Dag Eigil: Litt mer p

Vi har, som kjent mange sjarmerende dialekter her i landet, og følgelig mangfoldige herlige dialektuttrykk.  Enkelte har nok gått ut av bruk, som for eksempel "å få pikk i seg", hvilket betød "å kveppe til", "bli skremt". Vi erindrer i så måte en liten episode fra da vi var en riktig så liten og søt gentlegutt, og var på spasertur nede i småbyen ute på øya, sammen med vår onkel.  Vi stod og pratet med en eldre dame, da det plutselig kom en mann opp bak henne og kilte henne litt vennskapelig i siden.  Hun kvapp til, og utbrøt: "Å, herregud, eg fekk sånn ein pikk i meg!".  Hvorpå mannen kjapt repliserte: "Jøss, gjor’ du det.  Sidd’an der ennå..?"

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
dialekter, onkel, sjarmerende, småbyen

26 comments


 1. HAHAHHAAAA!!!:))
  Husker da jeg bodde i Skjåk for mange år siden..Da lærte jeg hva pule het i en alder av 12…det kalles å pille. Så noen år senere da jeg flyttet til Moelv og fikk se et skilt som det stod *Nypillede reker til salgs* på….da brølte jeg av latter!!! Jeg spiste ikke reker akkurat da nei…

 2. *leeeeeer*
  Du er så herlig du Dag Eigil…=)

 3. avatar Dag Eigil

  Takker og bukker, hyggelig at folk trives når de besøker vår smule gentlemansblogg. Hatt en fin ferie, da? :-)

 4. avatar Dag Eigil

  Tihihi…nypulte reker…:-)

 5. Jau, dialekter er gøy. Og smågrisete ord.
  Junior på 11 syns fortsatt det er morsomt med pultost, men det går vel snart over.
  Pultost er ikke humor, det er ramme alvor.

 6. Nå lo jeg godt håper du har en fin dag uten solstikk 😉

 7. Elsker dialekt!!!

  Et av mange ord på hjemmestrikkede ullsokker her hos oss er “ullkuker”……:)

 8. joda, ferien var så som så… en mor som ikke setter pris på hva en gjør for henne setter jo en demper på ferien.. men bortsett fra det så var den det.. og jeg overlevde F.F.O.F. (førti,feit og farlig.. altså menn over 40 med digre ølmager som nettopp har kjøpt seg store båter,og som hverken kjenner området de kjører båten sin i eller har noe fokus på sjøvett,og kjører gassen i bånn. Dermed F.F.O.F) hatt en bra tur til de varme land??

 9. Hehe..lurer på om gamlefolket her også sier sånt. Synes å huske jeg har hørt det.
  Mamma kaller det sør i hold

 10. avatar Dag Eigil

  Ja, ikke minst. Og tenke seg til at det forventes at man til og med skal SPISE svineriet! Huff. Ikke er det godt, heller.

 11. avatar Dag Eigil

  Hyggelig, hyggelig…
  Joda, vi har en relativt varm dag her ute på øya hos de gamle, også. Det vokser og gror i hagen, og hagen er stor, men vi tar det hele pø om pø, og tar tiden til hjelp. Svetting blir det, uansett. Varmt hos dere også?

 12. Javel! Hjemma fra ferie? Va det kjekt? Og du har så rett, så rett. Me har den beste dialekten. Minst! :-)

 13. avatar Dag Eigil

  Ullkuker??? Den der var sannelig ikke verst! Joda, dialekt er gøy! :-))

 14. avatar Dag Eigil

  Vel, hmmmmm, men i det store og hele kan vi kanskje gå ut fra at ferien var grei nok, forholdene tatt i betraktning…? Ikke alltid greit dersom man skal feriere sammen med opphavet, nei. Feite mannfolk med ditto båter?

  Ellers har vi og vår hustru – velsigne henne – hatt en for de fleste formål fin og forhåpentligvis helsebringende ferie på det steikende varme Kreta, nærmere bestemt Chania-kysten. Greit, bading, øl, mat, båtturer, utflukter, men altså VARMT! Opp til 42 grader! Men vi “stod hainn av”!

 15. avatar Dag Eigil

  Grei ferie, godt øl og kald ouzo. Utflukter, Knossos, bading. Men VARMT! Oppe i 42 grader enkelte dager, ille. Men i det store og hele, en fin ferie. Du har vel også hatt det? :-)

 16. avatar Dag Eigil

  Ja, det er nok en del dialektale uttrykk som kanskje er i ferd med å gå ut av bruk både her og der. Sør i hold? Noe liknende her, der de gjerne sier “dei innante”, altså inne på bygda.. :-)

 17. Hø hø, den va’kje verst..
  Ei gammal tante av min far sa nåkke lignande i si tid: Naboen banka på døra, og ho Marja-Moste sa då han kom inn: “Va det du, ja, ej syntes ej kjente dej att på pikkjen”. Pikke på=banke på, på vår dialekt…

  Eldste dotter mi syntes det var så kjekt å få tegna fjes på fingertuppane da ho var lita, før ho hadde fått dreisen på r’en. Da kom ho og ville tegne pikk pikk.. og meinte sjølsagt å tegne auger på fingertuppen :)

 18. Hahaha. Seie dei slikt?
  Bestemora åt ei veninne brukte seie at no må du slutte med det pikkeriet ditt.

 19. avatar Dag Eigil

  Det var de som sa slikt før i tida, ja. Men merkelig nok, dette sjarmerende uttrykket har nok gått ut av bruk, av en eller annen grunn…. :-)

 20. avatar Dag Eigil

  Tihi..vi har hørt det der der uttrykket om å kjenne noen igjen på pikkjet, eller pikkjen. Merkelige greier, skulle tro at de også i de tider visst hva “pikk” betyr. Ellers er det nok greit å fikse uttalen av bokstavene, ja…. :-)

 21. Ånei du, her tar vi ikke ferie i tide og utide. Men på lørdag…..da!

 22. Hehe, herlig:) Og så var det den lille gutten som stolt proklamerte at pappa pulte hele gaten i går….spylte, skulle det være:)

 23. Hehe.. ja det er mange forskjellige dialekter og det er bare gøy.

  Selv er jeg halvt trønder og halvt hedmarking så det har blitt en del morsomme replikker her og der =)

  Ønsker deg en flott kveld!
  -Argy

 24. avatar Dag Eigil

  Da er det vel grunn til å ønske deg en riktig god og helsebringende ferie! Ja, det blir selvfølelig ferie uten motorsykkel…? :-)

 25. avatar Dag Eigil

  Ja, er det ikke herlig! Men det er ikke lett alltid å holde greie på alle disse rare ordene, som kanskje likner litt på hverandre… ? :-))

 26. avatar Dag Eigil

  Ja, dialekter er gøy. Det er også kultur. Og kilde til mang en latter. En fornydelig aften til deg også! :-)

Leave a Reply