Dokumenter i PDF-format, hva betyr det?

Selv etter lang fartstid i skoleverket er det fortsatt mange gullkorn å hente i møte med elever og studenter, hvorav enkelte faktisk svært så bra.  Som her forleden, da elevene i en brønnteknikk-klasse i en oppgave skulle forklare hva dokumenter i PDF-format var for noe, og ikke minst hva denne forkortelsen står for.  Så kom det jo en del mer eller mindre detaljerte beskrivelser av hva som kjennetegner den oventil beskrevne dokumenttypen, og noen visste jo også at PDF står for Portable Document Format.  Men for de fleste var dette tydeligvis et mysterium.  "Nei, dette er for dårlig!  Hånda i været, de som virkelig VET hva det betyr!"  Diverse ivrige fjes, ei jente spesielt.  "OK, Berta, du vet det tydeligvis…?"  "Ja, selvfølgelig vet jeg det.  Det står for PEDOFIL-FORMAT!"  Vill latter i klassen, og Berta ble med ett postkasserød i fjeset.  Spesielt da hun innså hva hun hadde sagt.  VI må medgi at vi lo selv, også. 

En annen gang, i en annen klasse.  Elever er som folk flest, de er totalt ukritiske i sin lemfeldige omgang med ordbøker, og bruker det ordet som øynene faller først på.  Engelskprøve, en eller annen maritim tekst om propeller.  "Propellens drift"  var blitt oversatt med "the sexuality of the propeller".  Og så, litt lenger nede på siden, et eller annet om skip og styrmenn.  "Dette gjelder imidlertid ikke styrmennene" var elegant blitt oversatt med "This does, however, not castrate the mates"!  Ha en fortsatt humoristisk helg.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
elever, fartstid, øynene, pdf-format, propellen, skoleverket, studenter

8 comments


 1. Ha ha.
  Kanskje man skulle starte hver time med nå slår dere av mobilen – og på hjernen!

 2. avatar Dag Eigil

  Hehehe, det hadde kanskje vært en god innledning. Vi pleier i alle fall be dem slå av mobilen, så får hjernen komme etter hvert. Verre er det at nesten alle sitter med bærbar pc på pulten, og det er trådløst nett på skolen. Dette gjør de med den beste samvittighet, det hører jo med til Kunnskapsløftet, må vite. Eller var det Kunnskapsbløffen? :-))

 3. Hehe.. enig med Tale, er selv akkurat ferdig med skolegangen og det er mange som ikke gidder tenke før dem sier noe..

  Ha en fin dag!
  -Argy

 4. avatar Dag Eigil

  Ja, det kan nok være de som kjenner seg igjen. Men nå er vel du, med dine karakterer, blant de mer høytfungerende både hva gjelder ordbøker og annet? Ha en fortsatt frydefull helg, med nytelser av mange typer! :-)

 5. Hahahahaha =P Alle mulige ting =P Jeg er heldigvis blant de heldige som bruker ordbøkene minimalt. Snakk/skriv naturlig, og det går som regel fint =P

 6. avatar Dag Eigil

  Hehe, det gjelder i alle fall å vite hva ord betyr før man svarer… :-))

 7. avatar Tilskuer1

  Nei, det er ikke alltid like lett det der med språket.

 8. avatar Dag Eigil

  Vel, tydeligvis ikke! :-))

Leave a Reply