Dag Eigil: Neger

Det er bare å se fakta i øynene.  Vi begynner å bli….vel, en av de mer erfarne seilere på livets hav.  Du vet, det der med at ”Min båt er så liten, og havet for stort”, eller var det ”så stort”?  Ting skjer, og verden går forhåpentligvis framover på et eller annet vis.  Vi legger for eksempel merke til at det er mangt og meget som liksom ikke passer seg å si for tiden.  Det var greit før, men helt uhørt nå.  Og det er nok helt sikkert et framskritt.  For å illustrere dette, vil vi støtte oss til litteraturen, i form av et sitat fra en bok som ble utgitt i det Herrens år 1947, ”Svart manns land”.  Her kan man lese om den unge, danske herr Viggo Jungsbølls opplevelser som hvit plantasjebestyrer i belgisk Kongo.  Den hvite, danske herren har her mangt å stri med.  Blant annet har han problemer med at negeren Djendya sprer frykt blant folk i landsbyene ved blant annet å true med Lisombo, en slags forhekselse. Og vi siterer:

 

”Djendya var Ababu-neger, stor, muskuløs og primitiv.  Den lave pannen som helte bakover, de små, ondskapsfulle øynene og de utstående kinnbenene ha ham en uhyggelig likhet med en gammel gorillahann.  Og det var vel det vesenet han stod nærmest når det gjaldt temperamentet.  Det var umulig å ha ham blant de fredelige arbeiderne på plantasjen.  Den frekke oppførselen hans og utilfredsheten som bunnet i lengsel etter å leve uhemmet i landsbyene, hvor han skremte alle, var et mareritt for mine capitas (oppsynsmenn).  De fredelige arbeiderne var redde for ham for hans stadige trussel om lisombo (den magiske søvnen), som bare han kunne vekke dem av, og for det nesten dyriske seksualbegjæret hans som ikke kunne la noen av kvinnene over 12 gå i fred”. 

 

Jungsbølls opplevelser må nok ha foregått noe tidligere, men vi bemerker likevel at boka ble utgitt i 1947, altså etter at andre verdenskrig var slutt, og med de erfaringer man hadde høstet der hva gjelder menneskesynet.  Jo da, verden har da gått framover.  I alle fall litt.

 

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
fakta, landsbyene, neger, øynene, plantasjen

20 comments


 1. avatar -

  Vel, tidene forandrer seg.

 2. Tidene forandrer seg, men en neger er og blir en neger. Det er på full fart inn i det norske språk igjen, mye takket være oss bloggere.

  Nordmenn er så fordømt høflige, slik at da noen glupinger (med bla Kari Jaqueson i spissen) for noen år siden stemplet ordet `neger` som værende både rasistisk og stigmatiserende, ja så føyet nordmenn seg.

  Heldigvis er det noen av oss som har fornuften i behold, og har dyrket dette begrepet selv under forbudstiden. For det er et godt ord, ligger godt i munnen og levner liten tvil om hva man sikter til, skulle man falle for fristelsen å bruke ordet i konversasjon.

  Så det er bare å slå et slag for at ordet
  neger igjen skal kunne brukes, en hedersbetegnelse etter mine begreper.

 3. avatar Dag Eigil

  Ja, og noen forandringer er til det beste. Men kanskje ikke alle er like gavnlige? :-)

 4. avatar Dag Eigil

  Vi takker for fyldig og ikke minst velformulert kommentar. Ingen tvil om at ordet på en utmerket måte beskriver hva det siktes til. Vi kan heller ikke helt se hva som er så forferdelig nedsettende med dette ordet, det betyr jo rett og slett “svart”.

 5. jeg brukte selv ordet “neger” i mitt forrige innlegg (negertrommer), og likedan “sigøyner” i innlegget før det (sigøynermørk og sigøynervakker).

  hadde jeg skrevet afroamerikanske trommer om trommene på en klassisk ray charles-plate fra femtitallet, eller rom-mørk og rom-vakker om den _sigøyner_mørke og _sigøyner_vakre servitrisen hadde tekstene endret karakter radikalt, og ville i hvert fall ikke vært “sanne” i forhold til måten jeg ser verden rundt meg.

  derfor forbeholder jeg meg retten til å bruke begge disse “negativt” ladede begrepene.

  og hadde jeg møtt en ekte hottentott engang, tror jeg sannelig jeg hadde kalt ham hottentott og.

  Viva!

 6. avatar Dag Eigil

  Det har i grunnen ikke den samme schwungen over seg med disse politisk korrekte ordene, nei. En dimensjon som går tapt, språklig og kommunikativt sett. Som å gå på et verbalt spikerbrett av politisk korrekte forsiktighetsregler når man skal skrive eller si noe. Ikke helt bra, det der.

 7. Hmm, jeg føler på min indre neger og skjønner at det er vi alle.. hmmm..

 8. Men ka er det politiske korrekte ordet for neger da?

 9. Hæhæhæh! Ja har den det? Riktignok sier vi ikke slikt om negre lenger, men mange hvite herrer her hjemme har da fått lignende beskrivelser på seg selv i våre dager. Og populære blandt det svake kjønn er de ;o)

 10. Alle lever uhemmet nå….så om vi går på fram eller hva…nei…fra spøk til alvor. Forstår poenget ditt. Godt at det ikke er sånn vi ordlegger oss i dag.

 11. avatar Dag Eigil

  Vel, i vår politisk korrekte tid, så mådet vel være noe slikt som “afronordmann”. Kanskje. Eller knapt nok det. :-)

 12. avatar Dag Eigil

  Ja, vi hvite herrer har bare til å finne oss i de fleste lite attråverdige tiltalemåter og beskrivelser, vettu. Både av vel, negre og andre, herunder quinder. Vi får vel bare stemme ydmykt i, med “Jeg er neger, jeg har bjeller på…”? ;.)

 13. avatar Dag Eigil

  Ja, vi skal kanskje ikke skrape så fryktelig mye i den hvite fernissen vår, før den indre negeren kommer fram. Og da, da kan mye skje.. hehe.. :-)

 14. avatar Dag Eigil

  Nei, heldigvis omtaler vi ikke våre medmennesker med annen hudfarge på denne måten lenger, og godt er det. Men på den annen side, kanskje vi har gått litt for langt den andre veien, i all vår politiske korrekthet? :-)

 15. Jeg har fulgt med litt angående de som er fra andre land, og har talt deres sak i alle år. De har fra diverse hold uttalt seg at rasisme får vi ved å forskjellsbehandle. Ved å la de fra andre kulturer bli forfordelt framfor nordmenn. Og jeg må si meg enig. Jeg syns det er kjempestas med mennesker fra andre land, men blir mektig provosert om de får bedre behandling enn andre her i landet. Vi nordmenn er vel kjent for å ville være rettferdig. Og det gjelder begge veier.

 16. avatar Dag Eigil

  Vi må absolutt si oss enig i det utsagnet. Vi lar oss også provosere når vi er tilfeller av at innvandrere skal bli behandlet bedre enn nordmenn. Dette gjelder nok flere enn oss. Vi har ellers ingen sans for omvendt “rasisme”, om du forstår oss riktig.

 17. avatar Ute

  Hvorfor er ordet “neger” nedsettende, i grunnen?

 18. avatar Dag Eigil

  Tror det må være et utslag av vår høflighet og politiske korrekthet.

 19. Synes Pistoleroen gir en fin beskrivelse for hvorfor ordet neger er helt naturlig å bruke.
  I de to årene jeg har vært her på bloggen har denne orddiskusjonen om neger vært oppe fire fem ganger og det er like dumt hver gang.

  Det er tanken bak og i hvilken kontekst du bruker ordet som gir det en beskrivelse enten negativt eller positivt. Ordet i seg selv beskriver en tilstand eller form.

  Ellers så har jeg opplevd slike skremmende landsbyoriginaler i Nigeria som truet og skremte med “Lisombo” eller hva det het i Nigeria.

 20. avatar Dag Eigil

  Helt enig. Ordet i seg selv er nøytralt, det er absolutt konteksten som kan være negativ. Og det får være måte på politisk korrekthet.
  Afrikansk magi og forbannelser tror vi faktisk kan være reelle nok. Det er det at man tror på dem som gjør at de virker.

Leave a Reply