Dag Eigil: Er multikulti alltid bra, uansett konsekvenser?

Dette er selvfølgelig et kontroversielt spørsmål, der meningsbrytningene er sterke.  Til og med blant pedagoger har man tydeligvis nå begynt å stille visse kritiske spørsmål.  I Utdanningsforbundets fagblad, Utdanning, kan man lese nedenstående innlegg av Knut Rellsmo, "Reise hjem og dusje", jf. link.  Tankevekkende.  Og interessant. 

http://www.utdanning.ws/templates/udf20____17785.aspx

Det blir stadig mer utfordrende å jobbe i skoleverket, både for lærere og elever.  Vi vil ellers ydmykt få tilføye at vi selv i sin tid den gang da, for lenge siden, måtte utholde utallige, skolemessige fellesdusj-seanser, mens læreren frydefullt og lett sadistisk styrte både trykk og ikke minst temperatur, inklusive avsluttende, obligatorisk kalddusj, for riktig å herde kropp og sjel, og stramme opp pungstellet før påkledning i klam og overbeguttet garderobe.  Ikke spesielt kjekt, kanskje, men slik var det nå.  Selvsagt hadde det vært kjekt med egen dusj og garderobe, men det ble aldri aktuelt.  Ellers har vi måttet utholde daglige fellesdusjer også i voksen alder, gjennom til sammen 2 år med møkkete industriarbeid, og observert skitne arbeidsherrer vaske både rompa og svansen, og det etter alle kunstens såperonk-regler. Heftige greier. Det har vel også forekommet at vi har måttet blotte både stump og pinne i felles dusj i andre sammenhenger.  Fellesdusj er faktisk ganske vanlig.  Selv i dag.  Om vi har tatt skade på kropp og sjel av disse traumatiske opplevelsene?  Neppe.  Vi er nemlig ikke stort annerledes utstyrt enn de andre dusjende herrene, i alle fall ikke så veldig.  Det tror vi ikke de muslimske guttene er, heller.  Når sant skal sies. 

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
fagblad, kontroversielt, multikulti, pedagoger, spørsmål, utdanning

32 comments


 1. Ja hva sier man til dette? Det er så dristig å uttale seg om saken at jeg ikke våger å gjøre det…

 2. Ja, la Alexander få dusje som før, og la de andre gå hjem å dusje på islamsk, eller la de dusje etter at de “norske” er ferdig.
  Jeg anser meg ikke for å være noe i nærheten av en rassist, men dette blir for dumt!!!

 3. Helt ærlig så synes jeg nå at grensen må være nådd!
  Støtter så absolutt kommentaren fra Modern, dette blir så til de grader for dumt.
  Hvor flate skal vi egentlig legge oss i støvet overfor muslimene?
  Nei,dette nekter jeg konsekvent å være med på, dermed basta! :(( Grrrrrrrrr…..!!

 4. hei dere…..

  tur til Trheim den 14 nov…..

  ikke sant ??

 5. Det er meget godt kommentert i artikkelen det jeg selv har lyst til å ytre. Så jeg stiller bare samme spørsmål som artikkelen.

  Se kommentar #1. Sier ikke den egentlig hvor langt det har gått?

 6. Det går over alle støvleskafter ,

 7. avatar Dag Eigil

  Det var jo en tanke, må sjekke ballkortet…
  :-)

 8. avatar Dag Eigil

  Ja, det er meget godt ytret, og attpåtil av en person man må anta er en dreven pedagog. Selv tålsomme pedagoger har sin grense, tydeligvis.

 9. avatar Dag Eigil

  Vi lar oss også provosere av slikt, ja. På tross av at vi er en godt voksen pedagog med lang fartstid, og har sett mye…

 10. avatar Dag Eigil

  Vi har et visst inntrykk av at det nå etter hvert begynner å bli legitimt å ytre seg om slike saker, også for etniske, norske hvitinger.

 11. avatar Dag Eigil

  Det blir litt for dumt, ja. Men norske myndigheter, her representert ved skolemyndighetene, bøyer seg baklengs i støvet hver gang. Det er gjerne tryggest slik. Men slik blir det vel gjerne for elever som må konstatere at de er blitt en minoritet, om ikke annet så i skole- og nærmiljøet sitt.

 12. avatar Dag Eigil

  Definisjonsmakta har bestemt at multikulti er bra uansett konsekvens, og at alt som heter rasisme er rettet fra hvite mennesker mot mørkhudede mennesker. Det siste gjelder for øvrig over alt i verden, også der hvor hvite er i mindretall. Hittil har få mennesker våget å stå frem med noe som på noen som helst måte kan tolkes å være fornærmende overfor våre nye landsmenn generelt og i særdeleshet islam. Men kanskje nå etter hvert?

 13. Finnes kun de to alternativene? At enten må Alexander dusje med badebukse, eller så må resten av gjengen gå hjem og dusje?

  Snevert. Av både pedagogen og dere som nikker i flokk.

 14. avatar Dag Eigil

  I dette tilfelle må vi jo bare forholde oss til det som står i teksten. Men vi håper absolutt at det er andre alternativer for elevene etter hvert, ikke minst med tanke på trivsel og hygiene. Men det er jo dette med prinsippene, da…

 15. Jeg ser ikke dette som et stort problem. Hvorfor ikke sette inn skillevegger så man slipper å se/bli sett av de andre?
  Jeg husker fra mine skoledager at jeg ikke likte den fellesdusjingen. Og jeg er ikke muslim engang, bare litt bluferdig.

 16. avatar Dag Eigil

  Vi erindrer også at vi kunne styre vår begeistring for den del fellesdusjingen da vi gikk på skolen den gang da for mangfoldige år siden. Kjipe greier, fellesgarderobe og tvangsmessig kalddusj etter den varme sådanne. Og læreren styrte temperatur og trykk. Dritkjipt. Hadde det vært bedre dusjeforhold da, gjerne for hver enkelt elev, hadde det selvsagt vært bra. Men slik er ikke verden. Vi har ellers erfaring med fellesdusjing fra vår tid som industriarbeider, og ved turer i svømmehallen. Fellesdusj. Det er slik dette foregår.

 17. Hvor lang tid må det gå før myndighetene (og andre øvrighetspersoner) skjønner at de skaper rasisme ved å prøve å gjøre alle til lags?
  Folk som i utgangspunktet ikke har det spor i mot at folk har hverken annet livssyn eller annen kultur enn dem, blir etterhvert ganske irriterte når de hele tiden pålegges å endre sin måte å leve på av hensyn til alle som føler seg støtt over ett eller annet.

  Når man enten kommer som gjest eller flytter til et nytt sted får man faktisk innfinne seg i de regler som gjelder der. Diskuter dem gjerne, men kom ikke å krev dem endret! Det er da normal folkeskikk?!

 18. Man kan vel i utgangspunktet si at vi utformer vår skole som vi ser best.

  Og så må det bli opp til de som velger å søke om permanent oppholdstillatelse i Norge fremfor andre land å tilpasse seg og sine.

  Og lar det seg av etiske og kulturelle grunner ikke gjøre, så bør man vel kanskje ta sitt valg opp til revisjon?
  Kanskje passer man ikke for Norge?

  Jeg har selv bodd i Australia. Og selv om det var et OK land (for all del) så var det ting som ikke passet for meg som nordmann. Dermed tok jeg konsekvensen av det isteden for å forsøke å endre det australske samfunn.

  For hva slags samfunn hadde mnå det australske blitt om alle tilreisende skulle forsøke å innføre sine preferanser og endringer?

 19. avatar Dag Eigil

  Det later til at myndighetene hele tiden kjører den der ettergivenhetslinja, ja. Alt for å innynde seg, i fåfengte forsøk på å gjøre alle til lags. Ja, unntatt norskingene, da, selvsagt. Dette virker unektelig støtende i det lange løp.
  Fra vår egen skoletid husker vi at vi ikke helt likte den der fellesdusjingen med påfølgende, sadistisk påført kalddusj. Det hadde vært flott med egen dusj og egen garderobe. Men fikk vi det? :-(

 20. Enig med #9 Tale og #10 Argus, og har veldig lyst til å si “Vi var her, dere kom hit, sånn har vi det her på berget, take it or leave it.” Og jeg syns ikke det er en rasistisk ytring….

 21. avatar Dag Eigil

  Meget konsist oppsummert! :-)

 22. avatar Dag Eigil

  Ja, akkurat. Man kommer til et land, man tilpasser seg som best man kan. I alle fall bør man gjøre det. Og så får man gjøre det beste ut av situasjonen, eller kanskje vurdere om dette egentlig er noe blivende sted.

 23. Fordi jeg føyer meg etter flertallet og ikke er særlig vrang av meg, har jeg alltid benyttet fellesdusjen etter svømming og gymnastikk. Og det var uten badebukse !?!

  Heldigvis var det ingen av guttene i den helnorske klassen som tok skade av det.

  Om multikultur skal føre til et multisamfunn der vi har forskjellige lover og regler, alt ettersom hvilken kultur det er snakk om, så er mitt svar på ditt spørsmål NEI. Multikultur er ikke utelukkende positiv, til tross for at forkjemperen for multikultur, Thomas Hylland Eriksen sikkert vil mene at vi er idioter og rasister.

 24. avatar Dag Eigil

  Vi har også slitt oss igjennom fellesdusjeseanser en masse, både på skolen, i jobbsammenheng (Ja, vi har jobbet som industriarbeider også), og i svømmehallen. Uten å ha tatt alvorlig skade av dette, sånn egentlig. Hvis multikultisamfunnet skal innebære at det ikke lenger er likhet for loven, er vi faktisk alvorlig ute å kjøre.

 25. avatar -

  De muslimske guttene er vel omskåret, er det ikke så?

 26. #10 ARGUS37

  Hva hvis Norge var et land som trosset menneskerettigheter, som nektet deg ytringsfrighet, hvor din kone og din datter ikke kunne føle seg trygge på gaten, hvor staten begrenset dine muligheter på alle tenkelige måter? Da hadde det kanskje ikke vært så enkelt bare å velge å reise hjem igjen. Da måtte du blitt.

  Hvis de sidene ved Australia som du da hadde problemer med, var sider som plaget også mange flere tusen enn deg, som også hadde fått asyl – ville du ikke hatt et ønske om endring? Ville du ikke hatt rett til å ytre din mening og håpe på forståelse?

  Er vi så primitive at vi avfeier prinsipielle kulturforskjeller med “første mann til mølla”-prinsippet? Det er vi som bestemmer fordi vi var her først?

 27. avatar Dag Eigil

  Vel, Argus, hva sier du? Vi vet ellers ikke om det der du nevner, er så forferdelig primitivt.

 28. avatar Dag Eigil

  Vel, du kan nok ha et poeng der.

 29. Glemte forresten å tomle deg. Tommeltott avgitt c”,)

 30. avatar Dag Eigil

  Takker, hyggelig…! :-)

 31. avatar Sommer71

  Er det tabu for muslimer å vise seg naken for personer av det samme kjønn, også, altså?

  Hvem i all verden er det som sitter og grubler frem alle disse tabuene da? Har de ikke bedre ting å ta seg til,eller…

  Bare lurer litt, jeg, asså:)

 32. avatar Dag Eigil

  Ja, det kan jo se slik ut. Men det meste er jo tabu og fy-fy og haram for de folka der, de forfekter verdier som er helt annerledes enn det vi er flasket opp med. Og vi godtar og godtar. Og godta og godtar. Og så godtar vi litt igjen. Akk ja.

Leave a Reply