Om å snakke om homser og negrer før i tiden

Det var mye rart som gikk an før, for noen, vel, eh, en hel del år siden, da vi var små og søte, og verden var snill og naiv.  En gang satt moderen og pratet med et par nabodamer.  Tema var et par menn som bodde i nabolaget.  Og de pratet og pratet fram og tilbake om disse to herrene, det var liksom ikke måte på.  Og så var det at en av damene utbrøt: ”Vett du, eg tror de har REVAFARM!”  ”Jasså?” Moderen så bort på sitt avkom, og så begynte de å snakke om noe annet.  Men vi lurte veldig på dette med revefarmen.  Så vidt vi hadde sett, var det ikke snurten av en rev å se hos noen av dem, de hadde ikke så mye som en katt en gang.  Det var i det hele tatt dårlig stelt med hensyn til faunaen i nabolaget, det mente i alle fall vi.  Dette med de to herrene og deres påståtte revefarm forble et mysterium i mangfoldige år, og ble ikke oppklart før vi var i etter måten moden alder, ved et besøk hos det aldrende opphavet.  Da ble det av en eller annen grunn snakk om disse revefarm-herrene og gamle dager.  Og det kom fram at de rett og slett var homser, eller hvem vet, kanskje de ”stilte i kombinert”?  Men det gikk altså ikke an å snakke om slikt med rene ord før, ikke en gang voksne folk imellom.  De måtte altså bruke kodepregede omskrivinger av fenomenet, en slags eufemisme!  Merkelige greier! 

 

Men dette var, som nevnt, i mer hysj-hysj-pregede og til dels troskyldige tider, da noe av det som presenteres på livets teater var lov å omtale, andre ting ikke, stikk motsatt av dagens situasjon.  Vi husker for eksempel et innslag fra 17. i Oslo: – ”Og her ser vi alle de kjekke barna i 17. mai-toget, opp langs Karl Johan, og alle vifter ivrig med flaggene og smiler og synger og ler, og se hvor glade de er, og der står Kongen på balkongen og vinker til alle barna, og hør musikken….men heisann, hva er dette?  Der har vi sannelig en NEGER!    Dette var i den tiden da folk gikk på kristelige møter om misjonærene på Madagaskar, der kveldens clou var lysbildene av alle NEGRENE!  Slikt er det ikke lenger politisk korrekt å gjøre.  Men det er mye som går an i dag, også. Tror vi.

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
homser, korrekt, neger, politisk, revefarm

8 comments


 1. avatar Tilskueren

  En neger kommer sjelden alene.

 2. avatar Dag Eigil

  Det kan man si. :-)

 3. Eller så lyser det ikke i det hele tatt…

 4. He, he. En er forundret som liten, og er fortsatt like forundret som litt større.

  Er det det som kalles omskrivning med to do?

 5. Fikk en assosiasjon til en T-skjorte på You Tube hvor det sto: Neger uten grenser.

  Den kunne vært fin å ha som et statement. jeg skal si ifra når jeg finner de i butikken. Ha en fin dag. Her skinner sola i Storbyen.

 6. avatar Dag Eigil

  Om ikke akkurat den formen for omskriving, så i alle fall omskriving. Eufemisme? :-))

 7. avatar Dag Eigil

  Hehe, fantastisk tekst på en t-skjorte. Står i kø for å kjøpe allerede, i alle fall mentalt. Ha en herlig dag du også! Her i Kulturhovedstaden regner og blåser det….igjen.. men vi smiler allikevel! :-)

 8. Si fra når du finner den for salg! :-)

Leave a Reply