Dag Eigil: En lutefiskhaters bekjennelser

En ting kan vi med hånden på hjertet si: Lutefisk er noe dritt! For å si det rett ut: Lutefisk suger. Lutefisk er intet mindre enn motbydelig. Denne dissende, geleaktige fiskemassen, stokkfisk som rett og slett har vært kjemisk behandlet med kaustisk soda, serveres på disse tider med velbehag og stolthet, både på utsteder og privat. Med diverse tilbehør som kulinarisk alibi, det være seg fast eller flytende. Denne såkalte matretten er ikke bare avskyelig hva gjelder utseende og smak, den stinker også. Nå må folk for all del få lov til å servere hvilke uhumskheter de vil i privatsfæren, langt verre er det på spisesteder. Det har faktisk hendt at vi sammen med vår hustru – velsigne henne – har vært nødt til å forlate et bra bord på en ditto restaurant på grunn av lutefiskstanken. Lutefisk burde etter vårt syn være bannlyst fra samtlige spisesteder, på linje med røyking. Tenk så herlig det hadde vært dersom lutefisk-fakirene hadde vært forvist til uteområdet eller røyketeltet. Lutefisk og røyk i luftige omgivelser, eventuelt med pledd rundt skuldrene, det hadde vært noe, det. Så kunne vi andre innta vårt måltid uten påtrengende stank, og i klarerte omgivelser.

Her forleden overhørte vi noen elever i gangen, som var ivrig opptatt med å diskutere hvorvidt det finnes en matrett som er så vemmelig at det kanskje vil være vanskelig å skylle den ned i do. Skal vi tippe det er tale om lutefisk?

 
 
 
 
avatar

About Dag Eigil

Kjekk og grei herremann i sin beste middelalder. En tvers igjennom snill og hyggelig fyr som ofte klapper så vel katten som fruen kjærlig på pelsen. En person med moral og personlig integritet på høyde med det beste i utlandet. Hyggelig, omgjengelig og lett å holde ren. Humorist, blogger og hobbyskribent. En venn av ordet i beste forstand
lutefisk, matrett, motbydelig

20 comments


 1. Du tar fullstendig feil, kjære blogger! Lutefisk er virkelig det ypperste av hva man kan konsumere. Lutefisk med tilbehør er mer enn himmelsk. Det er fast innventar hvert år når jeg har bursdag. Ja, det er sant. Men hadde jeg lest bloggen din for 10 år siden, så hadde jeg nok vært enig. Ikke en sjel i denne verden skulle klare å lokke meg til å smake på det vemmelige gugget som lå og disset på tallerkenen. Ja, jeg trodde at ingen skulle klare å overbevise meg om at jeg burde smake på lutefisk. Så feil kan man ta. Ikke bare klarte svigerinna mi å overtale meg til å smake, men jeg ble lutefiskfrelst til tusen!
  Så fra det året ble det lutefisk hver bursdag.
  :-)

 2. Glemte å spørre om du har smakt på lutefisk? Bare sånn for å ha klarhet i det, liksom.
  :-)

 3. Du skulle vært jaget på gata i dette øyeblikk.
  Ta deg en Grandiosa og stikk.

  Og Tamina, dette har vi da til felles 😉

 4. avatar Dag Eigil

  Vel, ja. Vi har faktisk både smakt på lutefisk ved opptil flere anledninger. Og luktet. Men, vel…vi ble liksom ikke helt overbevist….:-)

 5. avatar Dag Eigil

  Grandiosa? Hadde det enda vært pølser!

 6. Å nei hvorfor leste jeg dette da?
  Også jeg som snart skal på min første ordentlige lutefiskmiddag.

  Satser på at smaken nok en gang er som baken.

 7. Å stakkars deg, du går glipp av kulinarisk nytelse. Elsker lutefisk, bare ikke på julaften. :)

 8. avatar Dag Eigil

  Ja, heller det enn motsatt:-)
  Ha en kulinarisk aften!

 9. avatar Prikke

  Lutefisk er like viktig som fotball! Folk prater om det i tide og utide som om det faktisk betyr noe… Hvilket det ikke gjør! Elsker fisk, men tar ikke helt poenget med å spise ødelagt torsk når det finnes fersk, kokt torsk!?!

  Hilsen Kamerat Stiansen :-)

 10. avatar Dag Eigil

  Av alle uinteressante ting må vel fotballen være noe av det verste. Vi vil heller tvinge ned en solid porsjon lutefisk med alle parafernalia, mens vi sitter på en spikermatte, enn å overvære en fotballkamp på stadion. Mot en klekkelig betaling, naturligvis…..-)

 11. Lutefisk både stinker og smaker dritt. Det verste er at de tar fullstendig nyyydelig tørrfisk og ødelegger den. Hvorfor????
  God tørrfisk koster 1000kr kg. der jeg bor. Mens lutefisk koster 20kr. kg.
  Bare fordi de har ødelagt noe jeg fullstendig er avhengig av – nemlig tørrfisk.
  Mennesker er rare.

 12. hei Dag

  Lutefisk med alt tilbehør er god mat.

  Vi er med i en gjeng som har lutefiskaften en gang hvert år – det er fest det.

  Egentlig tror jeg du liker både fisken og fotballen …. :)

 13. avatar Dag Eigil

  Sikkert sosialt og hyggelig….egentlig. Og hvem vet, kanskje det smaker godt også, etter en del tilbehør…? :-)

 14. avatar Dag Eigil

  Helt enig! Skikkelig tørrfisk av god kvalitet, tilberedt på tradisjonelt vis, og med god kålrabistappe og bacon dertil, det er jo festmat, det! Ja, tørrfiskaften, det hadde vi stilt opp på. Gjerne med atskillig tilbehør!

 15. #3
  Ja, Breiflabben, lutefisken den har vi felles! Hihi.

 16. Lenge leve tørrfiskens venner!

 17. avatar Dag Eigil

  Ja! Vi tar gjerne en skikkelig juletørrfisk!

 18. mange her sier at lutefisk er godt, bare man har alt tilbehøret til… feil. det er tilbehøret som er godt. så lenge ingen setter seg ned og mauler lutefisk, så kom ikke her og fortell at det er godt. tøys og tull spør du meg… lutefisk er ekkelt, heia tørrfiskens venner. Hilsen Nypeblom (og Bamse, som også er en tørrfisk-venn)

 19. avatar Dag Eigil

  Det er nok gjerne tilbehøret som er godt, ja. For ikke å snakke om det sosiale samværet. :-)

 20. Det er lutefisk-tid igjen…akk ja. Velbekomme! :-)

Leave a Reply