inn i munnen, mens den venstre tradisjonelt har blitt benyttet til å gjøre rent bak.

  Og når det hilses: *klask*, håndflatene sammen foran brystet og et rolig, høflig nikk.

 41. #18

  Ja, jeg vet det. Håpet bare at dere sugde kunnskapen til dere.

 42. #20 Trollapen

  Ikke noe men!

  1. Du har bare ikke skjønt at du må klemme tilsvarende hardt tilbake. Ikke la ham knuse hånden din med ringen på! Klem først! Det gjelder å ha overtaket…

  2. Dette med aura synes jeg er overtro og usaklig.

  3. Det kan godt være, men du kan vaskene hendene etterpå. Ikke noe problem.

 43. avatar Dag Eigil

  Huff da, vi mener da også å ha stiftet bekjentskap med de der som har håndtrykk som enten en avispresse eller som en klam vaffel. Ikke helt bra, nei… :-))

 44. avatar Dag Eigil

  Vel vel, hehehe…men det er jo intet i veien med litt fantasi! :-)

 45. avatar Dag Eigil

  Ja, den der tanken med uren og ren hånd er jo også kjent fra de arabiske land. Kanskje en rasjonell, kulturhistorisk forklaring på den der motstanden mot håndhilsing man finner i noen kulturer? :-)

 46. avatar Dag Eigil

  Joda, absolutt en interessant kommentar. Men bakteriesaken har faktisk vært omskrevet både i alvor og harsellas i diverse aviser de siste par dagene… :-))

 47. avatar Dag Eigil

  Ikke minst…! :-))

 48. avatar Dag Eigil

  Michael Jackson har en greie med det der, ja. Eller hadde. Tildekking og maskering, vasking og desinfisering. Merkelig at han har klart å bli far til en unge. Merkelig fyr i det hele tatt.

  Nei til hysteri, ja til kontakt. Selvsagt…! :-))

 49. Kommentar 24#

  “Men” Anders Anders….

  1: Jeg har lest håndhilsningboken som tar for seg de forskjellige håndtrykk (spesielt Clinton håndtrykket er jo kjent?), og jovisst har jeg fulgt dette rådet, men det er en konkurranse jeg dømt til å tape…det blir som Goliat og David, bare at jeg er David som taper. :^(

  2: Aura er da ikke bare overtro? Man kan tolke aura på hver sin måte. Feks som energinivå? Jeg merker fort når noen oser negativ energi og som da også føles ut som en vampyr ute etter min energi. Jeg merker spenninger i luften som på hendene. Det er mine subjektive følelser og fornemmelser som du gjerne må benekte og fornekte….ser at du er en ekte positivist og empiriker, noe som ikke helt faller i smak for meg. Men det er igjen bare en smaksak og ikke noe personlig. (rf, ikke blande sak og person;^))

  3: Her har du rett. Det er bare å vaske hendene etterpå. Case solved. ;^)

 50. #25… Clinton-håndtrykket? Hæ? Kan man håndhilse med en sigar i neven???

 51. LOL! HA HA HA! Det kan man sikkert…hva vet jeg?

  Men Clinton håndtrykket er å bruke begge hender når man hilser. Clinton pleide å ta den ledige hånden hans på den hilsende mannen/kvinnens arm. Jeg tror jeg forklarte det dårlig nå, men sjekk bilder på nettet av hvordan han hilser. :^)

 52. avatar Dag Eigil

  Håndhilsingsbok? Finnes slikt? Du verden.

  Ellers har vi nok litt sans for dette med aura og energiutstråling. Og man merker fort dersom en person har sterk utstråling! :-)

 53. avatar Dag Eigil

  Hehehe…sigaren, ja. Den kan jo brukes til så mangt..! Og ikke minst plasseres både her og der. :-))

 54. avatar Dag Eigil

  Vi mener ellers å ha lest eller hørt et sted at Det der med å håndhilse med den ene hånden, og samtidig legge den andre hånden over, på en måte, er det en kaller “anchoring” i forbindelse med håndhilsing. Man “forsterker” på en måte den vanlige hilsenen, gjør den mer hjertelig! :-))

Leave a Reply